Някой дали е съчетавал водно подово и водно таванно със сух монтаж за отопление и охлаждане съответно? Вижда ми се най-комфортния вариант ако въобще става. Това от статията много ми прилича на три UD профила и между тях тръба. https://www.otoplenie.eu/tavanno-otople ... zewotherm/
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
3345 мнения в "Водно подово отопление"
MishelNikolov
- помощник
Здравейте, имам въпрос по повод една стая,в която ще изграждаме водно подово отопление. В момента е на армирана плоча, под която има пръст/къщата е повдигната от нивото на улицата около 60см/. Разполагам с 13см за полагане на тръби, изолация и финално покритие,което ще е ламинат 10мм. Питането ми е как да подходя - фибран 6см, скара 5мм, тръби 16мм и замазка 6см/около 35-38мм над тръбите/ или да намаля фибрана на 5см за сметка на леко по-дебела замазка?
Разбирател
- напреднал
пет май 15, 2026 8:11 amMishelNikolov написа: Здравейте, имам въпрос по повод една стая,в която ще изграждаме водно подово отопление. В момента е на армирана плоча, под която има пръст/къщата е повдигната от нивото на улицата около 60см/. Разполагам с 13см за полагане на тръби, изолация и финално покритие,което ще е ламинат 10мм. Питането ми е как да подходя - фибран 6см, скара 5мм, тръби 16мм и замазка 6см/около 35-38мм над тръбите/ или да намаля фибрана на 5см за сметка на леко по-дебела замазка?Ами от няколко години има европейска директива за минималните препоръчителни характеристики на изолацията за подово отопление. Твоя случай попада в Категория III. Изолацията трябва да е с Ro >1.5. Ако погледнеш характеристиките на Fibran xps, 50 мм е 1.45, а 60 мм е 1.7. Така че или ще имаш по тънка изолация ( съответно по- големи загуби към земята ), или по- дебела и да търсиш начин да подсилиш замазката. Замислял ли си се за вариант система за подово за сухо строителство ( без замазка ). По -скъпа е но пести височина, а и на практика премахваш инерцията на системата.
Успех!
Здравейте колеги по подово, ще опитам да раздвижа малко темата с една питанка
Нуждая се от съвет за включено подово на ТЕЦ — търся мнения от хора, които ползват / имат опит с подово на ТЕЦ.
Ползвам го от няколко години, ново строителство, нисък етаж, качествено изпълнение с проект, Y- филтър, смесителна група - 20/45гр трипътен, помпа, задвижки, термостати.
Супер комфорт, много съм доволен, но имам и известни проблеми:
1. Невъзможност за пълен контрол на температурата в кръга.
2. Мръсотия в системата /вероятно стоманени лири итн/.
При изключени от термостат задвижки се вдига температурата в работещите кръгове. След ремонт/смяна на помпата в абонатната пък контролът на температурата след трипътния стана още по-труден, пробвал съм дори на минимум от 20 градуса на трипътния - температурата на водата да си стои на 35+градуса - и това при отворени всички кръгове.
Подовото работи и така, но ми се иска да имам контрол над температурата, без да завися от настройките на абонатната, т.е. залагам на хидравлични проблеми, а не запушен трипътен.
Възможни варианти за които чета:
1. Regufoor НХ — елиминира хидравличните проблеми, високото налягане от до 3 бара, чист вътрешен кръг, но има голям минус, който ме притеснява — цялата кал в системата може да запуши топлообменника, т.е. реално аз ще трябва да филтрирам кръга на кооперацията, да инсталирам и допълнителни филтри като Caleffi dirtmag, но при запушване увисвам на студено;
2. Регулатор на диф налягане, напр. Cocon qtz? + хубав филтър да го пази— ще останат проблемите с мръстотията във вътрешен кръг и по-високо налягане, но ще реши ли изцяло проблемите с контрол на температурата? Изглежда ми по-просто решение, но дали е функциониращо на практика?
3. Други идеи?
Търся наистина съвет от хора, които имат практични наблюдения върху вече работещи системи.
Благодаря предварително!
Нуждая се от съвет за включено подово на ТЕЦ — търся мнения от хора, които ползват / имат опит с подово на ТЕЦ.
Ползвам го от няколко години, ново строителство, нисък етаж, качествено изпълнение с проект, Y- филтър, смесителна група - 20/45гр трипътен, помпа, задвижки, термостати.
Супер комфорт, много съм доволен, но имам и известни проблеми:
1. Невъзможност за пълен контрол на температурата в кръга.
2. Мръсотия в системата /вероятно стоманени лири итн/.
При изключени от термостат задвижки се вдига температурата в работещите кръгове. След ремонт/смяна на помпата в абонатната пък контролът на температурата след трипътния стана още по-труден, пробвал съм дори на минимум от 20 градуса на трипътния - температурата на водата да си стои на 35+градуса - и това при отворени всички кръгове.
Подовото работи и така, но ми се иска да имам контрол над температурата, без да завися от настройките на абонатната, т.е. залагам на хидравлични проблеми, а не запушен трипътен.
Възможни варианти за които чета:
1. Regufoor НХ — елиминира хидравличните проблеми, високото налягане от до 3 бара, чист вътрешен кръг, но има голям минус, който ме притеснява — цялата кал в системата може да запуши топлообменника, т.е. реално аз ще трябва да филтрирам кръга на кооперацията, да инсталирам и допълнителни филтри като Caleffi dirtmag, но при запушване увисвам на студено;
2. Регулатор на диф налягане, напр. Cocon qtz? + хубав филтър да го пази— ще останат проблемите с мръстотията във вътрешен кръг и по-високо налягане, но ще реши ли изцяло проблемите с контрол на температурата? Изглежда ми по-просто решение, но дали е функциониращо на практика?
3. Други идеи?
Търся наистина съвет от хора, които имат практични наблюдения върху вече работещи системи.
Благодаря предварително!
syncho
- майстор
Ако имаш място, можеш да направиш един елементарен байпас преди помпената група, за да може помпата на абонатната като "бута" да не ти прекарва през смесителя насила допълнително енергия. След байпаса преди смесителя можеш да сложиш един магнитен филтър примерно нещо такова: https://www.multiterm.org/shop/magniten ... icro-20482 . Но си иска място за тези "доработки".
Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература