От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
чет мар 06, 2025 2:31 pmkozl написа:
Първият ни Самсунг LE23R41 (feb.2006) още работи, но трябва да му прегледам говорителите, раздрънчали са се, че майка ми недочуе и волумето е на МАХ :weedman:
Доде му времето и на тоя.
Доста време се чудих откъде ще търся говорителчета, но те се оказаха годни.
И понеже волумето е било на МАХ и от силните вибрации говорителите се откъртили от захвата си.
Пластамасата към корпуса се строшила барбар с рапидките и стоеше към говорителчетата, които свободно лежаха вътре в TV-то и съответно са дрънчали, опиракйи се в корпуса.
"Побългарих" го захвата - грозно, че се видат главите на болтчетата отпред на TV-то, ама дрънкане нема :roll:
Baлepu - специалист
ср сеп 18, 2024 11:39 amkozl написа:
И приготвих наличните уреди за измерване на капацитет

Изображение

Някой наясно ли е с принципа на измерване на капацитет на тези уреди? Как успяват да покажат, че кондензатор има наличен капацитет колкото е написано на него, въпреки че е гръмнал? Как да му повярвам, че стар (работил) кондензатор в приличен вид, наистина си има наличен фабричния капацитет?
Прикачен файл:
IMG_20260518_143552.jpg
hidrazin - майстор
пон май 18, 2026 9:15 pmBaлepu написа:
Как успяват да покажат, че кондензатор има наличен капацитет колкото е написано на него, въпреки че е гръмнал? Как да му повярвам, че стар (работил) кондензатор в приличен вид, наистина си има наличен фабричния капацитет?
С уредчетата от снимката НИКАК.
Кондензаторите имат и още един много важен параметър - ESR.
Не виждам показаните от теб "уреди" да могат да го измерват...

Демек - дори "гръмнал" кондензатор може да има капацитет в нормите.
Ама да му се е увеличило вътрешното съпротивление и тогава не става за никакъв чеп.

Вземи си китайски "ESR Meter Transistor Tester Diode Triode Capacitance SCR Inductance Tester" за няма и 10-тина ЛевРо.
Върши доста прилична работа освен измерване на капацитет и ESR...
Да обяснявам ли още?
:partyman:
prasse - специалист
пон май 18, 2026 9:15 pmBaлepu написа:
Как да му повярвам...
Всичко, което "мери" импеданси по два проводника, а не МОСТОВО-четирипроводно (примерно, с т.нар. Kelvin Test Probe или Kelvin Clips) не става за нищо! Губене на време и сляпа вяра на лъжливи показания.
От показаните от kozl прибори, най-близо да истината е LCR-ESR измервателчето (платката).
Твоето не струва!

Иначе за това, което ти казвам, ето примери:
https://www.fnirsi.com/products/lc1020e ... 28ee&_ss=r
https://zotektools.com/products/zoyi-zt-dq02/

Имам първия и трябва да ти кажа, че преди да го придобия, наистина не знам какво съм мерил с наличните си боклуци. Макар, че вторият ми се струва още по-добър...

Тема "Samsung LE32A656A1FXXH бъгва се on и off от дистанционното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: