Прикачен файл:
IMG_20260519_162501.jpg (28.9 KиБ) Видяна 160 пъти
Групата D1, D2, C10, C11, R1 и R2 принципно е еквивалентен неелектролитен кондензатор от електролитни. Ако е такъв, с каква идея е там? Баласт
вт май 19, 2026 5:05 pmBaлepu написа: Групата D1, D2, C10, C11, R1 и R2 принципно е еквивалентен неелектролитен кондензатор от електролитни.Точно. Играе ролята на "гасящ кондензатор"/баласт.
вт май 19, 2026 8:01 pmBaлepu написа: Добре, хидра, но семистора? Той има функцията да "решава" колко да се заредят кондерите. В смисъл - има регулиране на "святкането" и аз си мисля, че става чрез него. Или греша?Пак не грешиш.
вт май 19, 2026 7:43 pmLux Æterna написа: В този си вид за мен е "невъзможна" схема. Много руска водка е изпита преди да я качат в нетаИ що в кавички и що баш руска водка?!
вт май 19, 2026 10:57 pmBaлepu написа: На този гърмящ кондер явно натоварването му идва в повече. Дали ще бъде разтоварен ако се направи "батерия" от 4 (2/2 успоредно/последователно)? А защо не някакво мощно активно съпротивление?По-скоро обърни внимание на елементите покрай него.
вт май 19, 2026 9:44 pmhidrazin написа:Всеки интерпретира схемата според своите виждания. Моите знания по електроника може да не ти(Ви) харесват, но не ми пука изобщо! При положение, че стойностите на резисторите R1 и R2 не са обявени(а трябва!) се получават различни гледни точки. Поне така аз "виждам" нещата. А "усещането" за допотопен плавен(софт) старт, което се афишира..........тоя C11 всъщност като се зареди до работното напрежение минус1,8V(заради пада на трите диода)какво друго прави?вт май 19, 2026 7:43 pmLux Æterna написа: В този си вид за мен е "невъзможна" схема. Много руска водка е изпита преди да я качат в нетаИ що в кавички и що баш руска водка?!
Абе ти кога ще прочетеш някоя книга/учебник по електроника и желателно руски?
Щото направо си лъха и м...рише на "образование" от фейсПУК и разни англоезични форуми дето е пълно с ... "умници".(надрусани с няколко вида...)
Четене и практика му е майката и ... бащата. И най-вече да ти идва "отвътре" и да го "усещаш".![]()
![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: