• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Baлepu - специалист
Прикачен файл:
IMG_20260519_162501.jpg
IMG_20260519_162501.jpg (28.9 KиБ) Видяна 162 пъти
Не ми стига фантазията, това каскада (умножител на напрежение) ли се явява или ... каква е идеята?
Групата D1, D2, C10, C11, R1 и R2 принципно е еквивалентен неелектролитен кондензатор от електролитни. Ако е такъв, с каква идея е там? Баласт :?
Lux Æterna - специалист
Нещо си объркал при чертането. За да работи като удвоител на напрежение трябва цялата група от елементите D1,D2,C10,C11,R1 и R2 да се завърти на 90 градуса по( или обратно на) часовниковата стрелка.

В този си вид за мен е "невъзможна" схема. Много руска водка е изпита преди да я качат в нета :lol: !
Baлepu - специалист
А ми не е така (за мое съжаление). Схемата я снех собственоочно. Ако държиш утре ще кача платката от двете страни? Характерен проблем е прегряване и гърмеж на "С11". Като той и С10 имат общ термозависим елемент (резистор), за предпазване. НО! Винаги заминава само С11 :|
Последна промяна от Baлepu на вт май 19, 2026 7:57 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 5:05 pmBaлepu написа:
Групата D1, D2, C10, C11, R1 и R2 принципно е еквивалентен неелектролитен кондензатор от електролитни.
Точно. Играе ролята на "гасящ кондензатор"/баласт.
Ограничава тока на зареждане на С1-С7 и съответно времето за зареждането им.
Демек когато С1-С7 се разредят през ксеноновата ламБа напрежението им трябва да падне под напрежението за дъгов разряд за да изгасне ламБата.
Ако го няма тоя баласт има вероятност ламБата да не угасне и да се взриви. :-D
В доста схеми вместо тоя гасящ кондензатор се използваше мощно съпротивление ама пада голямо печене.
:partyman:
Baлepu - специалист
Добре, хидра, но семистора? Той има функцията да "решава" колко да се заредят кондерите. В смисъл - има регулиране на "святкането" и аз си мисля, че става чрез него. Или греша?
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 8:01 pmBaлepu написа:
Добре, хидра, но семистора? Той има функцията да "решава" колко да се заредят кондерите. В смисъл - има регулиране на "святкането" и аз си мисля, че става чрез него. Или греша?
Пак не грешиш.
Най-вероятно използват фазово регулиране.
Там не е проблем да се регулира до колко волта да се заредят крайните кондензатори.
Разбира се от максимум до някакъв санитарен минимум. Под тоя минимум ламБата въобще няма да запали.

Ето примерна "картинка". Фазовото регулиране вероятно е от 90° нататък - червената стрелка.
При 90° регулиране имаме максималната амплитуда на мрежовото напрежение върху крайните 7 кондензатора и съответно максимална мощност от х J (джаула)
При 170° ще имаме приблизително 1/2 от мрежовото напрежение и съответно много по-малка мощност на импулса от ламБата.
(само не ме карай да смятам колко по-малка :-D )

Прикачен файл:
Фазово регулиране.jpg
Фазово регулиране.jpg (86.2 KиБ) Видяна 92 пъти

Между другото би ли споделил каква марка и модел е светкавицата че ми стана интересно? Може и на лични ако е тайна.
P.S. Върна ме в "младежките ми години". Тогава си правех сам стробоскопи като използвах налични светкавици - примерно ФИЛ-41М с ламБа ИФК-120 (числото е максималните J джаули на импулса).
Изкарваха от ден до пладне заради лошото охлаждане и тежкия режим на ламБата.

Ноооо... Още не ме е пуснал мерака да си направя стробоскоп с ИФК-2000 !!! :supz:
Цели 2000 джаула импулс и ако си наблизо направо усещаш как светлината те "удря". :weedman:
Разбира се имам ИФК-2000 (нова) както и разни други. Освен по-маломощни така и ... по-мощни ама те са в друг спектър...
Но и ИФК-2000 си е БАЯ ламба - къде 17 санта по дължина с изводите... :)

Прикачен файл:
ИФК-2000.jpg
ИФК-2000.jpg (82.01 KиБ) Видяна 92 пъти
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 7:43 pmLux Æterna написа:
В този си вид за мен е "невъзможна" схема. Много руска водка е изпита преди да я качат в нета :lol: !
И що в кавички и що баш руска водка?
Абе ти кога ще прочетеш някоя книга/учебник по електроника и желателно руски?
Щото направо си лъха и м...рише на "образование" от фейсПУК и разни англоезични форуми дето е пълно с ... "умници". :lol: (надрусани с няколко вида...)
Четене и практика му е майката и ... бащата. И най-вече да ти идва "отвътре" и да го "усещаш". :)
Baлepu - специалист
Строго секретно ... изобщо не е :-D

Прикачен файл:
IMG_20260518_163628.jpg

Някога бях в кръжок "фотодело". Но ... в случая е "ни при чем". Това са светкавици за любителски нужди, в производствен режим. Малко чудо е, че издържат въобще ... Да не говорим за "наличието" на хармоници ... Принципно не ми е задължение, но ... От една страна - "краста". От друга - трябва да си намирам (измислям) работа ... С други думи - съчетавам полезното с приятното :)
Да се върнем на темата. На този гърмящ кондер явно натоварването му идва в повече. Дали ще бъде разтоварен ако се направи "батерия" от 4 (2/2 успоредно/последователно)? А защо не някакво мощно активно съпротивление?
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 10:57 pmBaлepu написа:
На този гърмящ кондер явно натоварването му идва в повече. Дали ще бъде разтоварен ако се направи "батерия" от 4 (2/2 успоредно/последователно)? А защо не някакво мощно активно съпротивление?
По-скоро обърни внимание на елементите покрай него.
- R2 е малко вероятно но не пречи да го измериш дали отговаря.
- По-голямо внимание на D2. Точно така ще става ако е заминал или поне променил параметрите си.
Ще "гърми" С11 заради обратното напрежение върху него...
Елементарна проба която да покаже... Размени местата на D1 и D2 и виж кой кондензатор ще гръмне следващия път.

Е, разбира се има и значение с какви кондензатори подменяш гръмналия С11 .....
Lux Æterna - специалист
вт май 19, 2026 9:44 pmhidrazin написа:
вт май 19, 2026 7:43 pmLux Æterna написа:
И що в кавички и що баш руска водка?
Абе ти кога ще прочетеш някоя книга/учебник по електроника и желателно руски?
Щото направо си лъха и м...рише на "образование" от фейсПУК и разни англоезични форуми дето е пълно с ... "умници". :lol: (надрусани с няколко вида...)
Четене и практика му е майката и ... бащата. И най-вече да ти идва "отвътре" и да го "усещаш". :)
Всеки интерпретира схемата според своите виждания. Моите знания по електроника може да не ти(Ви) харесват, но не ми пука изобщо! При положение, че стойностите на резисторите R1 и R2 не са обявени(а трябва!) се получават различни гледни точки. Поне така аз "виждам" нещата. А "усещането" за допотопен плавен(софт) старт, което се афишира..........тоя C11 всъщност като се зареди до работното напрежение минус1,8V(заради пада на трите диода)какво друго прави? :? :? :?
  • 1
  • 2

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: