От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
вт май 19, 2026 11:50 pmLux Æterna написа:
Всеки интерпретира схемата според своите виждания.
Няма такъв филм. Това да е е БангаРанха?
Всяка схема работи САМО и ЕДИНСТВЕНО по законите на електротехниката, електрониката и на първо място на физиката и химията.
Там свободни съчинения НЯМА.
Моите знания по електроника може да не ти(Ви) харесват, но не ми пука изобщо!
А що мислиш че на мен ми дреме? И то при условие че съм ти прочел всичките 80 и няколко поста за две години...
И съм си направил изводите...
Поне така аз "виждам" нещата.
Хубавото е че "виждам" е в кавички. Щото аз не ги виждам баш така.
А все още не нося очила (не за дълго де). :)
:partyman:
prasse - специалист
Валери,

С голяма вероятност - пробил ти е диод Д1 (пробив към късо)!
Не виждам от снимката поляритета на кондензаторите С10 и С11. Кондензаторите трябва да са свързани противопосочно - минусите в общата им точка, плюсовете към катодите на Д1 и Д2.
За какви работни напрежения са ти кондензаторите?
Baлepu - специалист
Извинявам се за пропуските. Качвам отново схемата допълнена.

Прикачен файл:
IMG_20260520_084002.jpg
IMG_20260520_084002.jpg (34.19 KиБ) Видяна 122 пъти

Да уточня: става дума за доста бройки с гръмнал или засъхнал С11. След смяната му с нов, светкавиците си работят. Някои вече по няколко месеца. Няма повторно гръмнали за сега.
По 100uf са на 400V. Оригиналните са Junkon, заменям ги с Elite (такива ми купуват).
Не виждам смисъл да разменям местата на диодите и кондерите - винаги гърми (изсъхва) само С11.
Като се загледах ... С10 почти не участва в процеса. През положителния полупериод той се зарежда през "батерията", но се разрежда само през R1. За разлика от С11. Той се зарежда през отрицателния полупериод и се разрежда (напълно) през "батерията". Фактически зареждането ѝ става от неговото разреждане. Дали е така или греша?
Ако е случайно така, дали би го "разтоварило" замяната му с 4 паралелно/последователно вързани?
Още едно уточнение: всъщност по-честият проблем е отказване на светкавицата поради прегряване. Както казах по-назад, на тези два кондера има термо-елемент. Теденцията според мен е, че С11 се напича при по-интензивна работа. По-точно няма време да се охлади (има вентилаторче). Та основната ми мисъл е как да предотвратя нагряването на С11?
vlax - майстор
вт май 19, 2026 11:32 pmhidrazin написа:
Елементарна проба която да покаже... Размени местата на D1 и D2 и виж кой кондензатор ще гръмне следващия път.
ср май 20, 2026 9:06 amBaлepu написа:
Не виждам смисъл да разменям местата на диодите и кондерите - винаги гърми (изсъхва) само С11.
Послушай Хидразин,направи тази проба и пиши.
kozl - майстор
ср май 20, 2026 12:47 amprasse написа:
С голяма вероятност - пробил ти е диод Д1 (пробив към късо)!
Да са пробам и аз с "видението".
През едната полувълна отляво на дясно:
Симистор - (C10+R1) - (D2+C11+R2) - D3 - D4 - (C1+C2+....+C7) - GND зарежда се C10 на max и C11до напрежение в-у D2

През обратната вълна GND - D6 - D5 - [(C11+R2) - (D1+C10+R1) - симистор] +[D3 - D4 - (C1+C2+....+C7) - GND] зарежда се C11 на max и C10 до напрежение в-у D1
Както си мислех съпротивленията са само за разреждане на C1 и C2.
Ако D1 окъси, максимален ток ще зареди кондензаторите (C1+....+C7) ако не опукат диодите D2, D3 и D4 по веригата.
През другата полувълна на напрежението в-у C11 ще е с правилен поляритет и няма да е причина да гърми кондензатора :?
Но ако D5 и D6 окъсят C10 ще работи с обратен поляритет.
Та съгласявам се с вероятната причина:
вт май 19, 2026 11:32 pmhidrazin написа:
- По-голямо внимание на D2. Точно така ще става ако е заминал или поне променил параметрите си.
Ще "гърми" С11 заради обратното напрежение върху него...
Да ама след уточнението - кондензатора C11 се скапва от "преумора".
То тва като в другата тема за Самунга и там загадката е най-вече около един кондензатор.
MamaMy - майстор
Преди 10-тина години когато още навлизах в заваряването, си бях направил изправител за трансформатора и експериментирах с филтрирането. Бях навил дросел върху две еднакви сърцевини от трансформатори на руски телевизори. Не бяха достатъчно мощни, но аз си правех експерименти. Бях навивал със шина 12мм2 и бях оставил средна точка. От средната точка пусках кондензатор към минуса на греца. Един вид Т-образен филтър. В началото понеже нямах други под ръка сложих един кондензатор 470/400V Ефекта беше почти никакъв и аз направих батерия. Понеже напрежението не надхвърляше 95 волта, а аз имах една чанта български кондензатори 220/100V, между две шини наредих към 50 бр. Стана дълга 1м. Изводите ги взех от средата горе долу. За моя изненада още в първите секунди гръмнаха 7,8 кондензатора. Реших, че са дали фира заради годинките и ги смених. Първо ми направи ми впечатление, че са горещи всички в батерията. На второ място гръмналите бяха все близко до изводите. След подмяната пак взрив. Пак гръмнали най-близките до изводите десетина, а всички останали горещи. Измерих напрежението и установих същото. Не се качва над 95 волта и то при отделяне на електрода, а те гърмят още в началото. След поредната подмяна свърших кондензаторите. Проба- взрив. Купих някакви вносни от Елимекс на 470/100V и след пробата изненада. Гръмнали по-отдалечени от българските. От вносните всичките здрави, а на пипане съвсем леко затоплени. Оставям изводите на вас. Аз тогава се отказах от кондензатори предвид цената на качествени с достатъчен капацитет. Направо за аналогични пари си купих инвертор :-D
Baлepu - специалист
ср май 20, 2026 9:16 amvlax написа:
Послушай Хидразин,направи тази проба и пиши.
Вижте, сменил съм вече на 20-ина въпросните кондери и всички си работят за сега. Ако причина е бил диод (някъде), все някой нов щеше да се е обадил.
Virtex - майстор
вт май 19, 2026 10:57 pmBaлepu написа:
Строго секретно ... изобщо не е :-D

IMG_20260518_163628.jpg
Това с гаранция трябва да има някои "чип" за управление. Надали новите светкавици ги правят само с елементите от схемата.

Поне като гледах преди 5-7 години за светкавици, всичките си имаха специално управление и елементите около тях бяха за повишаване на напрежението (все пак няма как 3.3V да направят светкавица) и можеш да задаваш продължителност на сигнала, чрез която се управлява и интензитета.
Baлepu - специалист
Има повече от един чип и даже се забелязва смътно ... Смътно щото не знам вече, колко голяма снимка мога да качвам. Обикновено намалявам размера до "едва различими детайли" за да не си играя със сто проби ...
А в случая проблемът не е в "управлението". То в повечето случаи изобщо е в силовата част. Реално имам няколко с проблем там, но просто съм ги отписал за донори. Щото за там инфо/схеми - забрави.
kozl - майстор
Не съм ползвал електролитни кондензатори в схема като гасящи.
Моята мисъл е че С10 се разрежда докато се зарежда С11 до напрежение, при което се отпушва D1.
И обратното за С11 и D2.
Само че при зареждането на С11, кондензаторите С1 ... С7 не са последователно навързани във веригата.
Може би това е причината С11 да се оказва по-натоварен от С10 :?

Това го копнах от нета с некачествен превод.
За използване в устройства с високо напрежение се използват кондензатори, сглобени в серийни вериги. За да се изравни напрежението между тях, резистори с номинална стойност от 0,2 до 1 MΩ са свързани паралелно на клемите на всеки.
Ако е необходимо да се използват полярни електролитични кондензатори в променливи вериги на напрежение, се сглобява схема, в която токът през всеки елемент преминава само в една посока. За тази употреба диоди и резистор за ограничаване на тока.
Такива схеми бяха предварително сглобени, за да завъртят фазата на тока спрямо напрежението при стартиране на мощни трифазни асинхронни електродвигатели от еднофазна мрежа. Сега този брой вече губи предишната си актуалност.
Липсата на ограничаващ тока резистор в такава верига води до прегряване на диелектричния слой и отказ на електролитния кондензатор.
Но в случая какво ограничава тока през кондензаторите :?

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: