Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Имам липа, която сама си е изникнала. Станало е високо дърво, но засенчва доста територия от скромния ми двор.....там съм насадил лозички.

Може ли да и поорежа върха без да я унищожавам.

Благодаря
:butthead:
Svetoslavoff1 - майстор
Според мен, избери си странични клони, които да оставиш и режи в основата им, което е над тях. Ако има много за рязане, разтегли във времето, а не наведнъж, за да не я стресираш. Един комшия така изряза липа жестоко и на един път и на следващата година тя си отиде. И сега не е време за рязане, но предполагам това го знаеш, както и за замазване на раните с овощарска замазка.
MamaMy - майстор
Замазването е силно подценявано, но то за дървото е като лейкопласта за нашите рани. Предпазва от инфектиране и ускорява заздравяването. За дървото едно добро и чисто рязане дори е благотворно. Остават много повече сокове за оставените клони. Кореновата система се е развила според листната маса. Като намалиш короната храненето става много по-лесно и плодни дървета които почти не са раждали изведнъж се отрупват на следващата година. :)
Baлepu - специалист
Циганите много ги щадят точно като цъфнат ... И до година изобщо не им личи, че са били тотално бастисани. Не пречи да го направиш "в щадящ режим" и да замажеш отрязаните клони.
MamaMy - майстор
Мазането не е задължително да е с овощарска замазка. Аз ползвам разни изостанали блажни бои. Даже често смесвам няколко. Цвета не ме интересува. На един орех пък буря беше изкъртила голям основен клон. Клона висеше наполовина изтръгнат от стеблото. Отрязах останалото от клона равно до стъблото, а хралупата образувана от изтръгването запълних с цимент и пясък. Като изсъхна намазах всичко с блажна боя. Ореха оцеля и дори осакатен роди много орехи, но съседи се оплакаха, че им пречи. Той беше на оградата и се наложи да го отрежат. Аз дори не съм присъствал.

Тема "Липа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: