• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Имам липа, която сама си е изникнала. Станало е високо дърво, но засенчва доста територия от скромния ми двор.....там съм насадил лозички.

Може ли да и поорежа върха без да я унищожавам.

Благодаря
:butthead:
Svetoslavoff1 - майстор
Според мен, избери си странични клони, които да оставиш и режи в основата им, което е над тях. Ако има много за рязане, разтегли във времето, а не наведнъж, за да не я стресираш. Един комшия така изряза липа жестоко и на един път и на следващата година тя си отиде. И сега не е време за рязане, но предполагам това го знаеш, както и за замазване на раните с овощарска замазка.
MamaMy - майстор
Замазването е силно подценявано, но то за дървото е като лейкопласта за нашите рани. Предпазва от инфектиране и ускорява заздравяването. За дървото едно добро и чисто рязане дори е благотворно. Остават много повече сокове за оставените клони. Кореновата система се е развила според листната маса. Като намалиш короната храненето става много по-лесно и плодни дървета които почти не са раждали изведнъж се отрупват на следващата година. :)
Baлepu - специалист
Циганите много ги щадят точно като цъфнат ... И до година изобщо не им личи, че са били тотално бастисани. Не пречи да го направиш "в щадящ режим" и да замажеш отрязаните клони.
MamaMy - майстор
Мазането не е задължително да е с овощарска замазка. Аз ползвам разни изостанали блажни бои. Даже често смесвам няколко. Цвета не ме интересува. На един орех пък буря беше изкъртила голям основен клон. Клона висеше наполовина изтръгнат от стеблото. Отрязах останалото от клона равно до стъблото, а хралупата образувана от изтръгването запълних с цимент и пясък. Като изсъхна намазах всичко с блажна боя. Ореха оцеля и дори осакатен роди много орехи, но съседи се оплакаха, че им пречи. Той беше на оградата и се наложи да го отрежат. Аз дори не съм присъствал.
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 6:19 pmgogo7777 написа:
Може ли да и поорежа върха без да я унищожавам.
Липата яко привлича пчели, оси и други буболечки.
Липата предизвиква алергии у доста хора.
Липата макар и с много мека дървесина има силна коренова система и троши плочки, огради, водопровод, подземни кабели...
Липата като дърво за печката е гола вода.
Липата мирише приятно като цъфне и става за чай.
ВЪПРОС - Ти колко липов чай пиеш през годината? :rock:

Ако отговорът е поне 100 литра на година, съкрати клоните растящи нагоре.
Общо гледай на година да не премахваш повече от 1/3 от клоните.
Разбира се е желателно това да става в периода на покой - късна есен, зима, ранна пролет.
Ама е само желателно. Режи сега и замазвай там...
:partyman:
gogo7777 - майстор
Чай пия само с коняк или ром.
Дървото ми трябва само заради корените.....да "държат" обранен насип.
:drinkers:
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 9:01 pmMamaMy написа:
Мазането не е задължително да е с овощарска замазка. Аз ползвам разни изостанали блажни бои.
...
Отрязах останалото от клона равно до стъблото, а хралупата образувана от изтръгването запълних с цимент и пясък. Като изсъхна намазах всичко с блажна боя.
Абсолютно!
Кога го правих последно използвах стари блажни бои дето бяха станали на нещо като желе.
Та вместо да боядисвам с четка, направо замазвах с шпатула.

И с ореха правилно си постъпил.
У наше село до 1993-та беше най-стария орех на балканите - над 500 години.
През СОЦ-а буря му счули единия вековен клон.
Така го оправиха тогава - с циментиране.
Даже на клона сложиха плоча с надпис 500 години...
Като деца пробвахме колко от нас хванати за ръце ще му обгърнат стеблото - по спомен между 7 и 9 деца. :)
chapara - майстор
Миналата година енергото ми изрзаха при смяна на ел.преносната мрежа две липи точно по това време. Беше края на май, началото на юни, душманско рязане. Едната на една, две педи от земята, другата на метър. Тръгнаха си без грижа.
За зла участ ниско рязаната я опаса една крава😱, но пак е тръгнала. С нищо не съм мазал, защото бях бесен. Не бях там, като се оказа че ниско отрязаната въобще не пречи. Като сменяха стълбовете промениха доста трасето, ноо... Чай пиеха пет комшийски семейства комшии.
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 10:31 pmgogo7777 написа:
Дървото ми трябва само заради корените.....да "държат" обранен насип.
Това вече друга бира дето си скрил от нас... :axe:
Въобще си нямам на идея какъв ти е обратния насимп и дали не е добре да използваш други, по-полезни дървета/храсти или дори почвопокривни(има уникални такива)...
Та ти си знаеш терена...
Тааа.. режи до 1/3-та от клонака ама само за по-сигурно. Липата е като троскот и почти съм сигурен че и напълно окастрена па ще избие...
:partyman:
P.S. Чапи ме е преварил... :-D
  • 1
  • 2

Тема "Липа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: