• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всички имаме коли, нали ?
gecata1059 - специалист
На сина бяха писали акт по чл.6 ал.1
Гласи средното:

"Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка"

Питах го къде е спрял. Каза ,че е имало знак забранено паркирането.
Но не това пишеше във фиша , а горния член.
Мислех да обжалвам на инат за да ми напишат точното нарушение, но после се отказах , че нямам толкова време за губене.
kozl - майстор
вт юни 23, 2026 8:28 amgogo7777 написа:
Знаците касаят движението по пътищата. Колчетата са ограждение на тротоара. Според мен глобата е за това, че си спрял на преходно място. Аз лично смятам, че там трябва да има пешеходна пътека през пътя.
:weedman:
Логически са ме глобили по
kozl написа:
случая банаичарката ми най-много е пречила на ресторанта и подозирам, че от ресторанта са сигнализирани на отговорния служител да ме "фишира"
А понеже е отбелязан и час 11:57, възможно е въпросния служител да е на хранилка в ресторанта, дошъл, хапнал, фиширал.
И във фиша не е записано проходно място, а
нед юни 21, 2026 8:31 pmkozl написа:
във фиша пише "е извършено нарушение по чл.98, ал.1, т.1 от ЗДВП. Паркиране на място където ППС пречи на движението."
А пешеходната пътека, както
вт юни 23, 2026 10:06 ambigdragon написа:
ЗАКОН за движението по пътищата
...
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
...
§ 6. По смисъла на този закон:
...
54. (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм., бр. 64 от 2025 г., в сила от 7.09.2025 г.)
"Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна
маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на
пешеходци. На кръстовища в населено място пешеходни пътеки са и продълженията
на тротоарите и банкетите
върху платното за движение, когато то е с не
повече от две пътни ленти, от които не повече от една във всяка посока.

ПП Има и други такива примери, където нещо може да не е начертано или
обозначено, но то си съществува като понятие и трябва да се съобразявате с него.
е почити е там. :rolleyes: Некъде наоколо, даже мое и да не съм имал 5 метра от мисленото продължение на пешеловната пътека до Баницата :?

Но това за на пешеловната пътеки е недомислие в ЗДВП. И понеже съм чел законопроект за ЗВДП, който не беше одобрен, то в него доста по-добре е описано понятието за пешеходна пътека - разбираемо и ориентиращо водачите на МПС и пешеходците.
Кел файда за пешеходеца ако водача на МПС не вижда дека е пешеловната пътека :? :? :?
Добре е за пешеходците, че сега ги качиха пътеките по хълмове, добре е че опресняват маркировката. Смотан е текста в чл.54. Пешеходецът длъжен ли е да е запознат с ЗДВП, за да знае къде да пресича? На пешеходеца му е необходима маркировка. Истинска маркирана пътека, а не некаква измислена по записки от закОнЯ.
На кръстовища в населено място пешеходни пътеки са и продълженията
на тротоарите и банкетите
върху платното за движение, когато то е с не
повече от две пътни ленти, от които не повече от една във всяка посока.
Ами ако улицата е еднопосочна с 2 пътни ленти в една посока :? :? :?
kozl - майстор
вт юни 23, 2026 11:05 amgecata1059 написа:
На сина бяха писали акт по чл.6 ал.1
....
Мислех да обжалвам ....
На каква стойност е глобата и това:
Чл. 189.
(13) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., нова, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, доп., бр. 10 от 2011 г.; обявена за противоконституционна от КС на РБ - бр. 20 от 2012 г.)
————————————————————————————————

Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
как да го разбирам :?
gecata1059 - специалист
Глобата беше 50 лв. връчена с уведомление на чистачката. Може да се подаде в 7 дневен срок възражение срещу фиша и те са длъжни да издадат Ауан или наказателно постановление което жалиш. Мислех да жаля на инат за да ми напишат точното нарушение, а не този общ член.
Но трябваше да ходя до Кат Враца , а съм дневна смяна и това значи да пускам отпуск и прецених , че не е оправдано.
Че има нарушение не споря, но ме подразни това ,че пишат по този общ член. Така може да ти пишат и без нарушение , а ти доказвай какво не си нарушил.
iliya_i - майстор
С'я ще се правиш ли още на неощипана мома?
Нарушил си повече половината точки на чл. 98, ал. 1.
Спрял насред кръстовище, на по-малко от 5 метра, Т образното си е кръстовище, та ако щеш от геометричния му център го мери, задната ти лява гума няма 5 метра).
Възпрепятстваш пешеходците, излизащи от кръчмата.
Пречиш на излизащите от пресечката.
Пречиш на разминаването.
Пречиш на видимостта към знака.

Е, смилили са се, като са написали само едно от всички. Те глобите по тях са равни.

Ама нека твоята крава е най-мъжка.

Обжалвай!
gogo7777 - майстор
Много по-ясно става ако между колчетата ги имаше оградните пана или вериги. Там където си спрял нямаше да има ограждение. Просто пречиш на пешеходците.
Ся що ги няма или са ги откраднали е друга тема. Защо там няма нарисувана пешеходна пътека с прилежащ знак, също.
:drinkers:

ПП....на тая улица съм се "родил". Ул.Пирински проход и бул.9-септември. Колко игра падаше като малчуган :)
kozl - майстор
Нищо не е ясно. Колкото и да лаем за разни нарушения, кервана си върви.
В момента има паркирани коли и след знак В28 и пред ресторанта. Дали ги фишират :?
В най напрегнатите моменти на докарвани и откарване на ученици няма кой да въвежда законен ред. Улицата се задръства.
Миналата година като миха улиците около школото и направиха як капан като блокираха ул."Ястребец". Влизаш от "Дойран/Ст.Тошев"
по "Пирински проход и тупик и като се нанизаха 10-на МПС-та и няма и къде да обърнат #-o
Направих снимки и подадох сигнал до СО, за неправилно поставени временни знаци за регулиране на движението. В този случай според мен трябваше знак В1 на влизане в "Пирински проход" от "Дойран/Ст.Тошев", който липсваше, а бяха заградили с решетка и знак В2 входа по "Ястребец" от "Пирински проход"
И какъв беше отговорът :shock:
Аз писах за неправилно поставени пътни знаци, а от СО ми отговарят, че не са мили улицата м-у 14:00 и 16:00 часа в часовете за ограничаване на шума :shock:
kozl - майстор
вт юни 23, 2026 8:13 pmiliya_i написа:
С'я ще се правиш ли още на неощипана мома?
Нарушил си повече половината точки на чл. 98, ал. 1.
Спрял насред кръстовище, на по-малко от 5 метра, Т образното си е кръстовище, та ако щеш от геометричния му център го мери, задната ти лява гума няма 5 метра).
Възпрепятстваш пешеходците, излизащи от кръчмата.
Пречиш на излизащите от пресечката.
Пречиш на разминаването.
Пречиш на видимостта към знака.

Е, смилили са се, като са написали само едно от всички. Те глобите по тях са равни.

Ама нека твоята крава е най-мъжка.

Обжалвай!
Какво означава твоето определение "неощипана мома" :?
Ако значението на "ощипана мома" е това, как да разбирам "неощипана мома" и има ли сходство с постовете ми в темата или не си ги прочел даже :?
Не бъди сигурен къде съм спрял спрямо кръстовището. Къде са границите на кръстовището? Ако прекарам мислено тротоара по ул."Ястребец" към ул."Пирински проход" пешеходната пътека не се пада срещу изхода на ресторанта, та на излизащите от ресторанта им преча да са нарушители и да пресичат улицата извън пешеходната пътека :wink:
За разминаването съм се съгласил ако си прочел в предишните ми постове. Обаче ако се фишират неизбирателно нарушения по тази точка - вече писах в предишни постове
За видимостта на знака само предположения - това трябва да се провери на място, но ако аз трябва да съставям фиш не бих го ползвал като основание за нарушение.
Всъщност трудно схващам някои текстове вписани в законите за това зададох и въпрос за обжалването, защото така както е записан чл.159, ал.13 не подлежи на обжалване фиш за глоба 50 лв. включително.
Друг е въпросът дали има финансов смисъл.
И с това не съм запознат - дали могат да ме фишират по няколко точки от един член, но тогава сумата ще е над 50 лева и вероятността за обжалване ще е по голяма. А и фиширането определено не въвежда ред в "пречките за движение" та как да не мисля за друга целенасоченост на фиширането :?
Та нарушители "с лопата да ги ринеш", но колко от тях са глобени :?
Иначе мнението ми доста пъти съм го писал:
Дисциплина се затяга с глоба и с тояга.
gogo7777 - майстор
Ако са те "натопили" както предполагаш, то са глобили САМО тебе именно защото си спрял ТОЧНО ТАМ на проходната зона.
Ако обжалваш пледирай, че общината не е оградила тротоара, както подобава, което те е заблудило. Не си длъжен да мериш разтоянието между колчетата та да установиш, че между тези две колчета, където си спрял отстоянието е по-голямо и предвидено за проходна зона.
:drinkers:
iliya_i - майстор
ср юни 24, 2026 8:21 amkozl написа:
Какво означава твоето определение "неощипана мома" :?
Очначава:
Преструвка: Когато човек се прави, че не е разбрал за какво става въпрос или че нищо не се е случило.
Нарушил си 5 от десетте божии заповеди по тази алинея, ама продължаваш да се ровиш, защо точно по тая, а не по оная...

Днес опитай пак, да видим какво ще ти напишат :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Задачка за шофьори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: