Здравейте!Казусът е следният: на село в двора имах шахта изкопана на 3 метра и в нея набита тръба 1 1/4 с ръчна помпа и една вида.Много години работеше и водата не е свършвала,но в един момент тръбата изгни и я извадих.Наскоро набих нова тръба 1 1/2 ,като мислех да пусна в нея черна тръба 1 цол,но се оказа че смукателя и фитинга немогат да влязат в тръбата.Какво ще ме посъветвате да направя,като уточня че на новата тръба няма и кой да ми направи отгоре резба,поне за да опитам да върна старото оборудване,въпреки че мислех да го пенсионирам,но уви!
- 1
- 2
Всички имаме коли, нали ?
12 мнения в "Набита тръба за вода"
MamaMy
- майстор
Ако новата тръба е влязла хлабаво на мястото на старата, може и въобще да не извадите вода. Принципа е по-различен от вашите представи. Водата в тръбата влиза на самотек, но много бавно. Помпата трябва да е добре уплътнена за да може изсмуканата вода да създаде вакуум който да дръпне нова вода. Ако влиза въздух или направите това което си мислите, ще трябва да чакате по 15-20 минути да се пълни тръбата на всеки 5 минути точене.
Няма как да разбера дали системата ми работи добре,преди са съм я подкарал.А това не мога още да го навържа в главата си как да го направя най-удачно.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Японецът най-много харесвал онова, дето ма българина му идва отпосле. Можеше да премеришнсмукателя преди да набиеш тръбата
. Сега я вадиш и набиваш 2", като предварително мериш дали влиза смукателя.
. Сега я вадиш и набиваш 2", като предварително мериш дали влиза смукателя.
hidrazin
- майстор
- На линия
нед юли 12, 2026 11:47 amugeot87 написа: ... да пусна в нея черна тръба 1 цол,но се оказа че смукателя и фитинга немогат да влязат в тръбата.И за какъв ти е тоя смукател? В набитата тръба вкарваш черна тръба 1 цол като края на тръбата дето е долу го режеш под наклон.
Поне на новата тръба дето наби направи ли и дупки долу?
нед юли 12, 2026 2:24 pmLazarGanev написа: Японецът най-много харесвал онова, дето ма българина му идва отпосле. Можеше да премеришнсмукателя преди да набиеш тръбатаИмах 1 1/2 цяло парче 7,90м затова набих такава. Сега я вадиш и набиваш 2", като предварително мериш дали влиза смукателя.
нед юли 12, 2026 5:55 pmhidrazin написа:А ако не сложа смукател горе трябва ли да свържа ръчната помпа или някакъв клапан евентуално?На новата направих дупки долунед юли 12, 2026 11:47 amugeot87 написа: ... да пусна в нея черна тръба 1 цол,но се оказа че смукателя и фитинга немогат да влязат в тръбата.И за какъв ти е тоя смукател? В набитата тръба вкарваш черна тръба 1 цол като края на тръбата дето е долу го режеш под наклон.
Поне на новата тръба дето наби направи ли и дупки долу?
![]()
hidrazin
- майстор
- На линия
нед юли 12, 2026 6:23 pmugeot87 написа: А ако не сложа смукател горе трябва ли да свържа ръчната помпа или някакъв клапан евентуално?Желателно е горе да оставиш ръчната помпа за по-лесно подкачване.
Аз съм със самозасмукваща помпа и ръчната не съм я използвал от години ама знае ли човек...
Горе трябва да имаш възвратен клапан и груб филтър.
Ето как е при мен - на снимката.
Разликата при теб ще е че в дясно ще имаш черна тръба дето ще влиза в желязната.
Силно препоръчително е горе където черната влиза в желязната да го херметизираш/уплътниш между двете тръби.

Значи, ако правилно съм разбрал слагам черната тръба в металната,като я продупча или срежа под ъгъл.След това горе слагам тетка,като единият край нагоре слагам ръчната помпа,а на другия край на тетката слагам възвратен клапан,евентуално филтър и вече свързвам към холендера на помпата!
hidrazin
- майстор
- На линия
нед юли 12, 2026 8:08 pmugeot87 написа: Значи, ако правилно съм разбрал слагам черната тръба в металната,като я продупча или срежа под ъгъл.Точно! Ако я срежеш хоризонтално ще опре в шилото и няма да има дебит - ще е почти запушена.
Режеш под наклон... остро...
Да, става и с надупчване на черната тръба ама я надупчи със свредло 5-6 мм НЕ ПОВЕЧЕ от 10 сантиметра от края!!!
нед юли 12, 2026 8:08 pmugeot87 написа: След това горе слагам тетка,като единият край нагоре слагам ръчната помпа,а на другия край на тетката слагам възвратен клапан,евентуално филтър и вече свързвам към холендера на помпата!Мии...НЕ. Ти кьорав ли си бре човек? И снимка сложих, и всичко се вижда много добре...
Слагаш черната тръба в металната, след това слагаш коляно.
След коляното ПЪРВО слагаш възвратетен клапан и груб филтър.
След тях холендъра на помпата.
АКО решиш да запазиш ръчната помпа, тогава СЛЕД възвратния клапан и грубия филтър и ПРЕДИ холендъра на помпата слагаш тетка.
На тетката завинтваш ръчната помпа.
ВНИМАНИЕ!!!
Между тетката и ръчната помпа слагаш КРАН. Подкачваш с ръчната и ЗАТВАРЯШ крана.
Иначе ръчните помпи често изпускат и през ръчната ел.помпата ще глътне въздух...
По-елементарно няма как да ти го обясня...
Чети мисли и гледай по снимката...
- 1
- 2
Тема "Набита тръба за вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература