Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtex - майстор
Трябва да направя заземяване на инсталация. Мислех да сложа неръждаем кол за заземняване. На ~1м от него е стълба на енергото, който е заземен с поцинкован кол от години.
Предполагам стълба има адекватно заземяване, защото наскоро сложиха разни шашми и проверяваха всичко.

Въпроса е мога ли да ползвам кола на енергото или е хубаво да си направя свой и да използвам него. Ако се "свържа" с този на енергото ще е малко под земята и няма да си личи, за да не реша да го махнат.

Така или иначе нямам уред за проверка дали "моят" кол е достатъчен или трябва да слагам 2 поредни. Или да слагам направо 2 ?
iliya_i - майстор
А какво налага собствено заземяване? Нали енергото ти предлага заземен проводник PEN.
Предимството на енергото е, че всички заземители по стълбовете и трафопоста са свързани в паралел и има много колци в земята.
При това се контролира най-малко в трафопоста.
Последна промяна от iliya_i на нед авг 30, 2026 9:48 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Енергото предлага заземен проводник PEN, но как да се свърже ДТЗ в "домашната" инсталация с тоя PEN?
:drinkers:
iliya_i - майстор
нед авг 30, 2026 9:30 pmgogo7777 написа:
Енергото предлага заземен проводник PEN, но как да се свърже ДТЗ в "домашната" инсталация с тоя PEN?
:drinkers:
Въпроса е сериозен и многократно обсъждан.
Гога, няма нужда всяка тема да я пращаш в говорилнята.
gogo7777 - майстор
Защо така си мислиш?
Ти навираш Наредбите в темите. По закон било като правя ремонт на жилището да пускам трето жило в ел.инсталацията. Къде да го свържа това трето жило ако съм предвидил ДТЗ?

Енергото трябва да ти предостави три/пет проводника до ГРТ.....Ама не PEN, а PE и N

Съгласен.... :drinkers:

Тема "Въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: