• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtex - майстор
Трябва да направя заземяване на инсталация. Мислех да сложа неръждаем кол за заземняване. На ~1м от него е стълба на енергото, който е заземен с поцинкован кол от години.
Предполагам стълба има адекватно заземяване, защото наскоро сложиха разни шашми и проверяваха всичко.

Въпроса е мога ли да ползвам кола на енергото или е хубаво да си направя свой и да използвам него. Ако се "свържа" с този на енергото ще е малко под земята и няма да си личи, за да не реша да го махнат.

Така или иначе нямам уред за проверка дали "моят" кол е достатъчен или трябва да слагам 2 поредни. Или да слагам направо 2 ?
iliya_i - майстор
А какво налага собствено заземяване? Нали енергото ти предлага заземен проводник PEN.
Предимството на енергото е, че всички заземители по стълбовете и трафопоста са свързани в паралел и има много колци в земята.
При това се контролира най-малко в трафопоста.
Последна промяна от iliya_i на нед авг 30, 2026 9:48 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Енергото предлага заземен проводник PEN, но как да се свърже ДТЗ в "домашната" инсталация с тоя PEN?
:drinkers:
iliya_i - майстор
нед авг 30, 2026 9:30 pmgogo7777 написа:
Енергото предлага заземен проводник PEN, но как да се свърже ДТЗ в "домашната" инсталация с тоя PEN?
:drinkers:
Въпроса е сериозен и многократно обсъждан.
Гога, няма нужда всяка тема да я пращаш в говорилнята.
gogo7777 - майстор
Защо така си мислиш?
Ти навираш Наредбите в темите. По закон било като правя ремонт на жилището да пускам трето жило в ел.инсталацията. Къде да го свържа това трето жило ако съм предвидил ДТЗ?

Енергото трябва да ти предостави три/пет проводника до ГРТ.....Ама не PEN, а PE и N

Съгласен.... :drinkers:
batkoce - специалист
нед авг 30, 2026 10:16 pmgogo7777 написа:

Енергото трябва да ти предостави три/пет проводника до ГРТ.....Ама не PEN, а PE и N

Енергото ти предоставя PEN, а в твоето главно табло се разделя на PE и N. Така е изпълнено почти навсякъде, с много редки изключения. Тази система на заземяване се нарича TN-C-S и е обичайната за България. Проводник PEN е заземен многократно от "енергото". Проводник PE също може и е желателно да се свърже към повторно заземяване...

Многократно са коментирани системите на заземяване. Различните системи си имат предимства и недостатъци. Ако съществуваше само една идеална система щеше да се прилага само тя...
Virtex - майстор
нед авг 30, 2026 9:13 pmiliya_i написа:
А какво налага собствено заземяване? Нали енергото ти предлага заземен проводник PEN.
Евентуални солари на покрива. Покрай мен има по-високи неща, та се надявам няма да се ползва, но все пак.
DundyTheCroc - майстор
Писано е по темата, за адекватно заземяване няколко кола според зависи от почвата и замерване след това.
hidrazin - майстор
пон авг 31, 2026 9:05 amVirtex написа:
Евентуални солари на покрива.
За солари на покрива ти трябва мълниезащита със собствено и отделно от това на мрежата заземяване.
Започва се от 3 кола и после ако не излезе се добавят още.
пон авг 31, 2026 9:05 amVirtex написа:
Евентуални солари на покрива. Покрай мен има по-високи неща, та се надявам няма да се ползва, но все пак.
Недей лежа на тая кълка... :)
:partyman:
gogo7777 - майстор
Приятел е купил апартамент в София. Ще му прави основен ремонт. Къде да забие коловете.....в хола, в кухнята, на терасата...къде. Иска да слага ДТЗ и да е направено както трябва.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: