Най - вълнуващия въпрос зимно време.
detronik - специалист
Здравейте колеги самоделци,
След дълго чудене реших все пак да положа тръби за парно, пък другите работи (радиатори, камина) после.
Благодарение на форума спретнах една схема /надявам се да съм изчислявал правилно по иначе изчерпателните методики предоставени тук/, но въпроса ми сега е свързан със схемата.
1. Дали е вярна и дали има пропуски.
2.Тук-там съм сложил питанки та и за тях:

- помпата е до колекторите на 7м. от камината - пречи ли?
- мога ли да предвидя тръби за газов котел по показания начин и има ли някаква особеност, освен че ще стане затворена система при преминаване на газ?
-пълненето може ли да се направи по показания начин/при бойлера/?
-видях някъде че се използва някакъв щуцер за изпразване на системата. Той нещо специално ли е или просто кран?

- и накрая, понеже няма веднага да поставям радиатори/а като събера пари да ги купя :)/ та мисля да оставя тръба около 5 см да стърчи от пода с поставена редукция /така ли се казваше/ и на резбата навита тапа. После като взема радиаторите навивам къси тръбички и ги вързвам.
Има ли проблем да го направя така?

Ми това е :) помагайте с коментари, че връщане назад няма, купил съм къртач :-D и половината канали са изкъртени вече. /казвайте да спирам навреме :lol:

Прикачен файл

shema1.jpg
shema1.jpg (216.4 KиБ) Видяна 4855 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
- и накрая, понеже няма веднага да поставям радиатори/а като събера пари да ги купя / та мисля да оставя тръба около 5 см да стърчи от пода с поставена редукция /така ли се казваше/ и на резбата навита тапа. После като взема радиаторите навивам къси тръбички и ги вързвам.
Има ли проблем да го направя така?

Принципно, повече снадки и връзки = повече възможни проблеми.
Остави си дълги тръби, за да не снаждаш. Или по-добре, непрекъсната, да си провериш инсталацията за течове.
2v6 - майстор
detronik написа:
Здравейте колеги самоделци,
След дълго чудене реших все пак да положа тръби за парно, пък другите работи (радиатори, камина) после.
Благодарение на форума спретнах една схема /надявам се да съм изчислявал правилно по иначе изчерпателните методики предоставени тук/, но въпроса ми сега е свързан със схемата.
...
Най-важното нещо е безопастността :!:
Между отворения разширителен съд и изхода на камината е най-безопасно да няма кранове :idea:
Най-добре е отделна тръба към отворения разширителен съд. Може и лирата да е на тази тръба, от обезвъздушител няма нужда.
Последна промяна от 2v6 на нед фев 22, 2009 9:31 am, променено общо 1 път.
gorgidanchev - специалист
Аз съм сложил разширителния съд на студената до бойлера обезвъздушител на горещата и нямам никакъв проблем.На горещата на котела не слагай кранове.Опасно е.Забравих ...и на горещата на котела задължително обезвъздушител автоматичен.
filmatoplo - майстор
Долните два радиатора им пусни отделно захранване на всеки по 2 тръбички. Под лирата имаш една питанка - какво е това.
LazarGanev - "Велик майстор"
До колектора пусни най-малко ф25 или ф22Cu! Това ф20 не върши работа. Филтъра - преди помпата.
detronik - специалист
Значи, знам за повечето снадки-повече слаби места, ама ако след 2 години сложа радиатори...жената ще ме обезглави ако стърчат някакви тръби дълги през това време :sad: та затова така ще го правя - да не стои грозно докато сложа радиатори.

2v6 - всъщност предлагаш да махна крана на колектора на тръбата към лирата ли?
Ако махна и крана на топлата вода и от камината, тогава няма да има кранове до разширителния съд, но при авария не е ли по-добре да имам кранове ?
Освен това, тези кранове съм ги сложил с цел пренасочване на потока към газов/или ел./ котел или към камина.
Къде е проблема да има кранове, ако се борави правилно със системата? САМИТЕ КРАНОВЕ ЛИ МОЖЕ ДА ДЕФЕКТИРАТ или е опасно ако погрешно се затворят?

filmatoplo - до лирата има питанка за този "щуцер за източване" за който питах дали е кран или нещо специално. Аз си мисля че той трябва да е на най ниската точка, ама не знам това как ще стане.
А за долните два радиатора си мислех да спестя, но ако мислите че няма да могат да се захранват така ще ги пусна поотделно.

LazarGanev - филтъра е преди помпата, ама ме притесни с това Ф25...взел съм 20 понеже четох тука че най често се ползва така...при 15 КВ камина ще я осакатя ли с това Ф20?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, ф20 е малко! Крановете не ги махай, а пусни директна линия до разширителя. За пълнене става всякакъв кран, ама гледай да е качествен, а не евтин миникран, който пропуска, че да ти прелива постоянно разширителя. Разбира се продават и специални кранове за пълнене.
popovvv - специалист
Първо какта Ganev писа от камината до колекторите Ф25 Peh-al или Ф22
мед.Препоръчвам монтиране на секретни кранове на изходите на радиаторите.Изтакането на системата от лирата не е удачно защото тя се монтира по високо от радиаторите и водата в тях ще остава.Долните два радиатора може да се захранят така както сте показали/попътно/, но до първият радиатор 2119вт тръбите да са Ф20, а отклоненията до радиаторите Ф16.Добре е на колекторите да се монтират обезвъздушители.Разшириртеля ще е 50см. по-високо от лирата, а колко ще е по високо от бойлера?
detronik - специалист
Благодара на всички ви!
Съобразявайки се с мненията ви попромених схемата (и поразширих каналите :) )
Ето как изглежда новата.
Съжалявам че все едни и същи въпроси се въртят, ама всеки се притеснява да не е вложил "народно творчество" в схемата си, та затова и аз като повечето питам вече писани работи.
Източването ще е ниско долу под бойлера, всеки радиатор на отделна тръба и със секретен кран на изхода, разширителя директно от камината, преди всичко друго и без кранове/само няма как да е по-близко-в банята ще е/. махам крана на топлата при камината, явно не бива да е там, а за газ./ел./котела само тръби ще оставя, а после ако се наложи ще го вързвам. Голямата тръба ф25.
Отново благодаря!

А, четох че се слагат авт. обезвъздушители на колекторите, та и аз сложих, но дали няма нещо по-специфично около този момент няма информация. Според вас как е?

Прикачен файл

Graphic1sa.JPG
Graphic1sa.JPG (77.19 KиБ) Видяна 4630 пъти

Тема "Има ли нещо нередно тук, че започнах вече да копая?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: