Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pipbel - майстор
Пускам тази тема тука понеже доста се чесах дали да е при саниране или отопление, ама в случая става дума за къща, така че реших да е тук.Няма да се сърдя на модератори ако решат да местят де....

Та реших да съм полезен на тези дето са решили да санират къщите/ ТИ-рат си или тепърва са решили да строят, да си планират добре нещата. Топлото и уюта всеки си ги иска, ама доста немаловажен въпрос е колко ще струва и доколко една инвестиция е целесъобразна спрямо друга и кога ще се изплати.
Така всеки може да си направи сметките за себе си и да вжеме съответните решения които му пасват най-добре.

Направих някои изчисления(според данните по-долу) и стигнах до извода че общите ми загуби за отоплителен сезон са (ще бъдат след ТИ) 8462 kWh.

Сега по любопитните ще кажат как ги изчисли аджеба ?
Еми формулата е следната ( знам я от друг форум) :

ОТ (kWh) = U x 24h x DD x M2

където ОТ е общите топлозагуби в kWh изчислено за целия отоплителен сезон.
М2 - е площа в м2 на всички външни стени, както и на пода и на таванската плоча.
Що е DD всеки може да разбере в тая наредба тука, която е така да се каже букварчето на топлопроектантите http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/67948.html
DD е нормативно изчислен за съответната климатична зона за нормативна Т 19 С. За всеки градус отгоре който искате в къщи добавяте 200. Например за Варна DD e 2400, ама аз съм взел за база 3000, понеже искам да ми е средно поне 22 С у нас, а не 19.
Ламбдите на различните материали ги има в тази наредба и като знаете дебелината и структурата на вашите стени много лесно бихте си изчислили коеф. на топлопреминаване U с помощта на тази програмка.... http://www.kudret.com/isikaybieng.htm
Всичко що е с различно U (например прозорци) се изчислява според площта си отделно и накрая се сборува с останалите компоненти за да се получат ОТ.
ОТ после се дели на КПД-то на съответния уред/ гориво ,с който се топлите и накрая получавате реалните си ОТ които ще плащате според цената на съответния енергоносител.
Аз например стигнах до някои доста интересни изводи, но за това - по-нататък…… :cool:

[quote]Двуетажна еднофамилна къща с РЗП 118м2, 3 отопляеми стаи - дневна/кухня на 1 етаж и спалня и детска на 2-я, 2 бани и общ коридор-стълбище.
Отопление/охлаждане - на камина с въздушна риза и вентилатор (10КВ ном.мощност) отопляваща и 3-те стаи и климатици за всяка от стаите.
Дневна - 27м2 (72м3) с изискуема Т 25 С , изложение И/Ю
Детска - 20м2 (50м3) с Т 22 С , изложение Ю/И
Спалня - 15м2 (38м3) с Т 19 С , изложение С/И
Коридори-стълбище изолирани отвътре навсякъде с 2 см фибран с обща кубатура 60м3 и желана Т 18-19 С, която предполагам ще се поддържа само от отварянето/затварянето на вратите на стаите
Структура на стените - 25 см Поротерм, 3 см външна и 3 см вътр. ВЦМ, 7 см графитен Неопор за външна ТИ. Само на северните стени има добавени и 2 см фибран отвътре,както и навсякъде по коридорите.
За фибрана и Графитния ЕПС съм взел ламбда 0.035, тухлите 0.4, ВЦМ - 1.0 . Дограма - ПВЦ Коммерлинг с 32мм 2 камерен СП с К стъкло навсякъде, U=1.3

Ограждащи елементи ( 3 външни стени, под (без маза) и таванска плоча, прозорци, врати ) :

=Cеверна стена - с U=0.30 44 м2
= Източна стена - с U=0.35 29 м2
= Южна стена - с U=0.35 35 м2
= Под - с U=0. 44 (15 см СБ+7см фибран) - площ 54 м2
= Таванска плоча - с U=0.32 (15см СБ+10см фибран) - площ 64м2. Тавана отгоре е "студен", неотопляем.
= Външни врати - 4 броя - с U=1.3 - oбща площ 7.2 м2
= Прозорци – 11 броя - с U=1.3 - oбща площ 21 м2[/quote]
Takezo Sensey - модератор
Правилното наименование не е ли? ... : "Пасивна/и къща/и :wink:
nivanov - специалист
Не е :> пасивната къща е с далеч по строги изисквания ...
там основните изисквания са за количества допълнителна енергия, всичко друго е следствие от това ;>

For European passive construction, prerequisite to this capability is an annual heating requirement that is less than 15 kWh/(m²a) (4755 Btu/ft²/yr), not to be attained at the cost of an increase in use of energy for other purposes (e.g., electricity). Furthermore, the combined primary energy consumption of living area of a European passive house may not exceed 120 kWh/(m²a) (38039 Btu/ft²/yr) for heat, hot water and household electricity.

Копирано от passiv.de (Passivhaus Institut)

Обикновено се постига с 0.15 W/m2K на стени, подове и тавани и 0.80 W/m2K на прозорците, но зависи както от точното място на къщата, така и от разположение, дървета наоколо и какво ли не още ...
pipbel - майстор
Да takezo и аз не мисля че термина е пасивна, по скоро може да се каже нискоенергийна..
Според мене пасивна къща е илюзия за БГ (тук и сега), сроковете на изплащане са над 50 год. и никаква подкрепа от държавата.
Еее, този дето може да си позволи 1-2 млн за яхта не му е проблем да си направи и пасивна къща (и е много по-практично), ама....това е друга тема.

Да продължа по темата с още малко база данни дето съм ползвал:

= цена на ел.енергия за бита - приемам средно 0.16 лв / кWh
= дърва за огрев - калоричност 2600 ккал/кг = 3 кWh /кг или 3000 кWh /тон
цена 80лв/м3 (като ги нареже и нацепи "братчеда") или 200 лв/тон (2.5м3=1 тон)
цена на кWh дърва = 0.066 лв/ кWh
= КПД за ел.енергия (радиатори, конвектори и т.н.) - 0.95
= КПД за камина на дърва (мойта) - 0.72
= КПД на инверторни климатици (до -15-20 С) със средно СОР 4
= 3.0 - при ползване само при средмесечни температури над 5 С
= 2.0 - при използване през целия отоплителен период
Разгледал съм 4 варианта за отопление :
1) Отопление само на ток - 8462/0.95 = 8907кWh х 0.16 = 1425 лв/отопл.сезон
2) Само на дърва(камина) - 8462 / 0.72 = 11 752 кWh х 0.066 = 776 лв/от.сезон
3) Само на климатици (КПД 2) - 4231 х 0.16 = 678 лв
4) Комбинирано с дърва (Декември,Януари и Февр.) и климатици(КПД 3) - 636 лв/от.сезон

Аз съм се спрял на вариант 4 не защото е най-изгодно (но пък срока на изплащане е най-голям), а е най-комфортно и уютно с него. Всяка стая си е двойно подсигурена така - хем на отопление с дърва, хем на климатик.
В този вариант дадените около 10 000 лв за климатици и камина с въздуховоди ще се изплатят за 8.5 години. Не е малко, но ако за база се вземе неизолирана/несанирана къща сроковете намаляват драстично ( в пъти)
При вар.1) около 1500 лв за радиатори - база
вар.2) камина - 5000лв - 1500=3500 - изплащане - 5 години
вар.3) климатици - 3500 - изплащане - 5 години
вар.4) камина+климатици - 8500лв - изплащане - 8.5 год.

За изолация на тавана си и вътрешна ТИ досега съм похарчил около 2800 лв.С подовата изолация и външната наесен имам още около 8000 лв разходи по ТИ. Или около 11 000 лв общо.
Ако не правех ТИ щях да имам ОТ на сезон - 38 144 кWh и съответно сметки при :
1) 6424 лв - изплащане на ТИ - 2 г. 3 мес
2) 3486 лв - 4 год.1 мес
3) 3052 лв - 4 год. 8 мес
4) 2310 лв - 6 год. 7 мес

И още един интересен извод - правилото за ТИ "колкото повече...." важи много повече ( в пъти) за подова и таванна ТИ, отколкото за външна, тест всеки вложен лев там за ТИ се отплаща с ефекта си много по ефективно отколкото вложените по стените, както за вътрешна ТИ, но и още повече за външна.
Matchless - специалист
pipbel
Направо ме остави замислен:)Много добра тема!За пасивни къщи в нашия климатичен пояс трябват над 30см изолация ако не се лъжа :?
Takezo Sensey - модератор
pipbel Благодарско за корекцията ! :-D
Ще Ви следя с интерес, а по късно ще забърша излишните мнения. :wink:

ps.:Аз си мислех, че ще си лафим за пасивни къщи амЪ не било тъй :roll:
EDI - майстор
Там някъде, обикновено основната за стена е 220 - 240 мм/като се има предвид, че се слага и още един слой към 50-80 мм/, а за тавана около 300 мм.
pipbel остави изплащането, гледай да ти е комфортно в къщи :-D .
n.nikoloff - специалист
Външни стени минимум - 25 см, а и повече не е нужно.
Покривна конструкция - 30 см, макс 35 - повече не е нужно.
Подова конструкция - 25 см е достатъчно.
Междуетажна конструкция - 30 см, 35 см също е добре но повече не е нужно.
Направили сме изчисления и те показват, че ефекта от повече изолация, от горецитираната не оправдава вложенията в нея.
pipbel - майстор
Ето една програмка на ползу роду ( и форуму) по която съм си правил изчисленията по данните цитирани по-горе.
Всеки може да си въведе свойте данни и си направи съответните сметки и изводи
Дано да се прикачи добре. :?
Очаквам корективни предложения за подобрения. Има още какво да се желае по базата данни......

Прикачен файл

Copy of TOPLO.zip
(7.41 KиБ) Свален 713 пъти
8180 - майстор
Докторе,
Ти ли го прави този калкулатор?
Какво съдействие ти трябва - не разбрах, че само едно око му хвърлих. =D>

Тема "Eнергийно ефективна къща & Oтопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: