• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
Emerald - модератор
n_a написа:
Emerald написа:
Абе докога ще си игрете на руска рулетка със собствения живот и този на съседите с тези газови бутилки- потенциални бомби в къщите?

Всяка една газова инсталация в дома се прави от лицензирани специалисти. Ако няма такива, не се прави.
Избрала си нищо да не разбираш и да те е страх?
Мен че ме е страх, страх ме е. Колко къщи се взривиха и колко хора загинаха от газови балони? Майка ми се взривява една Нова година, по чудо жива и здрава остана, както и блока.
Но не е там въпроса...Аз за себе си отдавна съм решила че такова нещо няма да влезне в къщата ми, за съжаление обаче не знаеш кой съсед по кое време ще те вдигне във въздуха.

Има си регламент и закон за тези неща. Не знам законите в България, тук абсолютно никой освен специалист няма право да пипа газова инсталация. Всяка такава се проверява най-редовно от оторизирани лица. Това не е случайно и измислено за кефа на някой.
Направо косата ми настръхна като четох какво се кани да прави автора. Не желая да имам такива съседи моля! Ако на някой му е омръзнал живота, аз не съм в това число.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От страх си примижала, чак затворила очи.
Изясни ли си защо, поради какво майка ти се е взривявала?
Всяка неподдържана система е потенциално опасна.
Та като стана дума. Какви проверки си правила в твоя дом наскоро? Или си имаш домоуправител който го прави, а ти му имаш доверие?
Ама моля ти се! Извади глава от пясъка и си поеми отговорност за собствената безопасност.
Конкретно :
Всяко оторизирано лице може да прави грешки. От умора, незнание, разсеяност, злонамерено...
Всяка техника (и прост маркуч) си има срок на годност и условия на ползване...
Делото на давещите се, е в ръцете на самите давещи се...
Ако газовата бутилка е изправна, маркучът специализиран, съхраняван и в годност, вентилът нов и в изправност, монтажът според упътването, експлоатацията и съхранението според упътването ... то? Какво може да се случи? ВЕинаги преоблемите идват от човешки грешки!!!!
Ако ти влезеш с необезапасен сешоар във ваната? Какво? Впрочем смъртните случаи именно порати тази причина са в пъти повече от причинените от пропан бутан.
....
Emerald - модератор
Изправни газови бутилки в България не съм виждала. Няма газова кухненска система която да не изпуска от някъде, бутилка около която да не мирише на газ. Нито една система не се проверява и инспектира, както се полага, бутилките се пълнят незаконно и без мерки за сигурност. Да държиш в дома си бомба не е равносилно на наличие на електрически контакти. Защото ако действията си покрай контактите можеш да контролираш, положението в газовата система без да си подготвен за целта и без да имаш нужното оборудване не можеш. Ако стане късо съединение поради това че електрикът не си е свършил добре работата, отговорност ще носи той. За това е лицензиран, има тапия за да носи пълна юридическа отговорност за действията си. Всяка потенциално опасна инсталация в дома трябва да бъде инсталирана от специалист. Въпреки всичко, има си мерки за предотвратяване на нещастни случаи. От късото ще избият бушоните, няма да падне блока. Има си норми за безопасно инсталиране на контакти за да не стават инциденти във ваната. Аз като проектировчик си нося своята отговорност, така както и специалистите на които съм доверила съответната потенциално опасна инсталация.
Да се правят самоделки с газови уредби, това просто умът ми не го побира.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Толкова много писах и пак не разбра.
Не е самоделка, да следваш инструкция.
ТОЧНО КАКТО С ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО.
Проектирането няма много общо с безхаберното ползване.
Не ми се искаше да го казвам, но това, че майка ти (или комшията) е необразован безхаберен тъп юзър.....
Човек трябва да знае и да разсъждава. Съвсем наскоро четох някъде за една мацка, която носи на ръка пълна бутилка до газстанцията.... пример за "мислене"
Абе ...
velsi - Почетен майстор
Emerald написа:
Изправни газови бутилки в България не съм виждала. Няма газова кухненска система която да не изпуска от някъде, бутилка около която да не мирише на газ.
Е, ти направо нищо не каза! :shock:
Emerald - модератор
Дай да не коментираме майка ми. Не си е инсталирала тя газовата уредба в кухнята. Пак някой смятащ се за много знаещ и разбиращ.
Всеки който няма съответното образование и компетенция, както и официален лиценз да се занимава с това нещо и да носи юридическа отговорност е "безхаберен тъп юзър".
Каква инструкция да следваш? Коя кажи ми инструкция ще следва автора изнасяйки си газовата бутилка на балкона и прекарвайки тръби (и той не знае какви) в стената? Каква инструкция ти следваш за да разбереш налягането в бутилката или евентуално изтичане на газ от системата?
svetliopi44 - Чирак...
Сега ще ти кажа един приятел как тества за течове... пълни бутилката до горе и минава със запалка на всякъде :shock: това било най сигурния начин... и работи без майтап ... :-D
Чаро - Акълия
Е чак запалка - не бих посмял.
Течен сапун, съд с вода и гъба (дунапрен). Нанася се пяната по всички рискови места.
А налягането не ме интересува. Слагаш бутилката на кантар и разбираш количеството в килограми.

Така е. Простотията в използването е много по-опасна от сложните нетипични системи.
Emerald - модератор
svetliopi44 написа:
Сега ще ти кажа един приятел как тества за течове... пълни бутилката до горе и минава със запалка на всякъде :shock: това било най сигурния начин... и работи без майтап ... :-D
Нямам думи просто. :| Най-лошото че в България нямаш избор. Стискаш палци да не гръмне, това е. Пълните газови бутилки трябва да се доставят в къщи и всеки път да се монтират от човек слагащ си подписа и гарантиращ за евентуално изтичане. Който в същото време и инспектира системата.

При майка ми изтичането е било толкова нищожно, че нито една запалка не би го хванала. Но бутилката била в шкаф. Който съответно си се е пълнил докато е бил затворен. Включена скара за новогодишните пържолки, отваря се за нещо шкафа и БАМ! :shock: Залепва я за отсрещната стена, избити всички врати и прозорци.
svetliopi44 - Чирак...
cacho написа:
Е чак запалка - не бих посмял.
Течен сапун, съд с вода и гъба (дунапрен). Нанася се пяната по всички рискови места.
А налягането не ме интересува. Слагаш бутилката на кантар и разбираш количеството в килограми.

Така е. Простотията в използването е много по-опасна от сложните нетипични системи.
когато има налягане няма провлем loshoto e kato se izrawni nalqganeto ....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "въпрос за газов котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: