Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Харалампи - специалист
Не че съм някой татко с болни амбиции за детето си, ама като ми каже жената да напиша малко задачи на щерката, направо се изприщвам да пиша едни и същи числа и да ги комбинирам. Все ми се струва че прекалено често се повтарят и направо се хващам за главата. Знам че в Excel има генератор на случайни числа, но не бях го използвал за разбъркване на цели числа. Реших да го пробвам и взе че се получи.

Ще започна обяснението доста от далече, за тези които не са добре запознати с програмата. Моля тези които я познават да ме извинят.

1.За да получите достъп до генератора на случайни числа, е необходимо да го „Добавите”. Той не се инсталира в основният пакет. За целта отивате на „Инструменти|Добавки|Analysis ToolPaK

Прикачен файл

Data analisys.JPG
Така ще си добавите в менюто инструменти следният ред:
Data analisys.JPG (33.32 KиБ) Видяна 5485 пъти

Прикачен файл

Добавки-избор.JPG
Добавки-избор.JPG (22.79 KиБ) Видяна 5485 пъти

Прикачен файл

Добавки.JPG
Добавки.JPG (38.54 KиБ) Видяна 5485 пъти
Харалампи - специалист
2.Предварително подгответе две колонки с числата от 1 до 10 (въобще числата които искате да се генерират по случаен начин) и вероятността за появата им. Да не забравите, че сумата от вероятностите трябва да бъде равна на 1. За целта под колонката със вероятностите си направете формула за сума и контролирайте нейния размер. Може предварително да въведете стойности на вероятностите, като използвате равна вероятност (1/n, n-бр. на числата които ще се джуркат). След това с леки промени може да засилите честотата на някои, но трябва да намалите тази на друго (примерно на 0, 1, 10 – които са по-лесни при умножение).
3.Отворете Data Analysis и изберете Random Number Generation

Прикачен файл

Генериране на числа.JPG
Появява се следният диалогов прозорец:
Генериране на числа.JPG (60.46 KиБ) Видяна 5479 пъти

Прикачен файл

Random Number Generation.JPG
Random Number Generation.JPG (18.53 KиБ) Видяна 5479 пъти
Харалампи - специалист
Примера който използвам за онагледяване е за умножение. Както се вижда, от картинката, при генерирането на числата използвам две групи 1-10 и 2-6 (понеже не сме взели още цялата таблица). Характерно е, че във всяка група вероятността на поява на стойностите трябва да е 1, затова и групите са отделни. Първо генерираме 3 колони, с по 300 реда като стойностите започват да се изписват от клетка А1. Не забравяйте да изберете дискретно разпределение от списъка Distribution.

Повтаряте операцията и с втората група, само да не забравите да преместите изхода (Output Range- да не сочи към A1, а примерно към D1, E1 или някоя друга празна клетка). След това с елементарни размествания може да си направите по две колонки за умножение и получавате нещо такова:

Прикачен файл

Резултат.JPG
Резултат.JPG (58.49 KиБ) Видяна 5467 пъти
Харалампи - специалист
Аналогично се генерират и числата за примери при деление, само че в първата колона на задачата трябва да имаме не стойност от генератора а резултат от умножение.
Както виждате от примера, генерираните числа от 1-10 са в колона Е. В колона А има произведение на колони Е и С. Колоните E, J и О, са форматирани с бял шрифт, така че да не се отпечатват.

Ми това е. Щерката решава по четири листа от двете страни на ден. Ако трябваше да и ги пиша на ръка … просто не ми се мисли.
Надявам се да съм бил полезен. Поздрави и ако има нещо неясно ще се радвам да помогна.

Прикачен файл

Деление.JPG
Деление.JPG (48.99 KиБ) Видяна 5459 пъти
asinka - специалист
izvinete za latinacata :( Nov komp, nov dert :lol:
Haralampi, pozdravleniya!
Mislih si, che znam mnogo za exel, no eto che nauchih oshte neshto!
Blagodarya :)
Nasheto momiche e na 6 i za sega samo sybirame i izvajdame, no she mi pomogne mnogo tova !
Харалампи - специалист
Принципа наистина е същия.
CARRION - специалист
Предполагам, че не само цифри могат да се "джуркат" ами дори и думи. Целта ми е да се въвеждат думи които всеки път да се намират на различно място в една колона предполага че ще помогне при изучаване на чужд език и наизустяването на думи. :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
CARRION написа:
Предполагам, че не само цифри могат да се "джуркат" ами дори и думи. Целта ми е да се въвеждат думи които всеки път да се намират на различно място в една колона предполага че ще помогне при изучаване на чужд език и наизустяването на думи. :?
Ако става дума за дете, с неповреден от грешни педагогически похвати ум... най-добрият начин да се учи език е без принуда и наизустяване. С четене на интересна като тематика литература. Интернет е идеалното място. Сърфираш си и езикът ти се лепи безсъзнателно.
Впрочем, принципът си е българско изобретение, при това патентовано. И го ползват по света, но не и у нас.
svetliopi44 - Чирак...
Колега изключително полезна тема ... поне за мен ... поздравления... :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:
Харалампи - специалист
CARRION написа:
Проверих не става с думички.

Обаче мога да ти предложа друга хитрост за думичките:
1. Правиш номериран списък на думичките.
2. Използваш описания по-горе начин за да "разджуркаш" номерата от списъка в нова колона.
3. Използваш ф-я vlookup, за да поставиш срещу всяка цифра от разбърканите съответната думичка от номерирания списък.
4. Скриваш помощните колони и оставяш само разбърканите думички.

Ако не сте работили с vlookup казвайте да помагам.

Тема "Как да направим задачки за децата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: