• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Здравейте! Иззидахме си кухненския балкон с YTONG - с дебелина 15 см.. Скоро ни предстои монтирането на горните шкафове. Знае ли някой и имате ли опит как се закрепват те в този случай? Имало някакви специални пластмасови дюбели (за газо-бетон), които би трябвало да свършат работа... Но дали само те ще са достатъчни да носят товара – от чинии и чаши? И дали няма при лек трус от 2-3 степен по Рихтер например, целият горен ред да падне – защото, вратите на шкафовете са масивни и са до тавана? В процеса на зидане искахме да направим един слой бетон, за който да захванем бъдещите шкафове - но, майсторът отказа с предтекст, че било излишно и само с дюбели нямало да паднат. Така ли е? Благодаря ви предварително!
Spokoiniq - майстор
Метални дюбели за газобетон 10/60, 10/80 и винтове с шестограмни глави и се молиш да не е над 5 по Рихтер :lol: Ако те се изскубнат(барабар с посудата, разбира се) пердашиш шпилки през стената и с големи шайби отзад.Да бяхте мислили че ще закачате кухнята във въздуха по-рано ](*,)
Todor - специалист
Щом са до тавана, не може ли да се хванат и за него?
rulom - модератор
Не е проблем шкафа да се хване не само в горната част, но и в долната(за успокоение), така че 4 дюбела ще издържат всякакви керамични тежести.
panalov - специалист
Не трябва да се захваща само за тавана защото ще се излузи всичко долу.При тези шкафове действа силата на срязване и ако всеки шкаф се захване с по два пирон-дюбела тежеста не може да ги среже.
А при земетресение- пази Боже ще ти е само до шкафовете

п.п.Единия окачвач на бойлера ми (80 л.) е в 15 см итонг и още си виси
Takezo Sensey - модератор
alex-c написа:
Така ли е? Благодаря ви предварително!
Да така е, а това са "твоите" дюбели . :wink:

Прикачен файл

98913_359.jpg
98913_359.jpg (72 KиБ) Видяна 9615 пъти

Прикачен файл

98912_346.jpg
98912_346.jpg (67 KиБ) Видяна 9615 пъти
Spokoiniq - майстор
Неговите са, ама са къси, трябва да се разходиш до Киров примерно на Сребърна, те внасят Фишер, и да видиш там, избора е голям.За металните говоря от опит с мивки на 2 дюбела, на които после почти съм сядал(за съвсем керамиката нямаше да издържи :lol: )
shadowman - майстор
Аз съм ползвал металните и стана добре. То фактически мушаш в дупката една две черупки с резба в тях и въртиш.
Huhavela - специалист
Точно тези дюбели,които ти показва takezo са за тази работа.
tonkata - специалист
По-добрият вариант е с лепило Хилти и метални шпилки. Ще падне ама точно когато се събори цялата стена. Лепилото е двукомпонентно - един вид като епоксидна смола - само че ми се мярка в главата една цена от около 40 лв. :?

Прикачен файл

hilti.jpg
hilti.jpg (22.1 KиБ) Видяна 9541 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Как се захващат горни кухненски шкафове за YTONG?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: