Здравейте, както знаете FTP кабела работи чрез усукани двойки. За приемане се ползва една усукана двойка и за предаване на данни друга усукана двойка. Чрез усукването се намалява паразитния шум и се намалява влиянието от външни смущения. Затова винаги се използва усукана двойка. Няма значение кой цвят усукана двойка ще е на пин 1и2 и на 3и6, важното е да се спази усукването
Така също няма значение ако сме избрали синият чифт за 1и2 (или оранжевият или зеленият...) кой цвят от усуканата двойка ще е на 1, и кой на 2. Демек може синият да е на 1, а бяло-синият на 2 или обратното. Важното е на 1и2 да е 1 чифт, т.е една усукана двойка, т.е на 1и2 да има усукване. Същото важи и за 3и6. Останалите пинове се използват за гигабитова мрежа. Надявам се да сте ми схванали мисълта. Късмет!
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
exvitermini
- специалист
37 мнения в "Подредба на жичките на LAN кабел в буксата"
exvitermini
- специалист
е убаво...стандарти, но ако ти е прекъсната някоя жичка на някое чифтче от стандарта, замазан в мазилката... 
П.С. И аз ги редя по стандарт - схема Б
П.С. И аз ги редя по стандарт - схема Б
mitko_rupite
- специалист
exvitermini - Мн Благодаря за КАТЕГОРИЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ ...
HD
- специалист
exvitermini написа:Няма значение кой цвят усукана двойка ще е на пин 1и2 и на 3и6, важното е да се спази усукванетоПозволи ми да не се съглася с тебе колега
Сега - по принцип всичко зависи от нуждите на потребителя. В къщи за домашната си мрежа мога и кафевия чифт да сложа на 1-ви и 2-ри пин и т.н. и ще си работи, ОБАЧЕ - представи си, че си някаква голяма организация, и се ме наел мене да ти правя компютърната мрежа, но искаш и сертификат за нея, както и 25-30 годишна гаранция за нея от производителя на пасивните компоненти .... Дотук добре, обаче да кажем, че аз съм навързал така цветово произволно чифтовете, а и кабелите в даден сегмент са така дългички към 100-ината метра .... Като дойда после да ти сертифицирам мрежата с подходящия уред (например Wirescope) ..., ха сега познай дали ще ми излязат замерванията? Еми не
Ето затова хората са измислили стандартите (беше споменато по-горе) и е хубаво тези стандарти да се спазват
568В се използва най-често. Той си е за така наречения "прав" кабел, а 568А е за кръстосания кабел. Прави ми впечатление, че доста от старите пасивни компоненти (пач панели, розетки) са си само по 568А, докато от доста време насам се използва почти само 568В
Друго интересно нещо, като казваш, че няма значение кой цвят чифт къде ще е - имам удоволствието в работата си често да използвам едни от най-качествените пасивни компоненти, а именно на R&M ( http://www.rdm.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-955/ ) - най-често използвам екранираните решения с категория 5е. Тук интересното е, че така си правят инсъртите (вложките в розетките, в които се "закопчават" кабелите), че кабела само като му поподредя жилата и си застават точно по схема 568В, т.е. оранжево/бяво - оранжево, после зелено/бяло - синьо и т.н. Ако си ползвал точно такива пасивни компоненти, сам ще разбереш, че да ги разместеш цветово е малко неудачно, защото се получава пресукване на усуканите чифтове, което е нежелателно, защото пак няма да излязат тестовете с Wirescop-а
В заключение - хора, спазвайте стандартите, те не са измислени само защото хората са си нямали друга работа
П.П.
mitko_rupite написа:4. На колко метра може да се откара сигнал от РУТЕРА с LAN абел - без усилвател ???Теоретично (по стандарт на UTP кабела) - 100 метра
На практика - зависи от кабела (колко е качествен) обикновено може и повече.
exvitermini
- специалист
HD написа:...Това за стандарта и баба да го прочете, че има стандарт, и тя ще го направи по него. Просто исках да споделя ако се случи нещо със стандарта ( някой чифт откаже да работи) и няма как да се смени кабела, то има варианти. Не всички знаят това. Не всички се занимават с това като теб и мен примерно! А доколкото за пресукването
Нека минем без словесни еквилибристики и се придържаме към темата..., а тя май е изчерпана.
Модератор
Тема "Подредба на жичките на LAN кабел в буксата" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература