Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
exvitermini - специалист
Здравейте, както знаете FTP кабела работи чрез усукани двойки. За приемане се ползва една усукана двойка и за предаване на данни друга усукана двойка. Чрез усукването се намалява паразитния шум и се намалява влиянието от външни смущения. Затова винаги се използва усукана двойка. Няма значение кой цвят усукана двойка ще е на пин 1и2 и на 3и6, важното е да се спази усукването :idea: Така също няма значение ако сме избрали синият чифт за 1и2 (или оранжевият или зеленият...) кой цвят от усуканата двойка ще е на 1, и кой на 2. Демек може синият да е на 1, а бяло-синият на 2 или обратното. Важното е на 1и2 да е 1 чифт, т.е една усукана двойка, т.е на 1и2 да има усукване. Същото важи и за 3и6. Останалите пинове се използват за гигабитова мрежа. Надявам се да сте ми схванали мисълта. Късмет!
rusev - специалист
Схванахме я мисълта ти. По принцип за всяка връзка на конектор може да се процедира като се работи с произволни цветове, само дето хората са измислили стандарти.
exvitermini - специалист
е убаво...стандарти, но ако ти е прекъсната някоя жичка на някое чифтче от стандарта, замазан в мазилката... :wink:

П.С. И аз ги редя по стандарт - схема Б
mitko_rupite - специалист
exvitermini - Мн Благодаря за КАТЕГОРИЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ ...
HD - специалист
exvitermini написа:
Няма значение кой цвят усукана двойка ще е на пин 1и2 и на 3и6, важното е да се спази усукването
Позволи ми да не се съглася с тебе колега :!:
Сега - по принцип всичко зависи от нуждите на потребителя. В къщи за домашната си мрежа мога и кафевия чифт да сложа на 1-ви и 2-ри пин и т.н. и ще си работи, ОБАЧЕ - представи си, че си някаква голяма организация, и се ме наел мене да ти правя компютърната мрежа, но искаш и сертификат за нея, както и 25-30 годишна гаранция за нея от производителя на пасивните компоненти .... Дотук добре, обаче да кажем, че аз съм навързал така цветово произволно чифтовете, а и кабелите в даден сегмент са така дългички към 100-ината метра .... Като дойда после да ти сертифицирам мрежата с подходящия уред (например Wirescope) ..., ха сега познай дали ще ми излязат замерванията? Еми не :!:
Ето затова хората са измислили стандартите (беше споменато по-горе) и е хубаво тези стандарти да се спазват :!:
568В се използва най-често. Той си е за така наречения "прав" кабел, а 568А е за кръстосания кабел. Прави ми впечатление, че доста от старите пасивни компоненти (пач панели, розетки) са си само по 568А, докато от доста време насам се използва почти само 568В :!:

Друго интересно нещо, като казваш, че няма значение кой цвят чифт къде ще е - имам удоволствието в работата си често да използвам едни от най-качествените пасивни компоненти, а именно на R&M ( http://www.rdm.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-955/ ) - най-често използвам екранираните решения с категория 5е. Тук интересното е, че така си правят инсъртите (вложките в розетките, в които се "закопчават" кабелите), че кабела само като му поподредя жилата и си застават точно по схема 568В, т.е. оранжево/бяво - оранжево, после зелено/бяло - синьо и т.н. Ако си ползвал точно такива пасивни компоненти, сам ще разбереш, че да ги разместеш цветово е малко неудачно, защото се получава пресукване на усуканите чифтове, което е нежелателно, защото пак няма да излязат тестовете с Wirescop-а :wink:

В заключение - хора, спазвайте стандартите, те не са измислени само защото хората са си нямали друга работа :!:

П.П.
mitko_rupite написа:
4. На колко метра може да се откара сигнал от РУТЕРА с LAN абел - без усилвател ???
Теоретично (по стандарт на UTP кабела) - 100 метра :!:
На практика - зависи от кабела (колко е качествен) обикновено може и повече.
exvitermini - специалист
HD написа:
...
Това за стандарта и баба да го прочете, че има стандарт, и тя ще го направи по него. Просто исках да споделя ако се случи нещо със стандарта ( някой чифт откаже да работи) и няма как да се смени кабела, то има варианти. Не всички знаят това. Не всички се занимават с това като теб и мен примерно! А доколкото за пресукването :shock: Пускал съм над 100метрови кабели със разменени цветове и работи. Няма пресукване няма пречукване. Знаеш ли въобще защо една двойка е усукана? Знаеш ли какво става чрез това усукване? За пресукване каквото и да имаш впредвид несъм и чул до сега. Ще ми е интерестно да го обясниш, мога и да науча нещо ново. :?

Нека минем без словесни еквилибристики и се придържаме към темата..., а тя май е изчерпана.

Модератор
Ronin - специалист
Абсолютно ИМА значение подредбата на цветовете......! Който твърди обратното да не заблуждава колегите......!

Тема "Подредба на жичките на LAN кабел в буксата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: