• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kha - помощник
Привет на всички.

Имам няколко чуденки относно изводите на инсталацията зад бъдещата ми кухня, която живот и здраве би трябвало да изглежда по начина на снимката.

Това в ляво е вграден хладилник. Контакт зад него или на стената в ляво не са опция, защото няма да имам достъп до тях. Тъй като жилището е старо и стените са супер криви (кой знае как ще е след измазването) не се наемам да нацелвам кошницата от 15 см, която е до хладилника. Смятам да направя контакта чак зад шкафа в дясно от фурната.

Тока за фурната и плота с котлоните ще идва централно зад фурната на 40-50 см от пода. Въпросът ми е два кабела ли трябва да се пуснат (по един за всеки уред) или само един кабел е достатъчен, като тока от клемите после ще се раздели на две?

Набързо за останалото - клемите за аспиратора ще са на 30 см над долния ръб на шкафа, в който е вграден. Контакт за пералнята (свободно стояща) съм предвидим ниско долу в ляво в нейния отвор, защото горе в дясно вече е направен мръсния канал. След време преполагам мога да я заменя с вградена и контакта там да не е проблем.

И така смятате ли, че има нещо, което трябва да се премисли? Някакви различни идеи и препоръки? Това ми е първия ремонт и всичките ми дилеми са супер аматьорски и като изключим това, че за аматьорските грешки се плаща с пари от джоба останалото е по-скоро забавно :)

Прикачен файл

кухня.JPG
кухня.JPG (42.86 KиБ) Видяна 9842 пъти
Милен - майстор
Кабела на фурната и плота го извеждаш на твърда връзка някъде зад печката. От там може и с отделни гъвкави към клемореда по един за плота и фурната ако клемореда позволява разбира се. Не каза каква мощност има печката, ако още не си я купил за по сигурно слагай 3х6кв.мм че не са рядкост и мощности от 7 и нагоре киловата.

Кажи с коя програма направи този проект. Добре изглежда :)
stefan_gb - специалист
kha няма как да стане с един кабел ако искаш да е както трябва. Предлагам ти следния вариянт:
1.токов кръг ( хладилник и аспиратор) 3х1,5 с 10А предпазител
2. токов кръг ( фурна и контакти над плота над пералнята) 3х4 до кутия и от нея до уредите 3х2,5 с предпазител 25А
3. токов кръг (плот и пералня) 3х4 до кутия и 3х4 до плота и 3х2,5 до пералнята 32А предпазител.
kha - помощник
От електротехника не разбирам и не съм в час с клеморедовете и квадратите, но мисля че схващам основната идея. Още повече, че баща ми е електротехник по професия и той прави инсталацията, само дето е от старата школа и не му се е налагало да прави модерна кухня :) Ще му разпечатам отговорите ви.

Милене, както предположи фурната не е решена. Бях си харесал една, която сега проверих и виждам, че е 3,4 kW. Въпреки всичко имам едно наум и знам, че трябва да се презастраховам.

stefan_gb, точно това исках да чуя. Така или иначе съм разрушил цялата гарсониерка и правя ремонт от нула. Всичко, което не отнема прекалено много време и пари смятам да го направя както трябва.

Благодаря и на двамата за съветите!

Програмата е Alno Planer: http://www.alno-bg.com/alno_planer/ALNO_KPLSetup.exe Не е кой знае какво, но се работи много лесно с нея и върши работа да си направиш един проект набързо. Тая тенджера и чайника на плота си ги слага сама :roll:
Любо - специалист
всичко дет са писали колегите е точно .
Просто да допълня че е хубаво да имаш над плота на около 10 съм под шкафчетата поне 2 двойки контакти .Все за нещо ще и затрябват на жена ти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Четох, четох, па се пообърках. Верно ли ми е впечатлението, че контакт за хладилник ще слагаш на майната си зад пчеката?
Както е да е. Контакт за хладилник е зад него. Слагаш Х пред мястото му, включваш и набутваш назад.
А! Х и печка никога не едно включени. Печка може да гръмне бушон. Х самостоятелно.
kha - помощник
Любо - контакти ще има. Един между плота и умивалника за всеки случай с капак да пази от пръски (там никога няма да се включва нещо за постоянно - мястото не го позволява, затова два не са нужни) и двоен над пералнята.

n_a, точно така - контакт за хладилника зад шкафа вдясно от печката на майната си чааааак на около 80 см. Отначало смятах да направя най-логичното и да го сложа както казваш отзад. Тогава ми зададоха въпроса как ще изключвам евентуално хладилника при почистване, размразяване и т.н. след като е вграден. До вградения хладилник в квартирата ми има отвор за пералня и погледнах отзад - има не повече от 2 см до стената (което може и да е инцидентно, но уж и плота и всичко останало е стандартно). Погледнах и вградения хладилник в офиса - контакта му е в изрез в съседния шкаф, което ми се стори удобно. Вярно е, че мога винаги да изключа хладилника от предпазителя, но също така е вярно, че много лесно мога да му пратя контакта в този шкаф. Няма ли да е по-удобно според теб?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чакай чакай чакай чакай. Хладилник си има копче вътре. Натискаш и е изключен. А за размразяването, ни те не се замразяват сегашните.
За дръгото. Не знам тези 2см и тези изрязани дупки как ги постигате Но и хладилник и печка си имат дистанционери отзад и просто не могат да се приближат толкова до стена! Например пералните отгоре отзад имат издадена козирка. Старият ми хладилник имаше "крачета" които се завиват горе отзад, а при трранспорт се смъкват, тъпият ми раховец също си има козирка!
Сиреч отзад остават (не ми се мери сега колко) към 8-10см и контакт и щепсел спокойно се работят.
kha - помощник
Това, което казваш, звучи логично, но е факт, че в квартирата ми не мога да си вкарам пръста между решетката на хладилника и стената зад него. Хладилникът е някакъв малък Bosch за вграждане, а плота е 60 см. Предполагам нещо недомислям или пък нещо не е както трябва там.

А за размразяването - тези, които разглеждах, са с автоматично размразяване само на хладилната част и ръчно на фризера. Надявам се, че тези 56 см дълбочина ги дават заедно с дистанционерите..

Мнението ти в момента ме накланя към това да забравя за пращането на контакта на майната си и да не режа шкафа. Сега като се замисля ми се струва тъпо, за което ти благодаря.
Приятелю не съм прочел всичко което си писал нито пък всички съвети които са ти дали,но съм длъжен да ти кажа да прекараш инсталацията по възможност над водопровода с цел безопастност.
При остаряване на изолацията на проводниците и евентоален пробив на водопровода е допустимо късо съединение.
Когато прекараш инсталацията спри всички консуматори и виж електромера дали отчита консумация.
При изграждането на ел инсталация много майстори директно закрепват кабела за стената с пирони и ако пирона прокаса изолациите става верига и се отчита консумация.Използвай скобички.
По закон при подобен пробив с пирон и създаване на верига би трябвало да стане късо съединение,но...Един мой приятел сега се съди с АВН заради 5 000 лв. сметка за ток на новопостроена къща в която 3 god не е живяно.
Съседите потвърдиха липсата на хора в обекта.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация зад бъдеща кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: