• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
liusien - специалист
Master_Kenobi написа:
............

Ти сега си бесен, ама на времето като сте строили и узаконявали къщата... Как беше? Знаеш ли? Мога само да се досещам. Защо не се отказахте тогава от строежа, като няма канал?
Кога всъщност я градихте? Защо яма, а не пречиствателно съоръжене? По-ефтино, така ли?
Писах ти вече, как смятам, че ще ти се реши проблемът.

Освен това не съм убеден, че тия кооперации директно се изливат в реката... Сигурен ли си? Да няма нещо, за което не знаеш?...
Ако си много сигурен, знаеш пътя към прокуратурата. Пусни една жалбичка, че в отводнително съоръжение са заустени фекални води и гледай сеир.
Ама да го споделиш и с нас после! :)
n_a написа:
"Смешното" е, че плащайки вода, плащаш и канал...
Плащаш, ако си включен, иначе - не. Канал и пречистване са на отделен ред в сметките и си имат отделна цена.
Къщата е построена 70-те години... Тогава нямаше план на квартала и с милион уговорки едвам от Столична община са разрешили на баща ми да построи не къща, а къщичка - 36 кв. м. ... Условието беше, че до пет години ако се узакони план на квартала и по силата на същия е предвидено друго, а не жилищни сгради - ще я съборят! Минат ли петте години - къщичката автоматично се узаконява. Родителите ми са били съгласни на този вариант, защото до тогава живеехме под наем. От тук е и следствието с канала - като не ти е сигурно дали къщата ще просъществува, безсмислено е да даваш пари за канализация. Септичната яма я прави майстор - мисля, че се казваше сухо строителство. Стените на шахтата са "облицовани" само с редени камъни, без да са циментирани. Това "удоволствие" също е плащано, но колко - не знам. Тогава нямаше такива пречиствателни съоръжения да се продават /доколкото знам/. Колкото до новите сгради - сигурен съм, защото в момента действащ е ЗУТ /Закон за Устройство на Територията/!!! Първото изискване на същия този закон е, че за да се издаде разрешение за строеж - трябва строителя да има подписан договор за заустване на отходните води!!! Какво повече има да коментирам? Играта е ясна като бял ден, лошото е, че аз не съм от "ония играчи"!
Master_Kenobi - V.I.P.
Обясненията ти са доста объркани и неверни.
Едно си знаеш, едно си баеш... Изобщо не вникваш в написаното... Както и да е.

А такива изявления:
liusien написа:
...Какво повече има да коментирам? Играта е ясна като бял ден, лошото е, че аз не съм от "ония играчи"!
просто могат да ме откажат от образователни беседи.
Но щом всичко ти е ясно, ще се оправиш и сам.
Успех! :)
Master_Kenobi - V.I.P.
Ето едно любопитно четиво по темата, заради което написах и някои от горните си мнения:
Наказателен кодекс,
Глава единадесета,
Раздел III
Престъпления против народното здраве и против околната среда.

Чл. 352. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 86 от 1991 г., бр. 85 от 1997 г., бр. 26 от 2004 г.) Който замърсява или допуска да се замърсят водни течения, басейни, подземни води или териториалните и вътрешните морски води, почвата и въздуха и с това ги направи опасни за хората, животните и растенията или негодни за използуването им за културно-битови, здравни, земеделски и други народностопански цели, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто лева до пет хиляди лева.
liusien, нали си тръгнал на война, имаш известно основание да подадеш жалба до прокуратурата, от която едва ли ще излезе нещо по същество. Но поне би могъл да разбереш, дали действително новостройките са заустени директно в тоя "канал" и ако - да, как е оправдано това и да действаш аналогично...
liusien - специалист
Master_Kenobi,
Както беше казано - НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА!!! :-D Мисля да изчакам някой друг ден и ще ги сюрпризирам със Закон за Устройство на Територията! Ето някои любопитни извадки от там:

ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
В сила от 31.03.2001 г.

Раздел IV.
Водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения

Чл. 84. (1) (Предишен текст на чл. 84 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Собственикът на общите водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения е длъжен да включи към тях водопроводните и канализационните инсталации на всички недвижими имоти в териториалния обхват на мрежите и съоръженията.
(2) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Присъединяването на недвижимите имоти и потребителите на вода към водопроводните и канализационните мрежи се извършва при спазване на разпоредбите на този закон и със сключване на писмен договор за присъединяване между потребителя и експлоатационното дружество.

Не знам дали съм на прав път, но до последно ще ги притеснявам и ще търся правата си!!! :evil: Може да съм вироглав, инат... наречете ме както искате, но все си мисля, че проблема не е при мен!
Master_Kenobi - V.I.P.
Виж, ще го кажа за около трети път сигурно...
Това по улицата НЕ Е КАНАЛ. То е дренажно съоръжение, както ми обясни.
От там идва заблудата ти, че са длъжни да те присъединят към него.
hakama - специалист
Бих искал да ви попитам понеже на 10на метра от нас има шахта за канализацията, която е 1,5-2м (по спомен) по нависоко от нашия парцел.
Идеята е да се направи "септична яма" от голям съд, в която да се помещава варел, бидон, от който периодично ще се изпомпва "материала" към канализацията, ако се направи с преливник - коя фракция е по-добре да отива в почвата и коя в канализацията - другия вариант е всичко да е на едно и да се изпомпва по-често.

Става дума за домакинство и тоалетни нужди на 2-3 човека .
Мисля да не ползваме специализираните помпи за тази цел ,които са 3-цифрена сума, а малък компресор ,който ще повишава налягането във въпросния варел и чрез по дебела тръба която е вертикално монтирана на (на принципа на пръскалките за прозорци и др) варела ще засмуква материала и ще го подава в маркуч до канализацията :idea:

Притесняваме само да не се запуши системата, не знам каква утайка се получава, знам че има химакали ,които превръщат твърдите неща в течност, но сигурно ще излезе скъпо. Май най-добре е да се разделя утайката от течната фаза, която да се изпомпва , но какво правим с утайката!?

ПП: Дървените трици в септична яма - спомагат ли за разграждането?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се занимявай с глупости! Една помпа за фекални води струва 600лв. Трябва ти септична яма около 1м³ и полиетиленова тръба ф40 или ф50 за по3лв/м и си решаваш проблема съвсем професионално.
liusien - специалист
hakama написа:
Бих искал да ви попитам............
Не съм специалист, но да подскажа какво си помислих... hakama, доколкото разбрах, гледаш, че капака на шахтата е по-високо около 1,5-2.0 метра от имота ти... Опитай да отвориш капака и виж на каква дълбочина е самия канал. Не ми се вярва да е на плитко... Ако дълбочината на канала е по-голяма от 3 /три/ метра примерно - можеш директно да се заустиш! Копаеш до пръстените на контролната шахта, пробиваш пръстена до който си стигнал с бормашина и си готов! Тоя мой съвет е много относителен обаче, защото зависи къде живееш - някъде на по-централно място или не; зависи какви съседи имаш; зависи дали не минава градски транспорт покрай имота ти...... Много неща имат значение... Най-важното е според мен да си нямаш неприятности със ВиК!!! Послушай хората които повече разбират от мен и каквото те посъветват - направи го! Ако не ти е ясно какво точно да направиш - питай, няма страшно! :wink: Аз също имам проблем и съм невероятно доволен от съветите на знаещите!
hakama - специалист
liusien - добра идея ,ще проверя на място какво е положението, накрая на селото сме, няма път там, но и да има,нали ще е под земята :)
Само че ми се струва доста незаконно таз работа :? Съседи засега няма (не е в регулация още).

LazarGanev ,може да са глупости ,то всичката мара втасала та и помпа за 600лв остава да дадем.
Най лесно е да отида в магазина и да си накупя всичко ново и готово...
Все пак сайта е НАПРАВИ САМ, да направиш от нищо нещо, да използваш изобретателността си, интелекта и с минимални средства да постигнеш оптимални резултати, поправете ме ако греша- опитвам се с минимални средства да заустя мръсните води, където им е мястото, а не както масата - или в реката или в почвата :x и не забравайте, че все пак живеем в България и всеки гледа да се оправя както може, това е положението!!!

ПП: Като ида пак на селото ще снимам бараката (12квадрата), видях че има такава тема... - вече готова , направане с материали на стойност ,грубо 100-200лв (ще ги сметнем) ,като сме постигнали и известна изолация! ... само винтовете за дърво са нови , останалите крепежни елементи (болтове гайки, шайби... ) са втора ръка.

Иначе, благодаря за съветите
:idea:
Master_Kenobi - V.I.P.
liusien, айде де, похвали се какво стана! Няма страшно! :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем с подпочвени води и септични ями" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: