Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ndinev - специалист
sek.1 написа:
Теорията казва че трябва да има 40 ампера на милиметър електрод ако си с монофазен трансформаторен електрожен само рутилови електроди базичните просто не ги пали. Най масовите електроди за домашно ползване са с диаметър 2.5 и 3.25 милиметра дори и най менте китайски електрожени работят с тях. За указаните от теб дебелини стават и двата размера но по подходящ е 3.25. За ъглошлайф колкото хора пишат във форума толкова мнения моето е по добре похарчи малко повече пари и си купи 1000-1200 ватов на Спарки Бош или някоя друга реномирана фирма промоционалните китайчета рядко издържат много.
Ясно - ще са 3.25 рутилови. Мерси
ndinev - специалист
Милен написа:
Ако е за рязане на един или два винкела може да опиташ и с малкия флекс но с диск за рязане с дебелина 1мм - влиза като в масло. Ако ще режиш промишлени количества винкели си търси голям шлайф 230мм и 3мм диск.
Това си мислех и аз да пробвам тъй като става въпрос за наистина малко количество. Реално фирмата от която купих профилите ми ги наряза с голяма точност и вероятно ще ми се налага да режа много малко.

Мерси
rosenred - специалист
Нещо ми се върти в главата,че E 6013 е май означение по американския
AWS за рутилови а не по DIN.Базичните по американския са E 70хх нещо си,а по дин май означенията са доста дълги ,съдържат и букви...........НО не съм сигурен де,трябва да погледна в книгите.
Takezo Sensey - модератор
rosenred написа:
Няма логика :wink: , надписа на кутиите е DIN E 6013, ("D-дойче", "I"-и незнам какво е, "N-нормен"), в България повечето означения в манишостроенето са по DIN-немския, или ГОСТ-руския. Има и БДС ама не се покрива за някои неща с общо приетия DIN, ГОСТ-a вече не е "модерен" и не се ползва тъй масово, все още се използва щото пък някой неща по ГОСТ нямат аналог по DIN или БДС .
Има още EC,ISO,...,..., ама какво е означението на х'американския нямам идея . :ops:
ndinev - специалист
Takezo Sensey написа:
rosenred написа:
Няма логика :wink: , надписа на кутиите е DIN E 6013, ("D-дойче", "I"-и незнам какво е, "N-нормен"), в България повечето означения в манишостроенето са по DIN-немския, или ГОСТ-руския. Има и БДС ама не се покрива за някои неща с общо приетия DIN, ГОСТ-a вече не е "модерен" и не се ползва тъй масово, все още се използва щото пък някой неща по ГОСТ нямат аналог по DIN или БДС .
Има още EC,ISO,...,..., ама какво е означението на х'американския нямам идея . :ops:
Потвърдено: пише си 6013 на тези които аз намерих
rosenred - специалист
Такааа....пред очите ми е кутия базични електроди"НОРД" 3,20 с етикета нагоре .Ей сега ги свалих от багажника.Ето какво пише в графата класификация.
по стандарт БДС EN ISO2560-A електродите са E425B42H5
по DIN 1913 електродите са E5155B10
и по американския AWS A5.1 са E 7018-1

Та колега демек съм прав.Междувпрочем това за стандартите ми беше направило впечатление още миналата пролет,когато съдбата по служебен път ни събра с един германец,който така беше подготвен и практически и теоретически по заваряване,че направо ни скри шапката на всички българи.А дори не се водеше баш да е заварчик,а главен механик и шеф по монтажа от немска страна.
rosenred написа:

Та колега демек съм прав.
:2thumbs:
ndinev - специалист
rosenred написа:
Такааа....пред очите ми е кутия базични електроди"НОРД" 3,20 с етикета нагоре .Ей сега ги свалих от багажника.Ето какво пише в графата класификация.
по стандарт БДС EN ISO2560-A електродите са E425B42H5
по DIN 1913 електродите са E5155B10
и по американския AWS A5.1 са E 7018-1

Та колега демек съм прав.Междувпрочем това за стандартите ми беше направило впечатление още миналата пролет,когато съдбата по служебен път ни събра с един германец,който така беше подготвен и практически и теоретически по заваряване,че направо ни скри шапката на всички българи.А дори не се водеше баш да е заварчик,а главен механик и шеф по монтажа от немска страна.
Колега, Ние дискутираме рутилови а не базични електроди.

Ето какво имам аз за рутловите

EMONA
ISO 2560: E434PR22
DIN 1913: E4343PR(B)7
AWS A-5.1: E6013
EN499: E352RB12

ПС: да. 6013 се появява не в DIN полето а в AWS. Може би тук съвета към начинаещите като мен е да огледат добре етикета :-). и да ползват съответствието по горе за рутилови(за базични на колегата)
ndinev написа:

EMONA
ISO 2560: E434PR22
DIN 1913: E4343PR(B)7
AWS A-5.1: E6013
EN499: E352RB12
DIN 1913 си е базъчен електрод на 100 % особенно ако приказваш за EMONA EVB50 :wink:

ps.: има и друго ...
... същия DIN , DIN 1913 но след него е E5154B10 което е различно от DIN 1913 E4343PR(B)7 , или DIN1913 определя това че електода е с базъчна обмазка, а E5154B10 и E4343PR(B)7 определят състава му.

Както за болт : M10 x 100 си е болт 10 х 100 но вече DIN 931(частична резба), DIN 933 (цяла резба), DIN 912 (имбусна глава) го определят с точност какъв по вид е този болт .

И тъй ... поздрави ! :)

Тема "Заваряване - размери на профили-вид електроди-ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: