успех на всички
naskoldin написа: 2. Колко % трябва да е разширителния съд спрямо количеството антифриз ???Коефициента на разширение на водата при 90градуса е 0.043. На антифриза не знам, но ако го приемеш за толкова мисля че няма да сгрешиш. Умножава се и по коефициент за сигурност-около 1.5
filmatoplo написа:Дойдохте на мойта , за правилно нагласяне на предварителното налягане в съда спрямо статичното налягане на системата.Някой от вас не одобряваха моя метод-дори твърдяха че наляганията трябва да бъдат равни.Тогава защо ви избиват клапаните,мойто налягане в системата не мърда с години в зима и пек. Също и размера на съда е важен , пак не удобрявахте моите по големки съдове- били скъпи-ха-хаЗначи налягането на слънчевата система ако работи с вода трябва да е над 1,5bar, ако е с антифриз над 1bar..Кой ще ми даде логично обяснение колко трябва да е налягането в една затворена слънчева система -1,2,3,4,5-бара и защо.
naskoldin написа:Антоний при твоя вариант ще трябва да монтирам и един манометър на бойлера за да видя дали имат разлика двете системи...Ако имаш предвид манометър на подгряваната вода, то такъв не ти е необходим. Просто незнам някъде в БГ нормалното налягане на водата във водопровода да е под 1,5bar(имаше и някаква наредба която определяше минимално допустимото такова).
И друго - има ли начин без помпа да се постигне налягане около 1 бар?
Защото аз като напълня системата надвечер /около 20'00 ч./ след това през най-големия пек по обяд определено се получава налягане около и малко над 1,5 бара защото клапана ми започваше леко да капе /понеже разширителния съд също беше с 1,5 бара напомпен/ сега ще го смъкна на 0,7 бара налягането в разширителя и ще сложа един манометър но си мисля че и на бойлера трябва да монтирам манометър за да се вижда дали са различни наляганията в двете системи.
Вечер ще трябва налягането при антифриза да е значително по-малко от това в бойлера а по обяд да е близко до 1,5 бара - щом почваше да капе клапана...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: