Най - вълнуващия въпрос зимно време.
:-D хех здравейте пак аз тука следя форуме тези дни че взер да става много интересно и като седя пак на мойта си дойдох имам едно мако предложение нали казваш че имаш останал антифриз що не земеш да го смесиш с малко вода и га го постоплиш на котлона или в микровълновата и така ще си получиш директо отговор дали твоята топла вода от бойлера мирише така или не съответно ше схванеш дали аджеба е спукан мантела или не че скоро като гледам ще те пратят да земаш проби от производителя на ламарината да не би да етоиксична всичко си е така както казва братчеда (filmatoplo) и такива системки съм мотнирал и нещата са по прости отколкото ги усложняваме понякога пробвай щото е много съмнително да ти се меси антифриза с водата и наистина си си свързал колектора правилно 4 извода за слънчевите панели един вход за студена и един изход за топла вода ако някой е виождал бойлер с два извода за топла вода да се обади :) няма такъв извода си е един според размера на бойлера е и цолажа на сихода и входа му .
успех на всички
naskoldin - помощник
:) Здравей genzza.
Дааа, нещата наистина се поизместиха малко в друга насока.
Първоначалния замисъл на темата беше точно този - как най-лесно да пазбера дали има смесване м/у мантела който е пълен с антифриз и водосъдържателя на бойлера ???
Единия вариант е този който казваш, но не е мн.надежден и обективен.
Аз си мисля да направя друг тест, ще взема да развия единия извод на мантела /този който е към студения вход на единия панел/, ще събера антифриза които ще изтече от мантела и ще го оставя така отворен за няколко часа като сложа една празна бутилка отдолу и ако евентуално има някакъв пробив би следвало заради налягането в бойлера да избие вода към мантела...
А колкото до бойлера той е с 8 извода - 6 за малтела /4 отдолу за колекторите и два най-отгоре за разширител и клапан = предполагам/ другите два са ясни - топла и студена вода.
Antonii - майстор
Моя съвет е за да не се занимаваш с такива ненужни манипулации с разглобяване и източване на системата. Просто си сложи един комбиниран термо-манометър(струва около 20лв) на изхода от колекторите и хем ще знаеш каква ти е температурата на топлоносителя на вход в бойлера, хем ще имаш манометър за диагностика на налягането в системата.
На признаци като изтичане от предпазния клапан неразчитай, че съм имал случай на вулканизирал се предпазен клапан който беше на 3бара, но при тестовете не отвори и на 10. Просто от високата температура гуменото уплътнение се беше залепило за металното легло. :)
И още налягането в системата ти трябва да е поне 1bar.
naskoldin - помощник
Антоний при твоя вариант ще трябва да монтирам и един манометър на бойлера за да видя дали имат разлика двете системи...
И друго - има ли начин без помпа да се постигне налягане около 1 бар?
Защото аз като напълня системата надвечер /около 20'00 ч./ след това през най-големия пек по обяд определено се получава налягане около и малко над 1,5 бара защото клапана ми започваше леко да капе /понеже разширителния съд също беше с 1,5 бара напомпен/ сега ще го смъкна на 0,7 бара налягането в разширителя и ще сложа един манометър но си мисля че и на бойлера трябва да монтирам манометър за да се вижда дали са различни наляганията в двете системи.
Вечер ще трябва налягането при антифриза да е значително по-малко от това в бойлера а по обяд да е близко до 1,5 бара - щом почваше да капе клапана...
filmatoplo - майстор
Дойдохте на мойта , за правилно нагласяне на предварителното налягане в съда спрямо статичното налягане на системата.Някой от вас не одобряваха моя метод-дори твърдяха че наляганията трябва да бъдат равни.Тогава защо ви избиват клапаните,мойто налягане в системата не мърда с години в зима и пек. Също и размера на съда е важен , пак не удобрявахте моите по големки съдове- били скъпи-ха-ха :lol: .Кой ще ми даде логично обяснение колко трябва да е налягането в една затворена слънчева система -1,2,3,4,5-бара и защо.
naskoldin - помощник
1. Добре де в крайна сметка колко трябва да е налягането и защо ???
2. Колко % трябва да е разширителния съд спрямо количеството антифриз ???
naskov - майстор
naskoldin написа:
2. Колко % трябва да е разширителния съд спрямо количеството антифриз ???
Коефициента на разширение на водата при 90градуса е 0.043. На антифриза не знам, но ако го приемеш за толкова мисля че няма да сгрешиш. Умножава се и по коефициент за сигурност-около 1.5
naskoldin - помощник
Коефицента за разширение добре - 15л. х 0,043 = 0,645л.
Става 15,645л. обаче този коефицент за сигурност как се смята?
15,645л. х 1,5 = 23,47л. което ми се вижда изключително много
или 15,645 х 1,5 = 23,47 - 15 = 8,47л. което е малко по-реално и пак ми се струва големичък разширителния съд.
Съдя по една система на лека кола - 8-10л. антифриз - разширителния съд е около 1л. най-много 1,5л.
Antonii - майстор
filmatoplo написа:
Дойдохте на мойта , за правилно нагласяне на предварителното налягане в съда спрямо статичното налягане на системата.Някой от вас не одобряваха моя метод-дори твърдяха че наляганията трябва да бъдат равни.Тогава защо ви избиват клапаните,мойто налягане в системата не мърда с години в зима и пек. Също и размера на съда е важен , пак не удобрявахте моите по големки съдове- били скъпи-ха-ха :lol: .Кой ще ми даде логично обяснение колко трябва да е налягането в една затворена слънчева система -1,2,3,4,5-бара и защо.
Значи налягането на слънчевата система ако работи с вода трябва да е над 1,5bar, ако е с антифриз над 1bar.
Причината е много проста при температура около 120градуса(която е напълно реална) водата и антифриза при по-ниски налягания ще кипнат.
А при правилно оразмерен разширителен съд разликата в наляганията при ниска и висока температура на топлоносителя не е повече от 0,5bar.
С други думи ако налягането в системата е 1bar, налягането в разширителния съд трябва да е около 1,5bar, а предпазният клапан на 2bar.
Antonii - майстор
naskoldin написа:
Антоний при твоя вариант ще трябва да монтирам и един манометър на бойлера за да видя дали имат разлика двете системи...
И друго - има ли начин без помпа да се постигне налягане около 1 бар?
Защото аз като напълня системата надвечер /около 20'00 ч./ след това през най-големия пек по обяд определено се получава налягане около и малко над 1,5 бара защото клапана ми започваше леко да капе /понеже разширителния съд също беше с 1,5 бара напомпен/ сега ще го смъкна на 0,7 бара налягането в разширителя и ще сложа един манометър но си мисля че и на бойлера трябва да монтирам манометър за да се вижда дали са различни наляганията в двете системи.
Вечер ще трябва налягането при антифриза да е значително по-малко от това в бойлера а по обяд да е близко до 1,5 бара - щом почваше да капе клапана...
Ако имаш предвид манометър на подгряваната вода, то такъв не ти е необходим. Просто незнам някъде в БГ нормалното налягане на водата във водопровода да е под 1,5bar(имаше и някаква наредба която определяше минимално допустимото такова).
За без помпа да дигнеш 1bar незнам, но се продават едни обемни помпи по магазините за градински принадлежности, които се монтират на бормашина, чрез такава сме достигали налягане в системата до 2,5bar.

Тема "Помагайте - смесиха ли се антифриза и водата ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: