Не отричам че такава система има , ама как да го приложа твоя метод в моя случай- два етажа на две сестри с общ пиролизен котел . 1 ви етаж -30 квадрата водно подово,вентилконвектор, 3 радиатора ,1 лира и 80 л бойлер със серпентина . Втори етаж - 2 конвектора и 2 радиатора .Как да го направя с 1 помпа .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
129 мнения в "Кое как се смята - посъбра се материал"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Точно така, коментираме схема с подово и радиатори с една помпа - стана ясно, че има, но по-скоро е за протокола. Иначе за всеки случай си има готова разработена стандартна схема, но при толкова много стандартни схеми, обикновено българина обикновено търси пак нестандартното, в което няма нищо лошо де. Напоследък изпълнихме една интересна схема, която много ме кефи - пет котела в каскада, след тях колектори, хидравличен съединител, топлообменник за отделяне от отоплителната система (щото котлите са кондензни, а системата - ППР), след това колектори от които смучат 7 помпи. Шестте са отоплителни, с конвектори, а седмата - през серпентините на 3 бойлера по 2.5тона. Отделно има голяма помпа ,която върти между хидр. съединител и топлообменника. Има възможности за управление на всяка една помпа, но собственика се спря на варианта да се управлява само помпата на бойлерите, а температурите в отделните кръгове се регулират чрез дроселиране.
Малкия
- специалист
filmatoplo
варианта с една помпа да го направиш е , ако пуснеш серпентините след топлообменните апарати , но ще ти тярвба сериозна сметка за да постигнеш желаните температури, а и зависи от геометрията на помещенията , сградата , общо взето, тярбва да се види дали е възможно такова нещо
варианта с една помпа да го направиш е , ако пуснеш серпентините след топлообменните апарати , но ще ти тярвба сериозна сметка за да постигнеш желаните температури, а и зависи от геометрията на помещенията , сградата , общо взето, тярбва да се види дали е възможно такова нещо
EmoZ
- специалист
emil_v r написа:Моля , тия постове на брат ми Емо 3 , ги чета единствено заради стила, и английският хумор.
Разните помпи + кранчета ,са по- скоро пълнеж , така че не го призовавайте да си
"оправя стилът" . Просто си задавайте въпросите както досега , и няма пробл.
Свърших.
Е друго е брат ти да ти удари едно рамо, 'Сам сред вълци' вече е просто един роман

п.п. Никой не ще да смята, 'щото схемите са твърде сложни, неподатливи на пресмятане - тука само тънък усет действа след итеративно уточняване на структурата на схемата.
filmatoplo
- майстор
До Лазар. моля обясни ми да знам за лична култура .Във каскадата всеки отделен кондензационен котел има ли си собствена вградена помпа, защо е необходимо отделянето на системите през топлообменника ,кондензните котли нали работят на по ника температура -достатъчна ли е за БГВ.Дроселирано регулиране -имаш предвид ротационен трипътен вентил със задвижка или др .Признавам си газовата материя не ми е позната на практика -нямаме газ
.Предварително благодаря.

LazarGanev
- "Велик майстор"
Много точни въпроси.
- За помпите - зависи от модела на котлите - тези си имат помпи.Тази схема е с общо 13 помпи-една главна,през която минава цялото количество топлина, 7 от едната страна и 5 от другата страна на топлообменника.
- Кондензните котли могат да работят и на висока температура. Когато датчика на бойлера отчете ниска температура, управлението на каскадата (това със синия екран вдясно от котлите) повишава мощността за да се вдигне температурата в системата и развърта помпата на бойлерите докато ги подгрее, след което изключва помпата и котлите пак заработват в кондензен режим (може и след кратка почивка,ако се налага)
- Дроселирането е ръчно - обикновено през зимата хотелите по морето са слабо натоварени, затова не всички сектори са натоварени и в такъв случай с едно завъртане на крана се намалява циркулацията в тези сектори, за да се поддържа по-ниска температура. Няма смисъл от оскъпяване с мотор-вентили, защото превключването става рядко - за някой празник да речем, когато хотелът се понатоварва.
Ето малко снимки от пуска и първоначалните настройки.
- За помпите - зависи от модела на котлите - тези си имат помпи.Тази схема е с общо 13 помпи-една главна,през която минава цялото количество топлина, 7 от едната страна и 5 от другата страна на топлообменника.
- Кондензните котли могат да работят и на висока температура. Когато датчика на бойлера отчете ниска температура, управлението на каскадата (това със синия екран вдясно от котлите) повишава мощността за да се вдигне температурата в системата и развърта помпата на бойлерите докато ги подгрее, след което изключва помпата и котлите пак заработват в кондензен режим (може и след кратка почивка,ако се налага)
- Дроселирането е ръчно - обикновено през зимата хотелите по морето са слабо натоварени, затова не всички сектори са натоварени и в такъв случай с едно завъртане на крана се намалява циркулацията в тези сектори, за да се поддържа по-ниска температура. Няма смисъл от оскъпяване с мотор-вентили, защото превключването става рядко - за някой празник да речем, когато хотелът се понатоварва.
Ето малко снимки от пуска и първоначалните настройки.
Прикачен файл
DSC01313.jpg (117.47 KиБ) Видяна 5059 пъти
Прикачен файл
DSC01307.jpg (84.52 KиБ) Видяна 5060 пъти
Прикачен файл
DSC01303.jpg (99.61 KиБ) Видяна 5061 пъти
Прикачен файл
DSC01302.jpg (83.17 KиБ) Видяна 5063 пъти
Прикачен файл
DSC01301.jpg (81.81 KиБ) Видяна 5065 пъти
filmatoplo
- майстор
От къде да започна,първо благодаря ,много хубаво направено браво . За изравнитела няма да повярваш помислих че е моя снимка-септември ще правя пак същия за пиролизен котел Атмос 50 кв , за газовите котли както предполагах с техни помпи ,клапи и филтри
чак и канализация за конденза
.Даде ми идея за разположението на колекторите -щото снощи ме заболяха очите да скицирам схеми и накрая склоних и аз с това прехвърляне на топлата отгоре щото мойто котелно е 2на3 .А ,не видях зоналните помпи 7 тя . Ако имаш снимка -не можеш си представи как засиях то сие професионално изкривяване и да цветне форума помня като се появих беше се цветнал като елха по коледа
.На виж сега жената е направила салата и вика от кухнята

LazarGanev
- "Велик майстор"
Е, клапите, филтрите и канализацията не са към котлите, аз съм ги правил. Както нямат и разширителен съди съм слагал един, общ за петте котела (с лилавата тръба на Рехау). Шестте помпи са в чилърите,пуснал съм тръби до всеки един( общо 400м ф63 ППР стъклонапълнен). Седмата помпа е до бойлерите, в мазето (а котелното е на покрива на хотела, където са и чилърите.
Прикачен файл
DSC01326.jpg (62.79 KиБ) Видяна 5036 пъти
Прикачен файл
DSC01322.jpg (101.72 KиБ) Видяна 5039 пъти
filmatoplo
- майстор
Сега ми стана ясно къде са помпите -в чилърите. Течността в отоплителната система явно е различна от вода и от тази на котлите (ППР стъклонапълнен )-какво е това. С такава помпа като до бойлерите -синята си зареждам антифриза в слънчевите системи .
Тема "Кое как се смята - посъбра се материал" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература