• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
chavdarov6 - специалист
Може би запитването е безполезно :) но все пак ще си опитам късмета.....
......спринклерна система за подземен гараж,разделена на две скари всяка от която се захранва самостоятелно съответно ф75 и ф108 възможно ли е КСК (контролно сигнален клапан) вода-вода да подава и за двете системи,като се запази дебита. :?: Мисля,че е най-добре да искам инфо от производителите на системи за автоматично пожарогасене,но все пак това е ФОРУМА.....помагал ми доста пъти в занаята :) Благодаря предварително на специалистите обърнали ми внимание.
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
...
Малко е куц въпроса !
Аз не виждам връзката с дебита! Примерно 800глави -> едно КСК, няма връзка със скари, дебити и пр. , поне за мен. Има функционално разделяне, или чисто механично вода-вода, вода-въздух и пр.
Почти със сигурност става дума за гасене на едно място на пожар с ограничена площ, т.е. дебита си е такъв. Ако има пожар на повече от едно място, то си е за пожарникари, полиция и прокуратура.
И вкрайна сметка има разни норми и стандарти, примерно БДС EN 12845:2006 , трябва да си има и проект ....
Ти май за някакъв спор с някой друг питаш тук ?
Мисля,че е най-добре да искам инфо от производителите на системи за автоматично пожарогасене
Я че как ще стигнеш до тях, аз даже като се замисля ... не се сещам да има такива в Източна Европа, ама съм си малко неграмотен та може и да греша. Може би говориш за фирми дето монтират и проектират и пак монтират ... и монтират и монтират
chavdarov6 - специалист
Главите и КСК-то имат експертно заключение №287 от 07.12.1999г.
на НСПАБ (национална служба за противопожарна и аварийна безопасност) на министерството на вътрешните работи.
Проектанта дава само данни и параметри за системата.Той няма права и задължения да дава лиценз на продукцията,такива права има само НСПАБ. С две думи нямам думи.
В смисъл проектанта не е написал какъв трябва да бъде КСК.
Написал ми е че трябва да има КСК и той да подава и на двете скари,
(общо 120 глави).Но как ще стане това като захранващите водопроводи имат 150м. помежду си. Май-трябва да го блъскам проектанта с творението му по главата :lol:
filmatoplo - майстор
Според мен с един клапан ще стане като се спази дебита .
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
...
# Ами да , случва се , нормално е нищо да не пише. Различни обяснения има ... но горе долу всички го правят за парите, и на пенсионери пожарникари им е най-лесно.
# Не ми се вързва, какво като има 150m? КСК-то си е Контролно Сигнален Клапан. От него се прави контрол и сигнализация. Особено във системите вода-вода, хич го няма контрола ...
-------------
Та къде е проблема ? Ако си Изпълнител и Инвеститора не иска да те измами, нещата вървят. Ако си на ниво Оферта, си е крива нива ... но иди при някой от търговците, те ще ти помогнат. В крайна сметка има едно-две железа и другото е тръби до замайване.
Имаш хартията, на нея има поне три печата ... и KСК=1бр.
filmatoplo - майстор
По принцип тия инсталации се изпълняват по следния начин - наша фирма печели търга (всеки по ерархия си получава процент), после тя наема някой подиспълнител за черната работа - подиспълнитела трябва да е свързан с главната фирма(т.е да е дясната ръка за подобни дейности) или изгаря. :lol: .
chavdarov6 - специалист
Благодаря Ви колеги :) проблема беше в това че проектанта е боравил с copy/paste (както в повечето случаи) от някой си проект.
И си няма идея човекът какво точно прави(разбира се че замаза положението с оправдания и обещания).
Този проект от няколко наши фирми е отказван(за малко и от мен самият)но положението се изясни и грешките ще се поправят,и ще имам възможност да го изпълня :)

Любимите ни проектанти......... :|
chavdarov6 - специалист
ами той си е контролно............,но има две спринклерни мрежи захранването на които е поотделно и на разстояние 150м.едно от друго.
А клапана един.......няма смисъл да философствам повече :)

Проблема е решен.....

И пак мерси
filmatoplo - майстор
Fire.bg
Последна промяна от filmatoplo на пет юни 26, 2009 10:06 pm, променено общо 1 път.
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
.......няма смисъл да философствам повече :)
:) така да се чува !
Но пък защо не , нали някой утре ще каже искам да си направя Спринклерна инсталация в къщи!
Трябва поне един адекватен отговор да чуе, различен от "за к'во ти е" :)
  • 1
  • 2

Тема "за най-големите специалисти !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: