• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
LazarGanev написа:
Хе, хе, pac_, сичко хубу, ма мноо реклама, ве :) ! Как кой ще купи Висман - който разбира, разбира се. Заблуда е това за ниската цена на Сънсистем. Ако погледне човек крайните оферти, ще види, че цената на панела е ниска, защото е ниска ефективността му. Така например за 150л бойлер е най-показателно - ако ползваш панели на Сънсистем ти излиза по-скъпо, защото трябват 2 панела (при еднакви останали компоненти), а ако ползваш панели на Висман или Юнкерс-Бош е достатъчен само един панел. Така е и при 300л бойлер - 2 немски срещу 3 на Сънсистем. Английската поговорка за скъпото и евтиното важи с пълна сила.
За мен примерно много по-безмислено нещо в областта на отоплението е ползването на алуминиеви радиатори, а не панелни, затова и офертите си ги правя първо с панелни радиатори, защото за едно жилище се спестяват 700-800лв без да се нарушава ни най-малко ефективността, нито срока на ползване, нито дизайна. Но някои клиенти си искат алуминиеви и се налага преправяне на офертите. Затова аз не обвинявам колеги, които оферират с алуминиеви - клиента като реши да си дава парите, не можеш да го спреш:) .
Извън темата - как го постигаш това с главните букви на местоименията и с каква цел? :)

Никога не Се натискам да давам оферти с алуминиеви радиатори!Много добре знам,че един алуминиев се равнява на два стоманени панелни радиатора.Винаги казвам на клиента,гледам да не го лъжа.Две и половина години освен отоплението слагахме и панели на "Wolf" и по-малко на "Wessmann".Ако Си чел и турски Сме слагали.Всичко според клиента и желанието Му!Ако питам Нейчо от "Газкомфорт"-представителя на "Vaillant" ,сигурно ще каже,че най-хубавите соларни панели ,системи и оборудване са техните! Всеки хвали нещо.Ако не Си съгласен-Ти Си знаеш(проблема Си е само твой)!И не на последно място:Ако не Ти е приятно да четеш местоименията с главни букви,като пишеш нещо ще Се постарая да Ти отговоря само с малки букви и даже може и без точки и запетайки!Нещо като скоропоговорка да се получи.
2v6 - майстор
pac_ написа:
Здравей колега!
Всичко това е много хубаво но за "белите хора" от нормалния свят!
Кой ще си купи панел на "VIESSMANN"?С парите за един панел ще направиш цяла система с друг панел,който се продава тука при нас.Ако ще да е турски на "EZINC"Може и на "SUNSYSTEM".В Германия нещата стоят по различен начин.
Там нямат нашето слънце.Там пече много по-малко и затова Те предлагат масово вакуумнотръбни панели,които работят при малко слънце.
...
Дал съм само графика от документация на Вайсман. Къде видя да препоръчвам такива панели? Бъркаш сериозно!
Става въпрос за ефективност на плоски панели. Ако не вярваш на тази графика мога да ти потърся още няколко линка, включително и на български.
pac_ написа:
...
Защо трябва да Ти тръгне помпата още при 20гр. ?Какво ще стопли?Не е ли по-добре да се загрее панела и тогава всичко да заработи нормално.
...
Моята система по-това време на годината работи сутрин от 8-9 часа сутринта без прекъсване :wink:
Когато водата около серпентината на бойлера е 10 градуса панела работи без проблем на 20 градуса и сутрин при слабото слънце повишава температурата в бойлера. При слабо слънце панела дори без циркулация не може да загрее до 40 градуса, камо ли да отдава някаква топлина в бойлера.
pac_ написа:
...Тези графики са правени за Германия.Ние нямаме нищо общо с Тях.Е само това ,че и Те Са в Европа! ;-) И как с по-ниска температура ще отива повече топлина в бойлера?Парадокс!
...
Графиките няма значение къде са правени - сутрин в София мислиш ли че е по-различно от сутрин в Берлин :?:

Загубите на плоските панели зависят от разликата между температурата им и температурата на въздуха. Когато панела е 20 градуса и въздуха е 20 градуса няма топлинни загуби - това парадокс ли е? В този случай цялата топлина влязла в панела ще отиде в бойлера.

Когато въздуха е 20, а панела 40 топлината излиза от него поради температурната разлика - това парадокс ли е :?:
В този случай панела може да отдава към бойлера само това което не е излязло обратно през стъклото към въздуха :idea:
pac_ написа:
...
За ДТ-3 не Съм сигурен,че Си прав!По твоята логика помпата ще работи и вечер,когато температурата е пак 20 и по-малко градуси!
За кое не си сигурен? Този контролер съм описал как работи - има ограничение да спира помпата под 40 градуса на панела.
pac_ написа:
...
Айде стига сме откривали"топлата вода" моля! А с това абсолютно не мога да Се съглася!-"С други думи казано - колкото е по-ниска температурата на изходящата от панела вода, толкова повече топлина отива в бойлера " ! Отива ама друг път!С 20гр. ли ще стоплиш по-бързо или с 60,70 или80гр.?А?При 20гр.помпата ще работи като луда-т.е постоянно,а при по-висока температура-ще включва и изключва докато стопли бойлера. Ходих в Поморие и Се запознах с Петьо Тодоров-шефа на "Интиел".Разгледах фабриката и продуктовата им гама.Правят доста неща.Сега след ДТ-3 излезе някакъв нов диф.термостат с повече функции.Виж на страницата им.Има и една фирма от Пловдив,която предлага нещо подобно.И т.н.т.Това за сега.Ако има нещо-питай!Аиде лек и приятен ден! :prost:
Кажи ми нещо което не знам :)
По-новите контролери на интиел (отпреди 4-5 години) имат възможност за лесно програмиране на долната граница на температурата на панела в условието за работа на помпата.
При тях също така помпата изключва няколко градуса преди изравняване на двете температури.
Това да ти говори нещо :?:

В България има поне 5 фирми произвеждащи такива контролери :idea:

Събраха се няколко питания, но би ли го правил по-кратко :?:
filmatoplo - майстор
Deltasol BS това са най хубавите които съм слагал -12 нагласи имат. Грешка -сега разглеждам един ми остана -над 20 настройки -3 диференциални разлики има за нагласа. Те са фабрично настроени но може да ги променяш -та хептем да се оплескат нещата . :lol: с 3 бр датчика е - един за панела и два за бойлера .
pac_ - специалист
2v6 написа:
pac_ написа:
Здравей колега!
Всичко това е много хубаво но за "белите хора" от нормалния свят!
Кой ще си купи панел на "VIESSMANN"?С парите за един панел ще направиш цяла система с друг панел,който се продава тука при нас.Ако ще да е турски на "EZINC"Може и на "SUNSYSTEM".В Германия нещата стоят по различен начин.
Там нямат нашето слънце.Там пече много по-малко и затова Те предлагат масово вакуумнотръбни панели,които работят при малко слънце.
...
Дал съм само графика от документация на Вайсман. Къде видя да препоръчвам такива панели? Бъркаш сериозно!
Става въпрос за ефективност на плоски панели. Ако не вярваш на тази графика мога да ти потърся още няколко линка, включително и на български.
pac_ написа:
...
Защо трябва да Ти тръгне помпата още при 20гр. ?Какво ще стопли?Не е ли по-добре да се загрее панела и тогава всичко да заработи нормално.
...
Моята система по-това време на годината работи сутрин от 8-9 часа сутринта без прекъсване :wink:
Когато водата около серпентината на бойлера е 10 градуса панела работи без проблем на 20 градуса и сутрин при слабото слънце повишава температурата в бойлера. При слабо слънце панела дори без циркулация не може да загрее до 40 градуса, камо ли да отдава някаква топлина в бойлера.
pac_ написа:
...Тези графики са правени за Германия.Ние нямаме нищо общо с Тях.Е само това ,че и Те Са в Европа! ;-) И как с по-ниска температура ще отива повече топлина в бойлера?Парадокс!
...
Графиките няма значение къде са правени - сутрин в София мислиш ли че е по-различно от сутрин в Берлин :?:

Загубите на плоските панели зависят от разликата между температурата им и температурата на въздуха. Когато панела е 20 градуса и въздуха е 20 градуса няма топлинни загуби - това парадокс ли е? В този случай цялата топлина влязла в панела ще отиде в бойлера.

Когато въздуха е 20, а панела 40 топлината излиза от него поради температурната разлика - това парадокс ли е :?:
В този случай панела може да отдава към бойлера само това което не е излязло обратно през стъклото към въздуха :idea:
pac_ написа:
...
За ДТ-3 не Съм сигурен,че Си прав!По твоята логика помпата ще работи и вечер,когато температурата е пак 20 и по-малко градуси!
За кое не си сигурен? Този контролер съм описал как работи - има ограничение да спира помпата под 40 градуса на панела.
pac_ написа:
...
Айде стига сме откривали"топлата вода" моля! А с това абсолютно не мога да Се съглася!-"С други думи казано - колкото е по-ниска температурата на изходящата от панела вода, толкова повече топлина отива в бойлера " ! Отива ама друг път!С 20гр. ли ще стоплиш по-бързо или с 60,70 или80гр.?А?При 20гр.помпата ще работи като луда-т.е постоянно,а при по-висока температура-ще включва и изключва докато стопли бойлера. Ходих в Поморие и Се запознах с Петьо Тодоров-шефа на "Интиел".Разгледах фабриката и продуктовата им гама.Правят доста неща.Сега след ДТ-3 излезе някакъв нов диф.термостат с повече функции.Виж на страницата им.Има и една фирма от Пловдив,която предлага нещо подобно.И т.н.т.Това за сега.Ако има нещо-питай!Аиде лек и приятен ден! :prost:
Кажи ми нещо което не знам :)
По-новите контролери на интиел (отпреди 4-5 години) имат възможност за лесно програмиране на долната граница на температурата на панела в условието за работа на помпата.
При тях също така помпата изключва няколко градуса преди изравняване на двете температури.
Това да ти говори нещо :?:

В България има поне 5 фирми произвеждащи такива контролери :idea:

Събраха се няколко питания, но би ли го правил по-кратко :?:

Ок!
На кратко-Прав Си за себе Си!Няма да споря.Прави това което смяташ за добре!За Берлин и София Ми Се струва,че има разлика.Намират се на различни географски ширини.Няма да спорим.Ползвай каквото Ти харесва и слагай кавото сметнеш за добро!Понякога спора е излишен.Не Се измъквам.Така е. Успех! :2thumbs:
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
Deltasol BS това са най хубавите които съм слагал -12 нагласи имат. Грешка -сега разглеждам един ми остана -над 20 настройки -3 диференциални разлики има за нагласа. Те са фабрично настроени но може да ги променяш -та хептем да се оплескат нещата . :lol: с 3 бр датчика е - един за панела и два за бойлера .

Тези управления са същите като на "Висман"Може да е едно и също с различно име.Има такива на които пише"Сънсистем".Хубаво е да имаш 3 датчика,да следиш по-точно темп. в панела и бойлера.Но има клиенти които искат да е хубаво и като чуят цена за управление 200,300 и повече лева подскачат и казват:-"Ааааааааа не!Нещо по-евтино!"Какво да правим тогава?Не го интересува 2,3 или 20 настройки има на управлението.Да е "евтинко".Това е. Наздраве! :prost:
filmatoplo - майстор
Затова ми седи чисто нов в кутийката :lol: един клиент се излигави и избра по евтиното .Сега се сетих - подменяхме го Поморийския - плати го 2 пъти . :) Първия не показваше повече от 55 гр а от панелите идва 75 гр на термометъра се вижда и пипа , но вечер помпата спираше рано и смяма .
naskov - майстор
Колега Рас, по-горе беше споменал Триград. За село Триград в Родопите ли се отнася? Имам да правя там парно на едно хотелче и затова питам-ако остане време да хвърля едно око на проблемната слънчева система
filmatoplo - майстор
Повредени системи колко щеш -днес ходих при една Екотермалска 12 годишна .Черни бойлери и черни панели .Повишило се налягането и баланса 2,5 бара избил , сложили 4 бара и той тече . Спрях пълначката и пускам течност от кранчето за источване -налягането не пада . Оказа се серпентините са пробити и надува налягане от водата в бойлера към серпентината - септември смяна . :)Водата ни е много агресивна -всичко черно и поцинковано заминава бързо.
hhristov - специалист
Препоръчайте ми панел, тоя моя нещо не е наред ламарината вътре немога да си задържа ръката на нея, а медните тръби студени дори и след като сложих стъкло вместо поликарбоната. Едва към 1 часа се затоплиха около 50 градуса, и към 18 часа пак истинаха. :cry: Сега овън пече яко а температурата е 46 градуса :cry: На бойлера се почувства съвсем малко ето снимка:

http://img229.imageshack.us/img229/32/dsc03953x.jpg

Утре ще го тествам за последно и го пускам директно от покрива на къщата.

2. 15 кв. м Select Classic на СънСистем добре ли е. Струва около 600 лева и го дават за 100 - 120 литра.
pac_ - специалист
naskov написа:
Колега Рас, по-горе беше споменал Триград. За село Триград в Родопите ли се отнася? Имам да правя там парно на едно хотелче и затова питам-ако остане време да хвърля едно око на проблемната слънчева система
Миаля ,че е там но за да Съм сигурен ще питам братчеда и ще ти пиша на Л.С
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: