• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
Повредени системи колко щеш -днес ходих при една Екотермалска 12 годишна .Черни бойлери и черни панели .Повишило се налягането и баланса 2,5 бара избил , сложили 4 бара и той тече . Спрях пълначката и пускам течност от кранчето за источване -налягането не пада . Оказа се серпентините са пробити и надува налягане от водата в бойлера към серпентината - септември смяна . :)Водата ни е много агресивна -всичко черно и поцинковано заминава бързо.
Пак много са изкарали тези бойлери.Все пак работят на ускорен режим,нормално е! А за водата,ако е варовита,ще Ти дам един акъл.Аз ползвам за котлите един омекотител(италянски),слага се след водомера и омекотява водата.Водата е изследвана и може да се пие!Пил Съм много пъти и още Съм тука! :lol: Може да се сложи и само на системата.Ако е голяма няколко или на всеки панел. Хубавото е ,че за септември Си вече с един ангажимент напред! :prost:
pac_ - специалист
hhristov написа:
Препоръчайте ми панел, тоя моя нещо не е наред ламарината вътре немога да си задържа ръката на нея, а медните тръби студени дори и след като сложих стъкло вместо поликарбоната. Едва към 1 часа се затоплиха около 50 градуса, и към 18 часа пак истинаха. :cry: Сега овън пече яко а температурата е 46 градуса :cry: На бойлера се почувства съвсем малко ето снимка:

http://img229.imageshack.us/img229/32/dsc03953x.jpg

Утре ще го тествам за последно и го пускам директно от покрива на къщата.

2. 15 кв. м Select Classic Select Classic на СънСистем добре ли е. Струва около 600 лева и го дават за 100 - 120 литра.

Да не е нещо подпушен самия панел и да нямаш хубава циркулация? При работещ панел,като спреш принудително помпата и има слънце може да вдигне и над 100градуса.Аз Съм вийдал 109градуса!При силно слънце и нормално работещ панел(селективен) вдига горе над 80-85гр а долу прави 70-72 в бойлера!Това поне го пробвах и видях!Пробвай го,ако можеш да го отделиш от системата,затапи го от едната страна .От другата един миньон(първо затворен,после отворен) и го надуй и виж какво става.После отвори кранчето и виж какво излиза.Ако е батак,опитай да го промиеш.Виж как се движи водата през него..Ако е безнадежно-от покрива!
А що се отнася до Select Clasic-"Sunsystem"-Перфектен е .Работи много добре!Днес след обяд срещнах клиентката дето И сложих скоро два такива панела(2x2.15m2).Попитах я как е-"Аааааа,къпем Се!Не мога да Се оплача!"
За 120л,2.15м2 ще върши идеална работа.Слагаш го на 30-40град. наклон.Другото го знаеш от преди.Писал Съм го вече.Действай и пиши какво става при Тебе. :prost:
2v6 - майстор
pac_ написа:
Ок!
На кратко-Прав Си за себе Си!Няма да споря.Прави това което смяташ за добре!За Берлин и София Ми Се струва,че има разлика.Намират се на различни географски ширини.Няма да спорим.Ползвай каквото Ти харесва и слагай кавото сметнеш за добро!Понякога спора е излишен.Не Се измъквам.Така е. Успех! :2thumbs:
Ти предложи и затова питах - зададох ти няколко въпроса :wink:
2v6 - майстор
hhristov написа:
Препоръчайте ми панел, тоя моя нещо не е наред ламарината вътре немога да си задържа ръката на нея, а медните тръби студени дори и след като сложих стъкло вместо поликарбоната. Едва към 1 часа се затоплиха около 50 градуса, и към 18 часа пак истинаха. :cry: Сега овън пече яко а температурата е 46 градуса :cry: На бойлера се почувства съвсем малко ето снимка:

2. 15 кв. м Select Classic на СънСистем добре ли е. Струва около 600 лева и го дават за 100 - 120 литра.
Тествай го, но без възвратния клапан :!:
Тръбата на изход от панела с каква температура е?
Датчиците къде си ги монтирал и каква температура показват когато се напече ламарината?
barekov1 - специалист
http://www.tesy.com/solarcollectors_bg. ... roduct=492
Изберете BG
Цената на соларен панел ТЕСИ SP 02 160 e 459 лв. с ДДС
filmatoplo - майстор
На Сънсистем - селективните са супер. Един на 2,15 ще стане .
pac_ - специалист
2v6 написа:
hhristov написа:

2. 15 кв. м Select Classic на СънСистем добре ли е. Струва около 600 лева и го дават за 100 - 120 литра.
Тествай го, но без възвратния клапан :!:
Тръбата на изход от панела с каква температура е?
Датчиците къде си ги монтирал и каква температура показват когато се напече ламарината?

И защо без възвратен клапан?Какво по-хубаво ще стане?Той клапана Му малко не е на мястото си,чак на входа на серпентината е.По-добре да разбере само панела в какво състояние е.Ако е подпушен ще разнесе хубаво мръсотията из цялата система.после и нов да сложи ще го напълни с боклук и ще стане "пари на вятъра".Ако е затлачен,системата трябва да се промие хубаво.
filmatoplo - майстор
Без клапан вечер ще топлиш панела. Мястото е без значение - на двущранговите помпени групи има 2 възвратни клапана .Ако трябва отвий обезвъздушителя на панела и пусни вода - да продуха всичко и да излезе въздух ако има. Ако пълниш системата -така че само да затвори поплавъчето на обезвъздушителя - нее достатъчно вътре остава още много въздух. При такива системи задължително свързвам в най високата точка шлаух през който си тече вода докато се уверя че излиза само вода без въздух - после поставям обезвъздушителя и регулиръм налягането.
hhristov - специалист
Днес заминавам на море. Като се върна ще викна един познат да го надуем на 2.2 атмосфери, защото при мойта 1 май немога да изкарам въздуха. Панела само ако го напълня с вода и го затапя изходящата тръба се напича жестоко не може да си задържиш ръката. Интересното е че в момента няма никакво слънце тука а показва 50 градуса температура на панела Датчика на панела съм го заврял временно между изходящата тръба и ламарината, после ще го правя в тръбичка. На бойлера го слагах гъде ли не включително и до фабричния термометър и пак показва с 10 гр по малко. Слагах го и на мястото на терморегулатора на бойлера, там пък е още по зле, показва много по малко. Като се върна ще пиша дали има резултат от повишаването на налягането(искрено се надявам че ще има). Докато не беше на покрива панела го бях изправил вертикално пълен с вода под една асма, няма да ви казвам как се напичаше това чудо, а на покрива неще мамка му. :sad:

Благодаря още веднъж на всички които ми помогнаха.
filmatoplo - майстор
Ти сега като идеш на море все по покривите ще гледаш , само да не ти се падне квартира със слънчева система -че отиде без топла вода :lol: -това на шега ,но се случва. :wink: Може наистина да е останал въздух в твойта система-дори помпата да работи ,долу няма да свали топло.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: