Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте. Имам проблем, който се надявам да разреша с помощта на ценните ви съвети. Живея в панелен апартамент в ужасно състояние. В хола (около 18 квадратни метра) има един кошмарен мокет, който е поне на 10 години. А под мокета - прах, камъчета, пукнатини и какви ли не неравности... Искам да махна мокета, и да направя замазка, върху която по-късно да сложа ламиниран паркет. Естествено, най-лесно е да повикам майстори, но ... нямам финансова възможност да поема и материали, и труд... Затова реших да се справя сама. Четох, четох, четох... Стигнах до извода, че най-лесно би било да използвам саморазливна замазка. Класическата е за предпочитане, но с майки, пилета и т.н. няма да се справя, пък и изисква повече време, и много инструменти... Гарантирано в апартамента никога не е правена замазка, така че като махна мокета, отдолу ще е един малък ад...
Както и да е, очаквам вашите съвети:
- Има ли по-лесен вариант от саморазливната замазка? Ако да - какъв?
- Какви инструменти са ми необходими освен миксер за разбъркване и валяк за изравняване?
- Каква марка замазка да купя (ако правилата на форума разрешават цитиране на марки)?
- Какво количество, т.е. как да сметна разхода за 18 кв.м.?
- Какви са "подводните камъни", за които трябва да внимавам - някакви трикове и хватки, за да стане още по-лесно?

Основните ми условия са:
1. Да е евтино
2. Да е лесно изпълнимо от жена без опит в строителството
3. Да става бързо (макс. 24 часа след това да може да се ползва)

Знам, че май много искам, но като чета из форума какви чудеса правите, току виж се намерило разрешение и на моя проблем :wink:...
Пуснах си темата в още един форум - за професионални ремонти, та така - със задочната помощ на професионалисти и любители дано пък успея да се справя.
Предварително благодаря!
laki1968 - специалист
е......такова животно-нема :-D
doc_bg - напреднал
Цената на саморазливните замазки е значително по висока, а може да компенсира много малки разлики в нивата на пода, т.е. тя е по-скоро финална замазка след като е направена грубата и не е необходима точни за ламинат. Страхувам се, че не е удачна за твоя случай, а и цената ще надхвърли стандартната + труда за направата и.

Помисли за варианта мокета да изиграе роля на подложка под ламината и да не правиш никакви замазки.

Успех! И браво за куража :) !
MASTER - специалист
Съмнявам се, че ще се справиш.

Като начало - убедена ли си, че имаш необходимите знания да установиш доколко е крив пода.

Ако денивелацията е под сантиметър - взимай саморазливна и се мятай. Един проблем - изобщо не е евтина.

Ако е над сантиметър - определи си нивата, прави си майките, бъркай цимент и пясък, и тегли с мастара. Забъркай си го малко по редичко, че по лесно се тегли, и става по гладко.

А и аз имам един въпрос.

Налага ми се да излетя в космоса. Понеже не съм жена, смятам че ще мога сам да си направя ракета. Някой може ли да ми каже как да си я направя така че да не ми излезе скъпо, да е безопасна, да не харчи много, и не на последно място - да не друса много и да ускорява плавно ?
lenko71 - специалист
Arabela написа:
Гарантирано в апартамента никога не е правена замазка, така че като махна мокета, отдолу ще е един малък ад...
Ккъвто и да е апартамента, на пода има замазка. Това че някъде се е пукнала и се рони не означава че е криво. Вземи една права дъска- около два метра и я сложи на голия под (без мокета) за да разбереш доколко е крив. Неравности до 3-4мм могат да се поемат от ламината.
Естествено най-добре е да е нивелирано и равно, но при липса на средства и опит...
svetliopi44 - Чирак...
:) ЕХ Арабела ,Арабела... взимай пръстена от Румборак и си пожелай прав и нивелиран под и го завърти ... :)
Със саморазливната няма също да се справиш ... иска си опит и там ... все пак Успех ... :)

Тема "Търся съвети за замазка (евентуално саморазливна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: