• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tassel - специалист
Абсолютно нормално е за няколко месеца да се вдигне такава сграда. Те правят цели хотели за една зима. :lol: Аз искам да попитам, не са ли прекалено дълбоко основите? :?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Зависи от много неща за основите - като едно от тях е вида на почвата и какво натоварване може да понесе.
По принцип минтимума за жилищни сгради е около 1.30м, някои конструктори слизат и доста по надолу и преоразмеряват и се застраховат многократно.
Къщичката е много интересна, но според мен можеше да се мине и без шайби за един етаж - стига на проектанта да му излезе земетръса де.
Искама да я видя завършена, ако може да дадеш и фасади от архитектурният проект.
А и това разположение почти на нивото на земята според мен не е много добра идея.
tassel - специалист
На мен ми се струва дори, че идва малко под нивото на терена. :?
stenmark - специалист
zdravko_dimitrov1986 написа:
Зависи от много неща за основите - като едно от тях е вида на почвата и какво натоварване може да понесе.
По принцип минтимума за жилищни сгради е около 1.30м, някои конструктори слизат и доста по надолу и преоразмеряват и се застраховат многократно.
Това изобщо не е вярно според ЗУТ за страната е 0.8м,ако не вярваш провери![/quote]
Много добре знам, че минимума е 0.8м.
В доста теми съм го казвал.
Но за такава сграда масово се фундира на минимум 1.30 - и така според мен е по добре.
Доста проекти са ми минали през ръцете, така че знам какво говоря.
Поздрави.
mira_koce - помощник
Супер е .Чакаме още снимки като привършите. :roll:
stenmark - специалист
Извинявай Здравко не се заяждам обаче каква е сградата?та това е къща на един етаж.В момента чакам моя проект и съм предупредил архитекта,ако конструктора ми иска 1.3м ще има голям скандал!
единак - специалист
Абе, аз нещо не съм в ред ли, не знам. Какви са тия основи по 1.30 за къща на един етаж?!
Досега си гледах моя проект и никъде нямам основи по-дълбоки от 50см!!! Стъпките под колоните пак са на 50см!!! Вярно, че ще имам мазе, но поради силния наклон само част от стените му са вкопани. И всички хора, които гледаха проекта ми казаха, че конструкторката малко се е презапасила...Геологията, че е от значение, от значение е, ама...айде де.
Не оспорвам, просто много се чудя.
laki1968 - специалист
единак написа:
Абе, аз нещо не съм в ред ли, не знам. Какви са тия основи по 1.30 за къща на един етаж?!
Досега си гледах моя проект и никъде нямам основи по-дълбоки от 50см!!! Стъпките под колоните пак са на 50см!!! Вярно, че ще имам мазе, но поради силния наклон само част от стените му са вкопани. И всички хора, които гледаха проекта ми казаха, че конструкторката малко се е презапасила...Геологията, че е от значение, от значение е, ама...айде де.
Не оспорвам, просто много се чудя.
за всяка построика си е индивидуално......но по принцип за по малките сгради е достатъчно да се копае до здраво,а дали са 20см или метър зависи от терена
20см ама друг път. нещо да си чувал за дълбочина на замръзване на почвата и как това влияе на бетонеца.
иначе сте прави, че за едноетажна къща 1.3м са доста, но не чак толкова много. а и доста зависи от сметките на проектанта конструктор.
Поздрави.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "нашата "странна" къща-мечта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: