• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivoru - специалист
Здравейте, налага се да преработя една инсталация с полипропиленови тръби, която вече е замазана, за да добавя изводи за бойлер. Бойлера ще е извън банята, в помещението за пералнята. Там има един извод за студена вода, трябва да го разклоня и вдигна нагоре в стената. Трябва и да пусна тръба за топлата вода, която да мине през стената в банята и под замазката да се съедини с топлата вода на чешмата, за да захрани останалата част с топла вода. Въпроса ми е как е по-добре да се направи това, с полипропилен или полиетилен с ал. вложка? Не съм сигурен как точно да стане с полиетилена, и ако го правя с него, има ли начин да се размина с ползването на поялник? Например да отрежа извода на чешмата и да сложа някакъв тройник с вход за полипропилен, изход за полиетилен с вложка и извод за батерията? Мастерадмин е фен на полиетилена, ако може да ме осветли какво точно да търся в магазина и къде в София би могло да се намери. За полипропилен може ли да ползвам ПН16 или да е 20? Не знам и какъв ми е полипропилена, излиза на извод 1/2? Никак не са ми ясни новите технологии, друго си е желязната тръба с кълчищата. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Връзката може да стане само през резба и не ти препоръчвам това, което си решил, особено щом връзката ще е под замазката. карай само с ППР ПН20.
rulom - модератор
Без поялник няма да минеш.Ползвай си полиетилена за студената вода до бойлера, а за всички други връзки замазани в стената препоръчвам полипропиленови тръби за топла вода.Поялници дават под наем вече във всеки магазин.Направи го като хората!
Успех !
ivoru - специалист
Е то аз искам да избегна ползването на поялник, защото нямам, пък и дали поялника ще може да запоява тръбите както са в замазката, тоест дали не трябва много да се кърти за да му влезе накрайника?
LazarGanev - "Велик майстор"
Поялникът може, но ти дали ще можеш - не знам :-D
ivoru - специалист
остава да кажете дали ми е нужно друго освен поялника, тръбите и фитингите? Нещо ножици, острилки? Гледам фитингите са масово 20ки, това ли е стандарта за тръбите в апартаментите?
parvev - специалист
тръбите можеш да ги режеш и с ножовка ,изборът е твой с ножици става по лесно и по бързо
svetliopi44 - Чирак...
П стига си надничал ами кажи на човека че острилка няма да му трябва и Ф-20 е добре за неговите нужди ... :)
filmatoplo - майстор
Я си го направи със Полипропилен и си спи спокойно .Имаш 2 варианта -1 купуваш си турска или китайска поялка за 30-60 лева и сам запояваш - 2 даваш тези пари на майстор . :-D
Цецо - специалист
Цялата ми инсталация е с тръби с алуминиева вложка.Единствените инструменти,които ползвах са гаечен ключ и пружина за огъване.
  • 1
  • 2

Тема "Преход от полипропилен към полиетилен с ал.вложка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: