Еклектик написа:Схемата е условна. Няма да стърчи, а чрез коляно ще мине под стряхата. Не съобразих, че като слагам клапи естествена вентилация няма да има, а въздушния поток на вентилатора ще изкарва влагата навън. Така че вертикална тръба няма да поставям.До тук добре - стана ясно как влажния въздух ще излиза

Еклектик написа:...Това вече е грешно - колкото излиза от банята, толкова трябва да влезе
Не съм специалист в подобни термоизолации и предполагам , че удължавайки хоризонталната тръба до 1,5 - 2 м, и поставяйки вътре друга термоизолирана тръба ще намаля притока на студен въздух до помещението.

Единствения вариант да не влиза студен въздух в банята е да влиза топъл

Еклектик написа:...Термоизолациите не затоплят въздуха
Но си мисля че и 50 см с подобна изолация ще свършат същата работа. Оссвен това, при толкова клапи, тръбата/ 50 см /може да се скрие със стиропор и междините да се запълнат с монтажна пяна.

Затова такава допълнителна тръба на изходния отвор на банята е абсолютно излишна - вместо да излиза топлия влажен въздух директно от стената ще излиза някъде по-далече

За да влиза топъл въздух съм ти дал един вариант - от коридора

Ако ти се занимава повече може да направиш рекуперация - топлия въздух отива първо в топлообменник въздух-въздух, изстива и излиза навън. Студения въздух отвън влиза в топлообменника, загрява се и после влиза в банята. Така при температура навън 0, в банята 20 спокойно може да се достигне температура на входящия сух въздух 17-18 градуса