Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
2v6, прав си. Допуснал съм грешка. По-горе в табличен вид съм дал необходимата квадратура, за да се постигне ΔТ=30° (50-20°). В действителност съм смятал за ΔТ=25°.
Резултата е, че с 12 квадрата се постига 45° (не е 44°). Акумулираната енергия действително е 20,46 kW, но реално тя не може да се ползва цялата. Средно месечната температура за Януари е 2,2°С (пета климатична зона – Бургас). Максималните нужди на къщата са 17,4 kW при външна -10°, при външна +2,2°C за сградата и стигат 10 kW. Т.е. на теория тя може да се топли 2 часа, но както съм писал по-горе в по-студените месеци (декември и януари) реално тя се отоплява само 1 час на слънце. Каква мощност могат да отдадат конвекторите може да видиш от графиката по-долу:
Приложени са данни са един от най-малките по мощност конвектори, на фирма Aermec. Вижда се, че първоначално с топлоносител 45° имат мощност 3kW, като при спадане на температурата на носителя до 30° мощността намаля на 2 kW (графиката е за температура на помещението 15°). Къщата има 8 конвектора, които с топлоносител 30° могат да отдадат над 16 kW (някой от тях са по-мощни), а на къщата при +2,2 и трябват под 10kW. Т.е. реално отоплението може да продължи и до по-ниска температура на топлоносителя.

П.П. всички цитирани мощности и температури са за най-студените месеци в годината.
Средният отоплителният период в България е 190 дни. Декември и Януари са 30% от това време, но дори при тях е възможно да се отоплява. За останалите месеци резултата е доста по красноречив. Тези 30kW, за които съм писал по-горе са средно дневна печалба. В по-топли месеции тя е по-голяма, а през януари е към 20kW от които се ползват към 12-15kW.
Filmatoplo, тези стойности на мощността ще получиш, ако колекторите ти имат КПД 55%.
През януари и декември КПД-то може и да спадне до тази стойност, но отоплението не e само тогава.
Темата по която пишем е “Възможно ли е отопление със слънчеви колектори”.
Отговора е ДА, но на него може да се разчита само частично.

Прикачен файл

konvektor.JPG
konvektor.JPG (34.94 KиБ) Видяна 4611 пъти
LKK - специалист
AntonBM написа:
Приложени са данни са един от най-малките по мощност конвектори, на фирма Aermec. Вижда се, че първоначално с топлоносител 45° имат мощност 3kW, като при спадане на температурата на носителя до 30° мощността намаля на 2 kW (графиката е за температура на помещението 15°).
Кой в БГ стои на 15°?

След като е проблемно извличането на топлина от буфера при температури под 30°, защо не пуснете топлоносителя от буфера през термопомпа вода-вода, докато не се охлади до 8°. Така ще извлечете всичко акумулирано от колекторите, като същевременно ще създадете оптимални условия за акумулиране на слънчевата енергия на следващият ден.
filmatoplo - майстор
Ако в едно помещение се усигури температура на всяко тяло 17- 18 гр при определена влажност на въздуха -то човек ще се чувства добре без усещане на студ . Е има някой който си иска печката на 6 , и по потник да си пие червеното винце в стая с 30 гр.
syncho - майстор
filmatoplo, а така признай си :) . Изобщо не е лошо да е 28С и да си пиеш червеното вино по потник и чорапи :-D ...

Това с термопомпата ми хареса като идея, но е доста финансово неизправно според мен :)
LKK - специалист
AntonBM написа:
filmatoplo, срeдно дневният ефект е над 30 kW с плоски колектори при площ 12 м², като в това число са включени големите им топлинни загуби. Средно годишната печалба е към 5,7 MWh. Тази енергия отнесена към цената на електричеството е на стойност към 1000 лв. Общата стойност на инсталацията с монтажа е към 32000 лв. (с бойлери, камини термо-помпа, конвектори, сондажи, проект и т.н.). Грубо погледнато, ще се изплати след 32 години, но това не е така! Къщата и без тази инсталация трябва да има бойлер, някакво отопление. Най-евтиното е със стандартни климатици. За тази къща те биха стрували към 10-12000 лв. Т.е. реално инсталацията ще се изплати към 20-тата година.
За всеки влак си има пътници. Реално тази инсталация работи основно с термо-помпата вода-вода. Тя е с висок коефициент на преобразуване на енергията. Топли се с много по-малко пари от всички останали варианти. Т.е. термо-помпата също прави някави иконимии, които се изплащат спрямо стандартните климатици.
Реалната стойност на всики машини и съоръжения е под 20000 лв. Ако се вземе в предвид и това, че пишем във форум "Направи си сам" - тази инсталация може да се изплати и за по-малко от 10 години.
Термопомпата така и така си я има. Облекчават се изискванията към дебита на сондажа или пък се намалява дължината на положената серпентина. При по-голяма площ на колекторите и по-голям буфер термопомпата може да се захранва с топлина само от буфера.
2v6 - майстор
:) :o

Радвам се когато човек обяснява нещата толкова точно, без заобикалки :!:

Разбрахме че ще топли 1-2 часа на денонощие през Януари :!:
Остава само да сметнем колко пари всъщност тряба да се отделят за слънчева инсталация, да кажем примерно 12 м2 панели, която да е само за отопление :idea: Така смесено не е съвсем ясно :?
AntonBM написа:
2v6, прав си. Допуснал съм грешка. По-горе в табличен вид съм дал необходимата квадратура, за да се постигне ΔТ=30° (50-20°). В действителност съм смятал за ΔТ=25°.
Резултата е, че с 12 квадрата се постига 45° (не е 44°). Акумулираната енергия действително е 20,46 kW, но реално тя не може да се ползва цялата. Средно месечната температура за Януари е 2,2°С (пета климатична зона – Бургас). Максималните нужди на къщата са 17,4 kW при външна -10°, при външна +2,2°C за сградата и стигат 10 kW. Т.е. на теория тя може да се топли 2 часа, но както съм писал по-горе в по-студените месеци (декември и януари) реално тя се отоплява само 1 час на слънце. Каква мощност могат да отдадат конвекторите може да видиш от графиката по-долу:
Приложени са данни са един от най-малките по мощност конвектори, на фирма Aermec. Вижда се, че първоначално с топлоносител 45° имат мощност 3kW, като при спадане на температурата на носителя до 30° мощността намаля на 2 kW (графиката е за температура на помещението 15°). Къщата има 8 конвектора, които с топлоносител 30° могат да отдадат над 16 kW (някой от тях са по-мощни), а на къщата при +2,2 и трябват под 10kW. Т.е. реално отоплението може да продължи и до по-ниска температура на топлоносителя.

П.П. всички цитирани мощности и температури са за най-студените месеци в годината.
Средният отоплителният период в България е 190 дни. Декември и Януари са 30% от това време, но дори при тях е възможно да се отоплява. За останалите месеци резултата е доста по красноречив. Тези 30kW, за които съм писал по-горе са средно дневна печалба. В по-топли месеции тя е по-голяма, а през януари е към 20kW от които се ползват към 12-15kW.
Filmatoplo, тези стойности на мощността ще получиш, ако колекторите ти имат КПД 55%.
През януари и декември КПД-то може и да спадне до тази стойност, но отоплението не e само тогава.
Темата по която пишем е “Възможно ли е отопление със слънчеви колектори”.
Отговора е ДА, но на него може да се разчита само частично.
AntonBM - специалист
LKK, зачети се най-накрая в схемата която съм изпратил.
Инсталацията е проектирана за къща с хора, които ходят на работа. Къщата не се отоплява, докато те не са в нея. Затопля се един час преди те да се приберат от работа. До каква температура мислиш е спаднала температурата на помещенията, ако цял ден не е било включвано нищо друго.
Можех да направя връзка от буфера до термо-помпата, но смятам, че това е излишно усложняване. Пробвай се ти да измислиш как това да се направи и ще видиш, че няма да минеш без 3-пътен мотор вентил и логическа автоматика. Цената на енергията добита от термо-помпата с подпочвена вода е ниска (под 5 ст./kW) до колко мислиш, че ще спадне цената, ако направя тази промяна в схемата и колко време ще се изпаща автоматиката за сметка на тази промяна в цената?

Tермо-помпата работи с вода с дебит 1500 литра/час при температура 10/5°С. В буфера 750 литра не могат да се акумулират повече от 85 kWh, като толкова е енергията, ако водата там е 100° и се охлажда до 1°С. Къщата се нуждае средно от 200 kWh на ден през януари. За да стига буфера за целодневно отопление при по-нормална температура на топлоносителя (примерно 45°С) той трябва да е с обем 6000 литра. За да го затоплиш този буфер ще ти трябват към 25-30 слънчеви колектора. Има инвеститори, които биха дали пари за такъв буфер и толкова колектори, но какво ще се прави с топлината произведена от тях през лятото? Инсталацията която съм предложил е компромисен вариант. Търсен е оптимален вариант между вложени средста и икономия. Възможно е с увеличаване броя на колекторите и обема на буфера да се постигне по-добро съотношение, но летният режим на експолатация играе ролята на спирачка в това увеличаване.

2v6, определянето каква част от слънчевата топлина отива към бойлера и каква към отоплението е задача с много неизвестни. Трудно е да се сметне. За да се определи трябва да се знае до каква температура е спаднала температурата на бойлера. През зимата бойлера се топли не само от слънце, но и от котела и камината, а при спадане на температурата му под 45° се включват и ел. нагревателите. Бих могъл да сметна нещо по-точно, но да кажем, че не е пален котел или камина и температурата на бойлера е паднала на 45°. В този случай за затоплянето до 60° му трябват към 4 часа (през декември или януари) с наличните колектори. Останалото време топлината отива в буфера. Както казах ефекта на инсталацията е по-голям в по-топлите месеци.
Последна промяна от AntonBM(стар) на вт сеп 08, 2009 2:55 pm, променено общо 3 пъти.
filmatoplo - майстор
6000 литра - 60 панела по ще му мясат.Споменах вече - в момента се топля с 30 градусова вода от серпентината на 80 литров бойлер след като принудително съм включил помпата на системата с печка с водна риза и тадиатори .С 2-3 гр повишава температурата в стаите което е напълно достатъчно .Излишно топли и печката която не гори , ама нека тя е буфера :) - вече 2 години го правя .
AntonBM - специалист
filmatoplo, къде ще сложиш 60 колектора на една къща? А лятото какво ще отопляваш с тях?
LKK - специалист
AntonBM, щом не се отоплява през деня къщата нормално е температурата да падне и под 15°. Въпреки, че не е много добре постоянно да се мени температурата вътре.
Връзката на буфера с термопомпата би ти дала още 1.5 часа отопление при посоченият от теб пример. Най-вероятно не си струва, ама то и със съществуващите в момента СК/слънчев колектор/ за отопление също не си струва. Друг е въпроса, ако се направи ефтин СК, интегриран в южната фасада и покрива на къщата, който да работи сносно в нискотемпературният диапазон, до 45°. Тогава може да се мисли за буфер 6000 литра.
Който прави такава система най-вероятно не би се лишил от външен басейн за през лятото, ще си го ползва от ранна пролет до късна есен.

Тема "Възможно ли е отопление с сл.колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: