• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dancherry - напреднал
Колеги, по таблиците за допустима дължина на захранващи кабели се установява, че за консуматор 6kW, на разтояние 600 м., трифазен, е достатъчен трифазен кабел 10кв.мм. Това за въздушно или подземно полагане е ? В моя случай ще е въздушно. Ако се ползва усукан кабел /алуминиев/ за н.н., дали ще са достатъчни 16кв.мм ?
lubomirlz - специалист
Ами да ти кажа не си много цвете за мирисане с тия 600 метра. :-D
Ето какви са мойте сметки: :)
10мм мед- 4,37 % пад на напрежение
16мм алум.- 4,72%
25мм алум.-3,02%
16мм мед - 2,73%
Тези резултати съм ги сметнал при захранващо напрежение 380 в.
Според мен под 25мм Алум. или 16мм мед. не е препоръчително да се слага и поне кажи какво ще захранваш. :?
dancherry - напреднал
Ще се захранва помпа за вода може би 5,5 кW. За мен 10кв.мм мед също са недостатъчни, затова исках да запитам по-знаещи и патили.
lubomirlz - специалист
Аз бих сложил 16мм мед или 25мм алумин. Виж с кой кабел ще ти дойде по-евтино и слагай него, ама аз като гледам то евтин вариант няма :?
Милен - майстор
С Този ще ти е най евтино.

Не знам какви таблици си гледал но според тази http://www.filkab.com/GetFile/bg/catalogs/31/ от стр. 243 за 10kW и cosφ=0.6 при кабел 16кв. мед имаш 674 метра за 5% загуби. 16 кв СВТ имат допустим ток в въздух 79А а AL/R от първия линк който ти дадох има допустим ток 83А. СВТ то е с цена 8лв при 3.8лв за AL/R
dancherry - напреднал
Милене, имаш впредвид, че 16 кв.мм усукан кабел /алумин/ ще е достатъчен, защото lubomirlz препоръчва 25 кв.мм.
Милен - майстор
То винаги повечето е по-добре. Не се знае утре може да ти трябва повече. Според таблицата за която ти говоря 16кв. са достатъчни, а с 25кв ще можеш да захраниш 16kW. Таблицата е за медни гъвкави кабели т.е. нещо от вида на ШКПТ. Същите според таблица 18/стр 219 16кв -80А, 25кв - 105А. А въпросния алуминиев AL/R http://www.filkab.com/GetFile/bg/category_files/371/ има даже по добри параметри.

Разгледай малко материалите за които ти говоря да се убедиш и сам не само да чакаш някой да ти каже нещо и после да се чудиш достатъчно ли е не е ли?

Моето мнение е каквото и сечение да избереш използвай този кабел за въздушно окачване. Той е специално проектиран за открито и е устойчив на UV лъчи. Не случайно всички енергодружества масово използват такъв за нови присъединявания на абонати а и за цели мрежи н.н.
John - специалист
И няма опасност Бай Мангау да го приватизира,което си е направо бонус.
lubomirlz - специалист
Милене гледаш таблицата за медни проводници при алуминиеви проводници пада на напрежение е по-голям, в случая не ни касае чак толкова допустимия ток на натоварване, дали ще е 80 или 100 ампера няма значение, интересува ни пада на напрежение. Това навярно го знаеш по-добре от мен, все пак си с доста повече стаж :)
Да 16мм2 алуминий са достатъчни но има близо 5 процента пад на напрежение при 6 киловата мощност. С 25 мм2 алуминий и 5% пад ще се захранят 10 киловата.
Ето и малко формулки за тия които не знаят, да си смятат и да си правят сметката за какви кабели да си дават парите.

Прикачен файл

Pad Naprejenie.JPG
Pad Naprejenie.JPG (57.37 KиБ) Видяна 8158 пъти
Милен - майстор
Добре де тока на трифазния консуматор 10kW при напрежение 0.38kV и cosφ=0.7

I=10/√3*0.38*0.7=21.7A харесвам си кабел 16кв.

По твоята формула 2.14 се получава: ΔU=4.55% за мед и 7.9% алумин

За 25кв. се получава ΔU=2.9% мед и 5% алуминий

Така че ако иска да работи на сигурно 25кв. алуминй.

А относно въпросните алуминиеви проводници те са сравнително нови поне за България и все още не са отразени по таблици и др. подобни. Като им гледам допустимия ток даден от производителя той е по-голям даже и от този за съответното сечение меден. И това ме навежда на мисълта че могат да се вземат даните за медни и тези специалните едно къмто едно. Но при положение че се говори за такива големи дължини е по добре да се презастрахова човек.
  • 1
  • 2

Тема "Дължина и сечение на захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: