Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
lethe написа:
Май се спряхме на Юнкерс, обаче от една фирма ни казаха, че разделянето на радиатора в хола+кухня на 2 е много сложно и предложиха вместо това да сложим само един конвекторен радиатор на съществуващите изводи. Аз още се чудя дали това ще свърши работа за отоплението на толкова дълга стая. :?

Казаха ни също, че не желаят да снаждат тръби - можело да протечат и затова колекторната кутия трябва да остане до вратата и всеки път да се удряме в нея...дали има нещо вярно в това? :|

Заложете на изпитаните марки като "Вайлант","Висман","Волф" и други.Имам лични наблюдения на първите 3 марки-работил Съм и работя и с трите.Проверено !Нямам наблюдения над този модел на "Юнкерс".Има един който чака за пускане,но там е объркана инсталацията и собственика не е взел решение какво ще се прави.Вложените малко повече пари се възвръщат с много по-добра работа а и при правилна настройка на котела и на сметката за газ!!!
И друго важно нещо!-Забравете тази фирма,която Ви какзва какво не може да направят!Както не могат "да снаждат тръби",какво могат?Да нахвърлят набързо всичко и да бягат?Целта е по-лесно да се вземат парите на клиента,без да ги интересува дали е доволен или не!Заради такива "спецове" в повечето случаи страдат всички които съвестно Си гледат работата!Намерете Си някой който може и който ще свърши работата.Потърсете!Има и такива хора,които все още Си гледат работата.По-добре по препоръка и ако може да видите свършена работа е най-добре!Не залагайте много на фирми-повечето са "прехвалени" и с постоянно текучество(не всички но повечето) и затова нямат подготвени кадри които могат"да снаждат тръби"!!! Успех в избора! :2thumbs:

P.S. За къде става въпрос?Кой край на BG?
filmatoplo - майстор
Пак , всеки ден работя с мед и съм го правил - но мерака ми е да се правят на клиента качествени инсталации - е вчера гледам един градски си прави парно и пак с тръбите с ал вложка - 80 ст метъра :evil: . Пак -едва ли някой си е правил такова парно с колекторна кутия и оттам лъчове до всеки радиатор с меки медни тръби в изолация - ако го видя пращам бутилка уиски. :wink:
pac_ - специалист
Не Се коси от такива "майсторлъци"!Евтиното в повечето случаи излиза скъпо и се плаща два пъти цената!Тази тръба от 0.70-0.80лв ще си "покаже рогата" точно когато никой не очаква!Нагледал Съм Се на такива "спецове",които искат сами да го правят да спестят пари от "такива като нас"-за тях все Сме измамници и мошенници,които дават високи цени!Скоро едни познати с материални възможности,вместо да Си викнат някой да направи отоплението им в апартамента,просто изчакали да се направи на съседа ОИ и я прекопирали!!!Това го казват с нескрито задоволство!!!Защо да давали "грешни пари".А сега работи в такива условия и при такава нагласа на потенциалния клиент?! А що се отнася до медна инсталация,там може и без колекторно табло-просто трасето тръгва от камината или котлето и като се спазват диаметрите на тръбите всичко е ОК' При добра направа става много добра и почти вечна инсталация!Също добре става с медни тръби и система"Техелман".Но повечето "спецове" работят с тръбите с алуминиева вложка,с евтин материал,евтини фитинги,евтина спирателна арматура,ползват много резбови фитинги-което води до много възможни места за течове!Вече всеки втори "майстор" купува тръби и прави ОИ като подбива здраво цените-какво Му пука нали има за него.Това го правят не хора които Си изкарват хляба с това а работят някъде другаде или сродна фирма и м/у другото хващат по някой обект за събота и неделя да изкарат някой лев.А Ние които работим и Си изкарваме прехраната с това - да го ду...... :finga: .И Са доволни ,че са ни прецакали!Но вина има и в клиентите!Не гледат да заложат на качество а на "тънка ценичка"- иди и ги разбери? "Било криза".Като е криза дай да хвърляме пари на вятъра!(ниски цени,некачествени м-ли,фитинги,труд с ниско качество или с липса на такова)!Ако можеш работи. ](*,) И всички "големи разбирачи"!Защо Те викат да Им работиш,като почват да Ти обясняват кое как се прави и кое как става-все едно Си на курс за опресняване на знанията. :) Но за жалост-такъв е живота! :?
filmatoplo - майстор
Да е жива и здрава една проектантка от Бургас - Дамбова - все ми повтаряше за Тихелман . А по повод на избора на евтино- аз го казах че навлизаме пак в омагьосания кръг на икономията и компромиса - поне 2 години ще се правят всевъзможни измишльотини .Правя аз една оферта на клиент 12 000 лв за парно с котел Атмос , развръска с медни тръби до фи-35 и разни над 100 метра , термовентил ЕСБЕ , 2 помпи ,конвектор ,радиатори ,юпс ,бойлер 80 литра и др . А от др фирма му правят оферта за 10 000 лв - представете си от котела само 6 метра тръба до колектор и от там тръбички фи-16 ал вложка до радиаторите с една помпа .Моя труд е 1300 лв - техния 1500 лв . Хем монтират илюзия , хем искат повече пари.Скоро един който ме пренебрегна преди година сега ми вика че помпата му работела нон стоп - нямал контактен термостат дори и бойлера му истивал -баси и тъпака.
pac_ - специалист
Не Се коси!Редичката на "разбирачите" и "спецовете" ще расте постепенно.Когато Си Го направиш сам ,боли повече!Или по-точно "Болката е малка но срама е голям!!!"Така е по фирмите-по-ниска оферта но по-висока цена за труда!Нахвърлят набързо тръби и колектор.Сглобяват нещо наподобяващо инсталация и бегом! :axe: Ниска квалификация,малки заплати,скъсани дрехи(ако ги има),никакъв интерес към работата,текучество. Целта е да прее....т някой!Но, все пак Шефа трябва да кара "Мерцедес"! :lol:
filmatoplo - майстор
Все пак клиента размисли и избра по качественото - в момента системата се изгражда и остана обвръска на котела в котелното .Остана да се монтира помпата , разширителния съд , юпс и др предпазни клапани .Бавно но прецизно става .
idakieff - специалист
имаш в предвид с кюсматр или с обикновенна мака медна тръба
filmatoplo - майстор
Инсталацията е с твърда медна тръба фи-35 и надолу до фи-15 . Развръската е на тавана на приземния етаж а само тръбички се подават да захранят радиатори на първия етаж . На етажа се виждат тръбите как се подават от пода и влизат в кранчетата на радиатора . На пода има отвори фи-18 през които преминава тръбичка фи-15 :wink: .До всеки радиатор отдолу по трасето ходи не по малко от фи-22 .
idakieff - специалист
не бе бате аз за уискито исках да се класирам щото правих на един баровец парно с кусмарт тръба и си викам аиде пинах едно шише :wink:

Тема "Молба за помощ за разпределение на радиатори, брой глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: