• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Имаш в предвид пласмасов бидон, а конструкциятя е с вертикална ос? Мисля че съм го гледал.
А като стана въпрос за витла от PVC, вече има тръби с доста голям диаметър.
Адреса който ни е дал boltik доста интересен. Прекрасен пример за лесна направа на генераторче. Щом това нещо работи с ремък, с верига направо ще лети. Ремъка не е подходящ за голяма мощност и ниски обороти. Аз патих с електрическата кола (във форума за ел. Трабант).
Снимките ги отварям с Paint и в падащо меню image има stretch/skew - там намаляваш снимката по вертикал и хоризонтал в проценти.
dj_marti79 - специалист
Ето ги дъските, така наречените витла :lol: Пряснобоядисани. Глътнаха 3 кутии безир и 5 кутии боя.

Прикачен файл

VITLA VETROGENERATOR.JPG
VITLA VETROGENERATOR.JPG (37.75 KиБ) Видяна 9774 пъти
Mike - специалист
dj_marti79 написа:
Адреса който ни е дал boltik доста интересен. Прекрасен пример за лесна направа на генераторче. Щом това нещо работи с ремък, с верига направо ще лети. Ремъка не е подходящ за голяма мощност и ниски обороти. Аз патих с електрическата кола (във форума за ел. Трабант).
Този ремък в тази конструкция не виждам как може да се сменя след като се износи. А може би нарочно е поставен ремък за да приплъзва в някой режим?!
unicata - специалист
Здравейте, много ми стана интересна темата с ветрогенератора и започнах и аз да си мисля подобни глупости, та се поразрових тук там и видях, че в България се намират няколко фирми, които предлагат генератори за нискоскоростни ветрове. На мен обаче в случая ми е интересно някой замервал ли е каква скорост на вятъра е необходима за постигането на поставените цели, а именно захранване на едно домакинство?
Даже се замислих да си купя или направя нещо такова, но за съжаление живея в блок и се съмнявам, че съседите няма да имат нищо пртив едно малко генераторче на покрива.
Друго което ми е интересно е смятате ли да съхранявате добитата енегрия в акумулатор, тъй като не забелязах някой да споменва нещо такова, а би било удобно когато няма вятър да се ползва ток от акумулатор, аз направих една сметка и излиза че консумацията вкъщи е около 5-600 вата (без бойлера), което е към 3 ампера, което пък е повече от достатъчно да се захранва апартамента 8-10 часа от акумулатор 60ампера. Малко се отплеснах, интересуваше ме има ли достатъчно силен вятър да захранва акумулатора и какви обороти са нужни за да започне алтернатора да захранва акумулатора.
dj_marti79 - специалист
Акумулаторите са задължителни ама първо да го накараме да произвежда. Кво ти дреме за съседите? Нямаш ли право да си сложиш антена на покрива? Едно малко генераторче е колкото антена. Няма да им даваш обяснения на съседите защо "антената" се върти. Стига да не вдига шум, макар че кучето на съседите ти, сигурно те буди нощем. В повечето случаи покрива на блока е толкова високо че вятъра е достатъчен.
Успех :thumbs:
MamaMy - майстор
unicata написа:
.. аз направих една сметка и излиза че консумацията вкъщи е около 5-600 вата (без бойлера), което е към 3 ампера, което пък е повече от достатъчно да се захранва апартамента 8-10 часа от акумулатор 60ампера....
Я пак сметни токовете и мощността!
Смяташ консумация на апартамента 600 вата като за 220 волта е около 3 ампера или 2,7272727 по точно.
Същия ампераж ще имаш при акумулатора само ако той е 220 волта, щото 600 вата на 12 волта е 50 ампера. Това прави 1 час за акумулатора.
boltik - специалист
Здравейте.Отдавна чета тази тема.Минават ми най-различни идейки,но нищо сериозно не измислям.И един ден както си стоя на спирката минава една кола с едно колело на багажника.Беше завързано в легнало положение.Какво ми направи впечетление?Предното колело се въртеше от вятърът.Идеята е ясна.Няколко капли една в/у друга и помежду им закрепени някакви лопатки.На практика имаме вертикална ос.Какво мислите по този въпрос? :?
dj_marti79 - специалист
С вертикална ос е значително по-лесно за изпълнение.
Редуктора на една ударно-пробивна машина (перфоратор) е с предавателно отношение 30:1 което ни решава един от най-труднопреодолимите проблеми на нашия "гаражен" ветрогенератор.
може даже да си го пуснеш да работи на удар :lol:
Mike - специалист
boltik написа:
Здравейте.Отдавна чета тази тема.Минават ми най-различни идейки,но нищо сериозно не измислям.И един ден както си стоя на спирката минава една кола с едно колело на багажника.Беше завързано в легнало положение.Какво ми направи впечетление?Предното колело се въртеше от вятърът.Идеята е ясна.Няколко капли една в/у друга и помежду им закрепени някакви лопатки.На практика имаме вертикална ос.Какво мислите по този въпрос? :?
Предното колело не се е въртяло от вятъра :wink:
А ветрогенератор с вертикална ос, доколкото аз знам е с по нисък к.п.д. мисля, че беше към 8- 10 %.
unicata - специалист
Здравейте отново, имам няколко питания, тъй като не съм мнго наяснос токовете.
Разгледах тук там и видях че се продават алтернатори които с увеличаването не оборотите им се увеличава и подаваното напрежение, защо е така и могат ли да ни влязат такива в употреба?

Я пак сметни токовете и мощността!
Смяташ консумация на апартамента 600 вата като за 220 волта е около 3 ампера или 2,7272727 по точно.
Същия ампераж ще имаш при акумулатора само ако той е 220 волта, щото 600 вата на 12 волта е 50 ампера. Това прави 1 час за акумулатора.
вероятно е така, но аз не разбирам и затова така го смятах, пък и питах един познат който уж разбира от токове и каза че щом ще ползвам инвертор от 12 на 220в ампеража би трябвало да се запази. Може ли да ми обясните?

Все още не ми е ясно какви обороти ще са необходими на един алтернатор за да доставя достатъчно ток?

Каква е разликата между синхронен и асинхронен генератор и какви са им плюсовете и минусите?

И последно(засега) щом алтернатора е горе на стълба няма ли опасност скед известно време като духа от ралични посоки вятъра да усуче много кабелите които идват от алтернатора и да ги скъса или ако са прекалено здрави да не могат перките да се завъртят в правилната посока?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: