Здравейте искам да попитам ще слагам бойлер и ме интересува дали с една или 2 серпентини да е искам да го вържа към котлето а и искам да монтирам един соларен панел на покрива и през лятото да го ползвам и него за водата та мисълта ми е дали да е с една серпентина боилера и зимата да шинтирам солара за да не ми изтъдява бодата или да е с две но как ще се ограничи солара през зимата да не охлажда бойлера ? и за това сега мисля как да го направя най- удачно за да нямам загуба на топлина през зимата , чудя се дали ако е с една серпентина и кранчета през лятото затварям кръга през котела и тръгва солара а зимато обратно ? 
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
stevebradata
- специалист
10 мнения в "бойлер с една или 2 серпентини"
2v6
- майстор
stevebradata написа:Здравейте искам да попитам ще слагам бойлер и ме интересува дали с една или 2 серпентини да е искам да го вържа към котлето а и искам да монтирам един соларен панел на покрива и през лятото да го ползвам и него за водата та мисълта ми е дали да е с една серпентина боилера и зимата да шинтирам солара за да не ми изтъдява бодата или да е с две но как ще се ограничи солара през зимата да не охлажда бойлера ? и за това сега мисля как да го направя най- удачно за да нямам загуба на топлина през зимата , чудя се дали ако е с една серпентина и кранчета през лятото затварям кръга през котела и тръгва солара а зимато обратно ?По-добре си вземи два бойлера с по една серпентина
Този за панела може да го поръчаш без допълнителни сонди и нагреватели и го монтираш над панела. Така няма никаква опасност от изстудяване, допълнителни кранчета и ръчни манипулации
Бойлер с две серпентини ти трябва. Към долната си включваш соларния кръг, към горната парното - това е.
Здравей не съм от най големите разбиратори но имам такава инсталация. Бойлер с две серпентини горната към колектора долната към парното. Системата на колектора е пълна с антифриз а на парното с вода. взех си бойлер на Матев Хасково и съм доволен. Добра цена с добро качество. надявам се да съм бил полезен
raf4o написа:Здравей не съм от най големите разбиратори но имам такава инсталация. Бойлер с две серпентини горната към колектора долната към парното. Системата на колектора е пълна с антифриз а на парното с вода. взех си бойлер на Матев Хасково и съм доволен. Добра цена с добро качество. надявам се да съм бил полезенЗдравей, предстои ми закупуването на подобен уред, та може ли повече подробности:
- цената каква е?
- не трябва ли горната към колектора, а долната към отоплението?
- неръждавейка ли е?
naskov
- майстор
KaizerSoze написа:Бойлер 120л с две серпентини емайлиран струва около 470лв. Когато си купувате такъв бойлер гледайте и двете серпентини да са в долния в край на бойлера или в средата, а не както е при Дипломат- едната серпентина горе, другат долу . Горната серпентина на 120л Дипломат загрява само около 50л. Когато и двете серпентини са ниско няма значение коя към кое е свързана. Добър вариант е и бойлер с мантел и серпентина. Загрява целия обемraf4o написа:Здравей не съм от най големите разбиратори но имам такава инсталация. Бойлер с две серпентини горната към колектора долната към парното. Системата на колектора е пълна с антифриз а на парното с вода. взех си бойлер на Матев Хасково и съм доволен. Добра цена с добро качество. надявам се да съм бил полезенЗдравей, предстои ми закупуването на подобен уред, та може ли повече подробности:
- цената каква е?
- не трябва ли горната към колектора, а долната към отоплението?
- неръждавейка ли е?
Тани
- модератор
ivok написа:По едно време имах същата дилема...и ми трябваше с две серпентини, но цената беше около 2000 лв. за 200л. , затова се отказах - общо взето инсталацията за слънчевите колектори, нямаше да си избие парите за 10 год.Почти съм сигурен , че е ставало въпрос за неръждаем бойлер! Дори да е без серпентини , цената му е приблизително толкова. При неръждаемите парите се избиват от купуването не на киловати , а на бойлери
Тема "бойлер с една или 2 серпентини" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература