Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
stevebradata - специалист
Здравейте искам да попитам ще слагам бойлер и ме интересува дали с една или 2 серпентини да е искам да го вържа към котлето а и искам да монтирам един соларен панел на покрива и през лятото да го ползвам и него за водата та мисълта ми е дали да е с една серпентина боилера и зимата да шинтирам солара за да не ми изтъдява бодата или да е с две но как ще се ограничи солара през зимата да не охлажда бойлера ? и за това сега мисля как да го направя най- удачно за да нямам загуба на топлина през зимата , чудя се дали ако е с една серпентина и кранчета през лятото затварям кръга през котела и тръгва солара а зимато обратно ? :?
Милен - майстор
Сферични кранове на четирите извода на серпентините. Която не работи и затваряш двата крана и спираш движението на течноста през нея.
2v6 - майстор
stevebradata написа:
Здравейте искам да попитам ще слагам бойлер и ме интересува дали с една или 2 серпентини да е искам да го вържа към котлето а и искам да монтирам един соларен панел на покрива и през лятото да го ползвам и него за водата та мисълта ми е дали да е с една серпентина боилера и зимата да шинтирам солара за да не ми изтъдява бодата или да е с две но как ще се ограничи солара през зимата да не охлажда бойлера ? и за това сега мисля как да го направя най- удачно за да нямам загуба на топлина през зимата , чудя се дали ако е с една серпентина и кранчета през лятото затварям кръга през котела и тръгва солара а зимато обратно ? :?
По-добре си вземи два бойлера с по една серпентина :idea:
Този за панела може да го поръчаш без допълнителни сонди и нагреватели и го монтираш над панела. Така няма никаква опасност от изстудяване, допълнителни кранчета и ръчни манипулации :)
Бойлер с две серпентини ти трябва. Към долната си включваш соларния кръг, към горната парното - това е.
Здравей не съм от най големите разбиратори но имам такава инсталация. Бойлер с две серпентини горната към колектора долната към парното. Системата на колектора е пълна с антифриз а на парното с вода. взех си бойлер на Матев Хасково и съм доволен. Добра цена с добро качество. надявам се да съм бил полезен
raf4o написа:
Здравей не съм от най големите разбиратори но имам такава инсталация. Бойлер с две серпентини горната към колектора долната към парното. Системата на колектора е пълна с антифриз а на парното с вода. взех си бойлер на Матев Хасково и съм доволен. Добра цена с добро качество. надявам се да съм бил полезен
Здравей, предстои ми закупуването на подобен уред, та може ли повече подробности:
- цената каква е?
- не трябва ли горната към колектора, а долната към отоплението?
- неръждавейка ли е?
naskov - майстор
KaizerSoze написа:
raf4o написа:
Здравей, предстои ми закупуването на подобен уред, та може ли повече подробности:
- цената каква е?
- не трябва ли горната към колектора, а долната към отоплението?
- неръждавейка ли е?
Бойлер 120л с две серпентини емайлиран струва около 470лв. Когато си купувате такъв бойлер гледайте и двете серпентини да са в долния в край на бойлера или в средата, а не както е при Дипломат- едната серпентина горе, другат долу . Горната серпентина на 120л Дипломат загрява само около 50л. Когато и двете серпентини са ниско няма значение коя към кое е свързана. Добър вариант е и бойлер с мантел и серпентина. Загрява целия обем
ivok - специалист
По едно време имах същата дилема...и ми трябваше с две серпентини, но цената беше около 2000 лв. за 200л. , затова се отказах - общо взето инсталацията за слънчевите колектори, нямаше да си избие парите за 10 год. :cool:
Тани - модератор
ivok написа:
По едно време имах същата дилема...и ми трябваше с две серпентини, но цената беше около 2000 лв. за 200л. , затова се отказах - общо взето инсталацията за слънчевите колектори, нямаше да си избие парите за 10 год. :cool:
Почти съм сигурен , че е ставало въпрос за неръждаем бойлер! Дори да е без серпентини , цената му е приблизително толкова. При неръждаемите парите се избиват от купуването не на киловати , а на бойлери :lol: :lol: :lol:
ivok - специалист
Неръждавейка беше, да. Но цялата оферта за изграждане и тн, ми излезе доста солено и се отказах.

Тема "бойлер с една или 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: