Мечтата на всяка домакиня
Fortune - специалист
ibogdanov написа:
silllveto написа:
ibogdanov, какво стана? Имаме ли плот? :wink:.......
Ц. нямаме... нито плот нито куффня.
Зациклих го здраво на темата.
Не мога да се справя с конструирането на шкафовете, или по-точно с вярно задание за разкрой. Няколко пъти почти поръчах плоскостите, но си хванах разни дребни грешки и спрях рязането :). Като финал съм се спрял на много светла плоскост и контрастни кантове, което предполага много точни фуги.
Ако не се сметне добре цялата куффня ще седи супер прецакано. Сега съм на вълна - шкафовете да са с обща страница и панти които не се вкопават.
Тъй като къщата ми е в село Пролеша а там е и форест трейд, ще направя вратичките от техните слепени плотове ( не съм се спрял на дъб или дъб). Та картинката е следната. каркаса на куффнята - светъл ( пдч на Егер или подобно) кантове в цвят близък до вратичките.
Плота на куффнята съответно и той ще е нещо в контрасната тоналност.
за сега варианта с керамиката не е отпаднал, но има развитие идеята да слепя дървен плот вършу сурово пдч или осб, за да получа поне 4 см. имитация на дървен плот ( отпред ще има дървена бленда).
При "дървения плот" обаче имам притеснения за топлите тенджари черните петна от тях по плота.
За водоустойчивост не се притеснявам... химия колкото искаш по темата, но за термоустойчивост - не намерих а и надали има. За това гранитогреса или камъка си остават без алтернатива.
Ако ти се занимава - удари едно рамо в проектирането и до НГ ще я има куффнята в готов вид :-D тъкмо ще я полеем подобаващо
Мисля в две кухни от форума - на Крум и на Антония плотовете са от Форест?
ibogdanov - специалист
Fortune написа:
.....

може, не съм попадал на темите.
така или иначе минавам покрай цеха, ще се отбия да видя какво предлагат. притеснявам се само от топлото и дървото...
не че не може да се направи с оберфреза отвор и в него да се"вгради" грес или камък. пак ще е оригинално и май.. не е правено до сега :)
ако се спра на варианта - дървен плот върху сурово пдч, даже ще е лесно с вграждането на гранитна плоча например...
хем дърво.. хем място за рязане и поставяне на топли неща
mim - специалист
или вместо дъска за рязане 1 гранитна плоча 25х50 върху плота :)
ibogdanov - специалист
mim написа:
или вместо дъска за рязане 1 гранитна плоча 25х50 върху плота :)
имено !

въпреки, че темата е от миналата година, все още не съм се сборил със задачата и няма да се опъвам на идей и предложения :-D
Fortune - специалист
ibogdanov написа:
Fortune написа:
.....

може, не съм попадал на темите.
така или иначе минавам покрай цеха, ще се отбия да видя какво предлагат. притеснявам се само от топлото и дървото...
не че не може да се направи с оберфреза отвор и в него да се"вгради" грес или камък. пак ще е оригинално и май.. не е правено до сега :)
ако се спра на варианта - дървен плот върху сурово пдч, даже ще е лесно с вграждането на гранитна плоча например...
хем дърво.. хем място за рязане и поставяне на топли неща
Просто си вземи подложки за горещи тенджери - изобилие от форми, цветове и материали. Моят плот си е от готовите термоплотове, но не съм сигурна, че е по-издържлив от естествения масив, винаги ползвам подложка, най малкото, ако го скопосам, няма оправия за разлика от дървото :).

В момента подложката ми е от плоски плочици бамбук свързани помежду си с месина.

А може и силиконова, имам такава за ютия, гарантирам :)

Прикачен файл

Кухненска подложка.jpg
Кухненска подложка.jpg (9.83 KиБ) Видяна 4360 пъти
ibogdanov - специалист
чесно казано идеята с камената плоча ми пасва.
след обяда ще седна да направя един макет, че нещо не мога да си го представя като цялостна картинка...
камъка ще седи като акцент при всички положения.. но дали няма да дразни. на целия плот една камена кръпка..... знам ли.
Fortune - специалист
ibogdanov написа:
чесно казано идеята с камената плоча ми пасва.
след обяда ще седна да направя един макет, че нещо не мога да си го представя като цялостна картинка...
камъка ще седи като акцент при всички положения.. но дали няма да дразни. на целия плот една камена кръпка..... знам ли.
Незнам, на мен идеята мн не ми допада, да нарежеш хубавия плот. Ако искаш камък, дай да ти отрежат една плоча, да я заоблят, може и улей по края и просто я постави върху плота, ако не ти хареса или нещо стане, просто ще я махнеш.
mim - специалист
взех си чуканче (гаванка, такова за счукване на ядки, чесън и прочие) от гранит, ако имах място наистина бих си поръчала и 1 дъска от същия гранит

идеята ми беше да седи отгоре сложена върху плота и да се мести, не си окипазявай дървения плот
ibogdanov - специалист
става и така.
наистина идеята ми харесва.. но не съм сигурен как точно ще стане...
нека да видя форест трейд какво ще ми дадът като цена и на кой вариант ще отида. тогава ще коментираме дали ще се вгражда, или ще седи върху плота.
в един колега, гледах вариант една част от плота от камък, а другото термо плот беше се получило доста добре. визуално разделяше площа на три зони, като между мивката и котлоните беше камъка.
Fortune - специалист
ibogdanov написа:
става и така.
наистина идеята ми харесва.. но не съм сигурен как точно ще стане...
нека да видя форест трейд какво ще ми дадът като цена и на кой вариант ще отида. тогава ще коментираме дали ще се вгражда, или ще седи върху плота.
в един колега, гледах вариант една част от плота от камък, а другото термо плот беше се получило доста добре. визуално разделяше площа на три зони, като между мивката и котлоните беше камъка.
Всъщност за какви размери говорим?
Ако ще правиш голяма кухня, може, но при плот 3 метра, от които 60 котлони и 100 мивка, примерно и разстояния между тях, то не остава, кой знае какво да отделяш визуално. Трябва да се има предвид и ще има ли нещо върху плота, кафе машина, робот, микровеле или там някакви други неща.

Тема "Питанка за кухненски плот с гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: