Най - вълнуващия въпрос зимно време.
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Става дума за отоплителен прибор за отопление на вила на село, която се посещава предимно поч дни през отоплителния сезон и често лятото.
Някои от основните изисквания:
- да се използва снеманата при рязане на дръвчетата и лозето дървесина(имам около 50 дръвчета и ми е болно като изгарям всичко на вятъра;
- да ползва външен въздух - предвидил съм такава възможност;
- по възможност да не изисква постоянен надзор;
- да е поне не грозен;
- ще се отоплява дневен възел около 22м2, има обща стена със спалня на това ниво, ако може поне частично да стопля и нея;
- по възможност да не е с водна риза;
- с висока степен на завършеност или да е пълен комплект за самостоятелмо реализиране;
- да има визуален контакт с огъня (те това топли най-много, особено с чаша коняк в ръка ) през остъклена вратичка;
- желателно е да позволява готвене или поне претопляне на храна.
Ако някой може, да помогне.
Приятна вечер!
pipbel - майстор
Най важния отоплителен "уред" в твоя случай е да направиш вътрешна ТИ, поне на външните стени и тавана.
Не ти знам особеностите, но 3 или 5 см фибран са стандарни и достатъчни.

Оттам нататък каквато и каминка да си вземеш - ще стопля добре.
Не се ръси с големи суми, че по вилите се пипа доста.
A фибрана никой няма да ти го вземе :-D
Изолацията я правя на етапи - тази година налепих на с/и стена външна 10см, догодина на с/з ако е рекъл Господ и после другите. Но да се върнем на хипотетичния за сега отоплителен прибор , за който беше въпросът.
torbalan - Дървен философ
за готвене и претопляне на храна може да се спреш на вариант евтина електрическа печка тип раховец....

за другото - камина...
единак - специалист
ей тук можеш да си избереш каквото ти душа сака.
Багодаря на всички, включили се досега, но явно ще трябва да кажа още нещо. Доста се рових в мрежата. Прити, Герканд и още някои от по-големите производители дават решение само за някои от желаните от мен функции на хипотетичния за сега отоплител. По руските сайтове има интересни решения, но или са без важни технологични подробности, или изискват комплектуващи изделия, за които останах с впечатление, че там не е проблем да се намерят, а тук...Попаднах и на много добре изглеждащи западни аналози на т.н. кахлени печки, ама как се поръчва такова чудо и на каква цена...
Лека вечер и дано се включи и тежката артилерия :)
pipbel - майстор
Не ми е ясно каква тежка артилерия очакваш.
Тука има много писано.
Би могъл да споменеш поне и в какъв ценови диапазон и към какъв клас отоплителен уред си се насочил.
Най добре да почетеш и да си избистриш нещата повечко.
Тогава и въпросите ти ще са по-конкретни.
Нищо не казваш и за комина, а той е над 50 % от "магията"

Не виждам голям смисъл от 10 см и то външна ТИ на вила, дето
се посещава предимно поч дни през отоплителния сезон
ама ти си знаеш, имал си бол пари, дал си ги.
Извинявай, ако неволно съм те засегнал. В момента съм на фаза идеен проект и това, което съм споделил не е реализирано в т.н класове отопл уреди на нашите производители. Нямам база за сравнение и затова не посочвам и цена. Коминът е 25х25 на върха на двускатен покрив(линията, където се събират двата ската) и на 70см над нея. Неслучайно споделих за руски и западни сайтове, защото там има отоплителни и комбинирани(отопл и готв) варианти с димо...канали, увеличаващи чувствително топлоотделянето( и за много от тях посочват комин 13х13). А колкото до ТИ, не съм човек, който хвърля пари на вятъра.
Приятна вечер!
moga da ti predloga vazdu6na riza ,deistva perfektno no v momenta niamam snimka

Тема "Помощ за избор на печка/камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: