Всички въпроси за вилата.
cakev79 - специалист
Преди 20 че може и повече години съм ял агнета печени във трап,нямам спомени за вкуса,но ми се струва доста по ефектно от цялото това съоръжение.
JORO - напреднал
По-лесно и функционално е да се направи пещта и огнището/скарата заедно! Можело е да ги направиш там, където сега ти е пещта, а на останалото място един голям работен плот и мивка! Не е късно да го обмислиш и преправиш!
Така поне аз ще го правя. :)
Махни стиропора! Рано или късно ще имаш проблеми с него! Ако толкова държиш на изолация, сложи още един слой вата и измажи с циментово лепило и рабицова мрежа.
Навес направи не само над пещта, а и над останалата част, дори се замисли дали да не направиш голям навес... отдолу маса, пейки и т.н. и да си стане един хубав кулинарен ЦЕНТЪР!
Подсили с бетон "основите" на пещта, защото като гледам от снимките не е много добре положението там (особено, ако се забавиш с навеса). Направо прави една здрава бетонна пътека около нея.
Има и още... но, ако те интересува :)

Браво за желанието и успех!
Johny - майстор
Сега се загледах в снимките. Това със стиропора дето е замазан със замазката, не е никак добро решение. Както виждам, той не служи само за оформяне на свода, но е захванат и с дюбели. :? Това нещо гори с отвратителна миризма и се топи при загряване. :shock: Вземи парче стиропор и го запали, за да видиш резултата.
шоп - майстор
хора,
на такава пещ не трябва изолация- ама никаква.
Баджанака има на село такава и печем по 2-3 агнета годишно или козунаци. Агнето се пече 6-7 часа. нали това е целта. Да се напали пеща, да се напече и после да се пъхне тавата. Колкото по-бавно и по-дълго, толкова по-вкусно. Истина е, че костите трябва да падат от месото. За да акумолира пеща се прави масивна. Виждал съм конструкции по манастири където около пеща има изидаи стени и пространството е запълнено с пясък.Така фурната е топла до 3 дни. Много е хубаво това защото каквото остане от вечерта / ако остане:-) / се пъха пак и е топло за обяд.
Тук някой колега спомена за збъркана конструкция. И според мен е така. Комина трябва да е отпред при вратата. Защото след напалване и загряване вратичката е замазва с кал пред комина и по този начин топлината не излиза пред комина.
Може би в този случай трябва да се мисли за хубава клапа за да спаси нещата. Зидарията на свода няма да я коментирам.
единак - специалист
Абе това с пясъка наоколо и извънредно много масивните стени е за големи пещи, които пекат дълго. По този начин можеш да опечеш цяло теле, примерно, а в пещ, направена по нормалния начин излъчваната топлина няма да ти стигне = ще остане сурово.
Философията на градинските пещи, освен всичко друго, е и топлината да ти стигне да опечеш агнето, а дори и да го забравиш вътре да не изгори, защото мощността е намаляла много... Майсторлък си е, ама не е нещо, което да не можеш да схванеш за 2мин, стига да има кой да ти го обясни последователно.
шоп - майстор
Така де. За това говоря-за дългото печене.
Ако мислите, че едно агне ще се опече за час или два се лъжете. А само тези тухли не могат да акумолират достатъчно енергия.
Много хора бъркат, че в пеща постоянно гори огън. Дори и да се остави малко жар отстрани на тавата тя е като допълнение.
koragroup - напреднал
Опаааа, гледай ти...

Благодаря на всички за мненията и препоръките.

Пробвах да вдигна малко температурата в пещта. След един час умерен огън, стиропора над вратата явно сдаде багажа. За щастие без миризми и други катаклизмични реакции. Все пак ще се наложи ремонт на съоръжението. След едно съществено разпалване пак ще оценя щетите и ако няма още поражения, на мястото на разтопения стиропор ще "налея" сух пясък.

JORO, прав си, ако мястото е ограничено по-практично е скарата и пещта да се комбинират. Ама аз доста място имам и рекох да го запълня :lol:
За навеса и основите съм съгласен и ще се постарая да покрия преди да е паднал снега. Готов съм да чуя всякакви критики и съвети. Така се учи човек, а не само с похвали :)

Сега относно комина. Надявам се не съм прозвучал като "сънувах снощи една пещ и се хванах да я направя...".
Подобна пещ видях в двора на един склад за строителни материали. Разликите са, че онази е зидана с обикновенни тухли, отвън е измазана с кал, и е три пъти по-голяма... Разпитах собственичка и жената всичко си каза: слагаме три тави с агнета, а като ги извадим после слагане 20 тави с баници и тиквеници, че сме много братя, сестри и наследници...
Та комина си беше там отзад, а огъня се пали по-към вратата. Айде и да ви кажа една странна техника. Вътре в пещта при напалването се слагал един кремък, по голям от футболна топка. Той бил сърцето на пещта и без него не ставала работата. Така каза майсторката :roll:

шоп, клапата за дупката на комина съм я измислил. Има два варианта. Или ще оформя с яглошлайфа една тухла за целта или ще направя тапа от шамот, която да ляга плътно в конуса и ще я изпека още при първото разпалване. А защо няма да коментираш зидарията?

И понеже известно време не бях влизал във форума, така ми се струва или някой е поразчиствал из темата :?

Грешките ми наистина са доста и някои от тях не могат да се видят само от снимките, но и да ви кажа струва ми се че не са фатални и непоправими. Важното е, че след като ги коментираме тук, може би някой би ги избегнал в бъдеще.
шоп - майстор
Радвам се, че си се сетил за клапата, иначе топлото- през комина:-)))
Ами не ми хареса зидарията защото огнеопорните тухли на свода не си ги разминал.То ест през ред да тръгнеш с половинка. Така да не се получи напукване и отцепване. На тази снимка се вижда какво имам впредвид. Но може и да няма проблем де.
А за голямият камък...това е невероятна идея.Ще пробаме на първа пролет:-))) Благодаря!

Прикачен файл

014536844.jpg
014536844.jpg (40.71 KиБ) Видяна 6814 пъти
koragroup - напреднал
И все пак работи...

Изображение

Вярно има малки поражения около вратата, но не е голяма беля.
Изненадах се от икономичността на подгряването - замина само един салкъм 2м на 20см. 3 часа горя, а агнето го оставих и аз не знам колко ама поне 4-5 часа.
Облизахме си пръстите :roll:

Тема "Кулинарен център" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: