msm написа: ЗдравейтеПри това свързване на бойлера отдолу обезвъздушаването ще е по-трудно. Също така за циркулация между бойлера и конвектора при изгасена печка ще е необходима допълнителна помпа.
Разширителния съд ще е самоделен с общ обем около 20 литра като единия отвор(към топлата вода)ще е някъде по средата на височината на съда обема над отвора около 10 литра другия отвор малко под него към студената. Отгоре съда е отворен и е почти до тавана . Точно до него малко по ниско ще бъде бойлера но разцтоянието от най високата точка на бойлера(нивото на водата) до входа на разширителя не може да е много максимум от 5 до 10см. денивилация толкова е и от тръбите (хоризонталния път от ризата до отоплителя) Не знам дали е достатъчно но повече не може. Бойлера е обикновен 80л. и изводите му са отдолу. Смятам топлата вода да влиза през едната тръба и да излиза през другата последователно а не паралелно - на двете тръби ако бъркам поправете ме. Ще опитам да дам схема но ми е трудно а със снимките - невъзможно. С два крана искам ръчно да изключвам бойлера от системата. Не ми е ясно как ще работи при изгасена печка само от акумулатора термовентила няма ли да ограничи циркулацията само около ризата (малкия кръг) и през тялото и акумулатора да няма циркулация моля ви да ми обясните как става .
Благодаря желая здраве и успех
Когато печката работи е най-добре двата консуматора (буфер и конвектор) да са свързани успоредно - така ще изпълняват функцията си пълноценно и без необходимост от ръчна намеса.