• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте
Разширителния съд ще е самоделен с общ обем около 20 литра като единия отвор(към топлата вода)ще е някъде по средата на височината на съда обема над отвора около 10 литра другия отвор малко под него към студената. Отгоре съда е отворен и е почти до тавана . Точно до него малко по ниско ще бъде бойлера но разцтоянието от най високата точка на бойлера(нивото на водата) до входа на разширителя не може да е много максимум от 5 до 10см. денивилация толкова е и от тръбите (хоризонталния път от ризата до отоплителя) Не знам дали е достатъчно но повече не може. Бойлера е обикновен 80л. и изводите му са отдолу. Смятам топлата вода да влиза през едната тръба и да излиза през другата последователно а не паралелно - на двете тръби ако бъркам поправете ме. Ще опитам да дам схема но ми е трудно а със снимките - невъзможно. С два крана искам ръчно да изключвам бойлера от системата. Не ми е ясно как ще работи при изгасена печка само от акумулатора термовентила няма ли да ограничи циркулацията само около ризата (малкия кръг) и през тялото и акумулатора да няма циркулация моля ви да ми обясните как става .
Благодаря желая здраве и успех
При това свързване на бойлера отдолу обезвъздушаването ще е по-трудно. Също така за циркулация между бойлера и конвектора при изгасена печка ще е необходима допълнителна помпа.
Когато печката работи е най-добре двата консуматора (буфер и конвектор) да са свързани успоредно - така ще изпълняват функцията си пълноценно и без необходимост от ръчна намеса.
filmatoplo - майстор
За койли път се убеждавам че буфер си трябва поне за системи с непостоянна температура като печки и котли на твърдо гориво .Преди малко имах времето да си наблюдавам системата която скоро пуснах със 500 литров съд- буфер .Зарежда се на 65 градуса целия за 10-15 минути и после независимо че котела си мени температурата когато му свършват дървата топла вода се черпи от буфера и системата не изпитва никакви колебания - помпите и конвекторите си работят стабилно без он-оф . Понеже съм му монтирал 2 термометъра горе и долу на буфера гледам че се зарежда целия на еднаква температура .Така ме е яд че фотоапарата ми нещо не ще да сработва с компютъра да сложа снимки - някой да си направи такова чудо у тях .
msm - напреднал
filmatoplo написа:
да сложа снимки - някой да си направи такова чудо у тях .
Здравейте,
1. имам притеснения относно малката денивилация между хоризонталните тръби и разширителя максимум 10 сантиметра.
2. И двете тръби минават горе казаха ми ,че е грешка моля за мнение
3. Ако някой може да даде схема на инсталация с буфер( където за буфер се ползва обикновен вертикален 80литров бойлер с тръбите отдолу) Варианти със серпентина на фланеца и без нея.

Очертава се консуматора да е само един - вътрешно тяло от климатик(конвектор) а в бъдеще да се свърже и бойлер за топла вода.

Моля да разсеете притесненията ми за тръбите ( и двете горе) денивилацията на разширителя или ако са основателни да ми предложите алтернативни решения
Благодаря със здраве
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте,
1. имам притеснения относно малката денивилация между хоризонталните тръби и разширителя максимум 10 сантиметра.
2. И двете тръби минават горе казаха ми ,че е грешка моля за мнение
...
Денивелацията не е проблем.
Единствено трябва да се спазва наклон (около 1 см на метър) от тройника в двете посоки. Тройника и тръбата до разширителния съд е хубаво да са по-широки (1") за да е сигурно обезвъздушаването.

Няма проблем тръбите да са горе, стига да не задържат въздух.
Можеш ли да качиш снимка на разширителния съд?
filmatoplo - майстор
Кое ти трябва да се зарежда първо буфера ли , или искаш веднага да сработва конвектора и след това да се зарежда бойлера буфер. Най лесно ще стане ако бойлера го обърнеш с тръбите нагоре или да му завариш извод за обезвъздушител отгоре ако си го монтираш с тръбите надолу . Хубаво е първо да се зареди бойлера и после да се отвори вход към конвектора .
naskov - майстор
Toва изпълнение не е мое, а на filmatoplo. Просто аз само го публикувам по негова молба. Адмирациите към него :)

Прикачен файл

Снимка 0188.jpg
Снимка 0188.jpg (170.65 KиБ) Видяна 5473 пъти

Прикачен файл

Снимка 0196.jpg
Снимка 0196.jpg (227.6 KиБ) Видяна 5474 пъти

Прикачен файл

filma.jpg
filma.jpg (242.63 KиБ) Видяна 5483 пъти
Последна промяна от naskov(стар) на чет ное 19, 2009 7:22 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
За койли път се убеждавам че буфер си трябва поне за системи с непостоянна температура като печки и котли на твърдо гориво .Преди малко имах времето да си наблюдавам системата която скоро пуснах със 500 литров съд- буфер .Зарежда се на 65 градуса целия за 10-15 минути и после независимо че котела си мени температурата когато му свършват дървата топла вода се черпи от буфера и системата не изпитва никакви колебания - помпите и конвекторите си работят стабилно без он-оф . Понеже съм му монтирал 2 термометъра горе и долу на буфера гледам че се зарежда целия на еднаква температура .Така ме е яд че фотоапарата ми нещо не ще да сработва с компютъра да сложа снимки - някой да си направи такова чудо у тях .
Горе на снимката е котела и буфера .Котела е Мактек 116 киловата , буфера е 500 литра на Сънсистем .
AntonBM - специалист
Браво!
Харесва ми изпълнението. Тръбите са добре подредени, всичко е с лесен достъп за ремонт и обслужване.
Дай малко повече информация и за останалата част от инсталацията. Видях, че е с 3 помпи (клона), но какво захранват те?
За мен 500 литров буфер за 116 kWh котел е малък, но все пак е по-добре от нищо.
Този буфер дава възможност за разширяване (лесен ъпгрейд) на инсталацията с добавяне на нови топлинни източници.
filmatoplo - майстор
Двете леви помпи са за 2 кръга конвектори по 5 броя , дясната помпа е за радиатори . Съответно 32-80 и за радиаторите 32-60 .
syncho - майстор
Изглежда чисто и подредено :) Има някои неща, които ме мъчат като чуденки, но ако не успея да ги разкодирам ще питам ;)...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: