torbalan написа:Говориш ми пълни глупости. Аз карам 12 години с махнат катализатор както и 70% от колите над 15 години в България и не знам някой да е глобен за това.25th Hour написа:...това е велика глупост написана от човек, който не си е направил грам труд да прочете законите...
Още повече че ние нямаме закони и Еконорми,които да искат правилна оригинална генерация...
напротив - има закон, който забранява да се правят каквито и да е промени по автомобила...
ако е произведен с катализатор - длъжен си да го караш с изправен такъв! и нямаш никакво право да го махнеш....
по темата мерили сме изгорелите газове... когато колата е на пропан бутан - въглеродния окис е повече...
как обаче това се отразява на катализатора - идея нямам...
трябва да се има предвид обаче, че на пропан бутан няма азотни окиси, няма сяра...
А това за каквито и да е промени- моля ти се правим коли по 250+ конски сили на колелата а са дошли по 150. Кой какво ще ти каже и как е регулирано това ми покажи...
И като ми пишеш от страната на експерта виж че в 2 изречения си противоречиш. Първо ми казваш че сте мерили на газ колата и азотния окис бил повече а след това ми казваш че нямало окиси и нямало сяра...
Вместо да копирате някакви текстове от сайтове вижте какво казват хората, които от години карат на газ.
1. Маслото и смяната му се задава от произодителя на автомобила. Не от този на маслото и не от газаджията.
2. Същото важи и за свещите.
3. Газта може да се с по голямо октаново число, но гори по различен начин. При бензина се получава експлозия при ГМТ и подаване на искрата в този момент. При газта горенето е съвсем друго имеено поради това и аванса / грубо казано/ се измества със съответните градуси за да компенсира начина на горене и момента на искрата..
4. Именно от различния начин на горене колата на газ никога не може да достигне параметрите при работата на бензин.Може някой да си въобразява че в следствие на добра центровка колата му няма разлика, но не е така. Разлика има- колкото по малка-толкова по добре. Най-много аз лично я усещам при доускорение.
Катализатора знаете какво представлява. Керамична пита или конструкция влиза в реакция с газа и го разделя по определен начин в зависимост от модела.
Така или иначе катализатора намалява мощността на автомобила защото се явява пречка за свободното излизане на газовете. За това се глагат проходни гърнета и.т.н.
Когато караш на газ според мен скъсяваш живота на катализатора, най- малко защото газта гори с различна температура от бензина, съответно катализатора не работи в оптимален режим...
И понеже газовете са различни като състав и температура ламбдата дава грешка, която се натрупва в компа / ако е от този вид/ и компа се опитва да компенсира като променя я времето за отваряне, я положение на дросела, я празен ход и още 100 неща в зависимост от модела..
Най- важното според мен е че кола на газ и катализатор няма смисъл. Разхода се покачва сериозно от самото му присъствие а ако е запушен вече се обезмисля инвестицията поради големия разход..
А умника който кара на газ и с катализатор мога да му пожелая само по-добри доходи...
Сега се сетих... това което е писал колегата за живота на мотора е вярно донякъде. Ама не заради маслото.Поради самото ествество на горене на пропан бутана цялата бутална група е относително по малко натоварена.Удара по бутала,биели и.т.н. е по малък / колата върви по малко/ и за това казват че се пази мотора.
Само че нищо не казват че колите с по тънки или по прецизни клапани ги изгарят, че гумички на клапани се одървят, че в следствие на рязко обогатяване на сместа да кажем или каквато и да е нечоност или направилна искра ти гърми дебитомера- не много приятни случки...
КОлите с пластмасови колектори там също е веселба ако стане нещо....
Като цяло газта е компромис и всеки трябв да си направи сметка като печели какво губи...