Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pif4o - специалист
Здравейте, имам едно лекинко въпросче. Преди да почна къвто и да е ремонт в старите стаи ще трябва да сменя кабелите на инсталацията поне на контактите и то особено в стаята която ще е кухня. Замислил съм да закарам кабел 2х4 квадрата до наи важните контакти в кухнята. въпроса ми е следния. Видях в практикер бял кабел 2х4 такъв плосък (не знам как е правилно да му се каже) но видях и черен пак 2х4 които освен че всеки един от двата проводника е с изолация ами и двата са в една обща черна изолация която му предава кръгъл вид. Въпроса е дали трябва да ползвам гофре и в него да прокарвам кабелите или ако взема от тоя черния мога да го вкарам в стената и без гофре. И каква въобще е ролята на тва гофре, мога ли да мина без него? че с него бая големи канали ша тряя да къртя а не ми се занимава чак толкова. за мен наи лесно е да вкарам от тоя белия симетричен кабел в малки канали в стената и да ги замажа после, но нещо ми подсказва че така не е правилно :-D И още едно питане, в разпределителните кутии връзките с усукване на кабелите ли стават като едно време или има някои по цивилизован и модерен начин? Благодаря предварително за помоща.
crez - майстор
Мостовия кабел (плосък бял, може и да е друг цвят)се полага директно в канали и се замазва, така че тук си прав нямя грешка. Гофрата се полага единствено ако кабела се повреди по някакъв начин да се смени без да се кърти. При мостовия над всяка конзола се оставя "ухо"(резервна дължина кабел) така че ако прегори кабела в контакта (най-често срещаната повреда) да мине само с къртене над конзолата.
pif4o - специалист
А те тва се казва идея особено с ухото. Благодарности колега!
crez - майстор
Ето така се прави.

Прикачен файл

Изображение0073_450x600.jpg
Направа на ухо от мостов кабел
Изображение0073_450x600.jpg (22.49 KиБ) Видяна 4722 пъти
fikata - майстор
....и като замажеш с гипс после /при нужда/ как теглиш резервата ? Или къртиш гипса /и плочките/? И каква информация остава за собственика какво има над конзолите, ако не се видите... Не е ли се тая да се премести, ако трябва контакта/конзолата/ по посока на мостовия проводник
:?
crez - майстор
fikata написа:
....и като замажеш с гипс после /при нужда/ как теглиш резервата ? Или къртиш гипса /и плочките/? И каква информация остава за собственика какво има над конзолите, ако не се видите... Не е ли се тая да се премести, ако трябва контакта/конзолата/ по посока на мостовия проводник
:?
1.Това с плочката, и то само една е изключение доста досадно,но това е! Аз никога не слагам контакт на плочките. Контакта е под нивото на плочките, а извеждам разклонител монтиран в/у плота.
2.Ако инсталацията се прави от правоспособен ел.техник, то нямам нужда от информация, той го е направил.
3.Резервния кабел в "ухото" е 15-20 см., а преместването е запасен вариант когато вече си употребил "ухото".
piron45 - майстор
Колегата е прав, слагай директно мостовака. За мен гофрата е безмислено оскъпяване на инсталацията. На времето съм правил с баща ми инсталации с черни тръби и единични проводници , които можеха да се подменят при нужда без къртене а само с издърпване през тръбата. Сега обаче не вярвам че ако има проблем ще може някой да подмени кабел мостов 2х4кв. в гофра и да има ъгли без да кърти . Гофрата по скоро може да е като предпазител срещу евентуално нараняване на кабела.
pif4o - специалист
....те сегашните кабели дето са в стените и те са в тръби някви едновремешни като хартиени ми се гледат или някъв твърд картон. В интерес на истината до тая стая има прекаран (сменен) кабел 4 квадрата нов, и е прекаран баш през тея тръби как са го прекарали акъла ми не побира :-D то е такава тясна тая тръба, как са издърпали стария па са пуснали тоя не знам, та на мен остава задачата от тая последната кутия дет стига новия кабел да пусна кабели и още контакти към кухнята. Така че не е кои знае ква хамалогия. С ваша помощ вече имам добра идея как да стане. Дори си мисля че тва Ухо дет ша оставя като запас. така да го замажа от горе че ако се наложи да мога без да кърпя да издърпвам по малко кабела :-D Но това е само замисъл дали ша стане не се знае.
sasooooooooo - "специалист"
Съвремените конзоли са достатъчно дълбоки, че кабела от горе да мине до долу, да се върне и да се върже за контакта горе. Тоя аванс за мен е безсмислен. Ако толкова нагори - пак ще се кърти за спайка.
Най-сигурно за кутиите - усуквай кабелите, ако ли не - потърси има такава тема за кабелни връзки.
Успех.
Милен - майстор
Една лекичка забележка още към първото мнение. Забравяш за 2х4 и слагаш 3х4.

Тема "Смяна на стара инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: