Здравейте, имам едно лекинко въпросче. Преди да почна къвто и да е ремонт в старите стаи ще трябва да сменя кабелите на инсталацията поне на контактите и то особено в стаята която ще е кухня. Замислил съм да закарам кабел 2х4 квадрата до наи важните контакти в кухнята. въпроса ми е следния. Видях в практикер бял кабел 2х4 такъв плосък (не знам как е правилно да му се каже) но видях и черен пак 2х4 които освен че всеки един от двата проводника е с изолация ами и двата са в една обща черна изолация която му предава кръгъл вид. Въпроса е дали трябва да ползвам гофре и в него да прокарвам кабелите или ако взема от тоя черния мога да го вкарам в стената и без гофре. И каква въобще е ролята на тва гофре, мога ли да мина без него? че с него бая големи канали ша тряя да къртя а не ми се занимава чак толкова. за мен наи лесно е да вкарам от тоя белия симетричен кабел в малки канали в стената и да ги замажа после, но нещо ми подсказва че така не е правилно
И още едно питане, в разпределителните кутии връзките с усукване на кабелите ли стават като едно време или има някои по цивилизован и модерен начин? Благодаря предварително за помоща.