• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ако топлото идва отдолу и тръбите са под наклони водата се движи без проблеми дори и по мед фи-15 . Скоро при пуск на една система с радиатори бойлера си бе загрят на 90 градуса от ел захранване , след пълнене на системата с вода радиаторите заработиха без дори котела да бъде запален и пусната помпата - само гравитачно от бойлера когато не му е задействана ел клапата да не прави циркулация . 110 ребра хаш 600 заработиха здравата над час време . Трябва само да е направено както трябва и си окей.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Е, бих казал, че поне 10лв/м е разликата между ф32 и ф50 Stabi, в зависимост от марката и магазина, но идеята за изпълнение с ППР е добра, щото със стомана е в пъти по-голяма разликата в масрафите. А пък не съм сигурен дали ф50 ще е достатъчен диаметър при отопление на 3 етажа, и ако при сметките се окаже, че е нужна тръба ф63, то тогава разликата става поне 20лв/м за щранговете.
Аз ли бъркам или не се говори за икономична система :?:
Тръбите Stabi не са изобщо икономични.
За да работи на естествена циркулация може да се направи по следния начин:
От четирите радиатора на третия етаж се спускат надолу 8 тръби ф25 (8х3м=24х1.5лв=36лв).
От втория етаж до котела 8 тръби ф32. Примерно 40м х 2.6 лв = 104 лв. Ако минават попътно може да се съберат 2 тръби ф32 в една ф40. Ще стане още по-евтино.

Заедно с фитингите цялата тръбна разводка ще струва 300-400 лв.

Ако се прави с принудителна циркулация колко ще се спести от тръби :?:
inp - напреднал
Само да питам filmatoplo и 2v6 в последните си постове какви системи имат предвид - отворени или затворени.

И ако една тръбна разводка с тръби PEX-AL-PEX (каквито предполагам има предвид 2v6) излиза 400 лв., колко би излязла ако е изпълнена с медни. Ориентировъчно разбира се.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не мога да си обясня мнението ми от тази сутрин с какво наруши правилата. Просто бях споделил някои съмнения към част от писаното до тук по темата, т.е. различно мнение. По преценка на модератор ли е изтрито мнението или някакъв срив на системата?
filmatoplo - майстор
Не бъркайте понятията - помпена - и без помпа , със отворена -затворена система и че отворената система няма налягане понякога . Една отворена система също има воден стълб (някъде и до 15 метра височина се случва ) значи 1,5 бара налягане в най ниската си точка .
naskov - майстор
inp написа:
Само да питам filmatoplo и 2v6 в последните си постове какви системи имат предвид - отворени или затворени.

И ако една тръбна разводка с тръби PEX-AL-PEX (каквито предполагам има предвид 2v6) излиза 400 лв., колко би излязла ако е изпълнена с медни. Ориентировъчно разбира се.
3-4 пъти по-скъпо
2v6 - майстор
inp написа:
...
Аз съм написал по-нагоре - избора на диаметъра на тръбите не зависи от това дали ще е отворена или затворена системата.
inp написа:
...
Дал съм размери и цени за тръби ППР. С тръби PEX-AL-PEX ще излезе по-скъпа инсталацията на естествена циркулация.

Вместо тръби ППР ф25 могат да се ползват медни ф22х0.8, 8лв/м или 200лв за 24м.
Вместо ППР ф32 - медна ф28х0.8, 11 лв/м или 440 лв за 40м.
Фитингите на медните са с подобни на ППР цени.
1000-1200 лв.
filmatoplo - майстор
Понякога и аз забравям че сме в Направи сам , но не сме се разбрали да коментираме че и материалите не можете да си купите а имате претенции за сносна инсталация (това не е точно адресирано към Инп ) а към всеки . Направи сам -не изключва купуване на нови и качествени материали за отоплителна инсталация :!:Ако трябва открийте тема - Тънки сметки или С трици маймуни - говоря савсем сероизно :)
inp - напреднал
filmatoplo написа:
Понякога и аз забравям че сме в Направи сам , но не сме се разбрали да коментираме че и материалите не можете да си купите а имате претенции за сносна инсталация (това не е точно адресирано към Инп ) а към всеки . Направи сам -не изключва купуване на нови и качествени материали за отоплителна инсталация :!:Ако трябва открийте тема - Тънки сметки или С трици маймуни - говоря савсем сероизно :)
Дано да сте ме разбрали правилно: щом имам въпрос за ориентировъчна цена за изпълнение с медни тръби, очевадно се стремя към използване на максимално най-качествени и подходящи материали според възможностите си. И това, че обсъждам варианти на отоплителна инсталация във форума "направи си сам" не изключва варианта да възложа изпълнението на отоплителната система на инсталатор-специалист, защо не и измежду участващите във форума.
inp - напреднал
А сега по съществото на темата: моята бедна техническа мисъл :idea: се спря на следния вариант, който разбира се може да се окаже само в сферата на научната фантастика (спецовете да си кажат тежката дума):

1. отворена система с принудителна циркулация;
2. разположение на тръбите, позволяващо естествена циркулация макар и на част от системата при спиране на тока;
3. медни тръби с оптимални диаметри.

Възможно ли е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Схема за икономична отв. система на Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: