Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
tyrnokop - специалист
Здравейте, колеги.
Ако таванът в банята ви е неравен и не ви се занимава да варосвате или боядисвате с латекс, люспи се или пък просто ви е омръзнало да гледате петна от мухъл може да го “облечете” с PVC панели.
Ще опиша в няколко стъпки как ще го направим:

Необходими са ви нивелир, кръстата отвертка или винтоверт, дюбели за гипс картон, малък флекс с диск за метал или неметал, чук, клещи ако нещо се закучи с дюбелите и най-важното - стълба.
Панелите може да закупите във всеки магазин за строителни материали. Аз се спрях на такива с размери 270 х 25 см. Дебелината е около 1 см и малко.

Изображение

Изображение

Цената беше около 20 лв/м2.
Трябва да се закупят и завършващи профили, които се закрепват по стените на височина каквато сметнете за добре. Ще използваме алуминиеви L профили 2 х 2 см. Цената им е около 1.50лв/м.
Има аналогични такива само че пластмасови – вървят около 1лв/м.

Поставяме нивелира на около 6 см от тавана и очертаваме с молив нивото, на което ще закрепим Al профили.
Нарязваме профилите на размери колкото са стените в банята.
Пробиваме едното рамо на профилите през около 40 см.
Качваме се на стълбата и поставяме профилите по очертаното ниво. С молив през разпробитите профили отбелязваме къде ще пробиваме фаянса.
След което поставяме профилите и набиваме дюбелите с винтовете. С това завършваме закрепването.

Изображение

Ако ширината на банята е голяма, за да не провисват панелите трябва да имаме и междинна опора (ще използваме профил за гипскартон), към която ще прикрепим панелите с помощта на две малки винтчета. Нивото на което ще закрепим тази опора трябва да е съобразено с нивото на завършващите профили, така че панелите да не са изпъкнали или хлътнали. Най-лесно това се постига като между опората и някой от завършващите профили сложим малко парче панел за да определим разстоянието между опората и профилите. След като имаме нивото, закрепяме опората с крепежи за гипскартон. Крепежът е показан на горната снимка.

Изображение

Методиката на нареждането на панелите е както при ламперията. Панелите щракват един в друг. Особенността се състои в следното:
Закачаме панела на единия завършващ профил и огъваме малко надолу (към пода) за да може да подпъхнем и другия край на панела над срещуположния завършващ профил. Така нареждаме всички профили като малко по –трудно става качването на последния, тъй като сме ограничени от всички страни. Справянето с този проблем става като понадигнем малко предпоследния панел и отново с огъване надолу и малко повече наместване успяваме да закачим и него.

Изображение

В завършен вид изглежда така:

Изображение

Пожелавам успех на всички домашни майстори
resco - специалист
Много съм благодарен за тази публикация! Изключително полезно според мен лично! Благодаря!
Имам едно малко въпросче, поставянето на такива панели на стените с какво се ралзичава, препоръчвате ли го или не? Виждал съм в няколко заведения направени подобни тоалетни, но ми е трудно да преценя до колко е функционална цялата история - дали излиза мухъл, дали е лесно за поддръжка!? Разбрах че тези панели могат да се лепят, коват и доста други подобни неща - това е добре защото моята баня е "малко" малка, но ако има направена ниша, да речем от гипсокартон, сложно ли ще е поставянето им в нишата?!
Много благодаря!
ВЕсели празници!
tyrnokop - специалист
В тази баня също има ниша - на последната картинка вляво е нишата долната част, на която ще използвам за да вмъкна пералня, а над нея отново с гипскартон съм направил хоризонтални рафтчета, които съм облякъл с фаянс. Няма нищо сложно - реално ти ще дупчиш фаянса, който е над гипскартона. Ако нещо те интересува по направата на нишата питай без притеснение. Може да прочетеш тази тема: http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=16855
Нишата вече е факт.
resco - специалист
Да! видях нишата още одеве, на мен въпроса ми бе свързан с тези панели, но когато се поставят на стената, ВМЕСТО фаянс... тогава ми е интересно как ще се получи нишата... И само да попитам издъжа ли на топлина - да речем тръбата с топлата вода?
tyrnokop - специалист
За по стени аз бих направил следното:
Вертикално нареждам профили за гипскартон и по тях редя панелите като ламперия както по -горе съм обяснил. Разликата е, че ще редиш панелите по стени, а не по таван. А по казуса за топлите тръби изобщо няма за какво да се притесняваш. Ще облечеш тръбите с изолация. Казва се К-Flex, но има и други. Много са качествени, ползват се и при тръби, които са навън.
tysonlkr - специалист
Благодаря за темата :wink: И аз имам идея да си направя такъв таван в банята. Но имам няколко въпроса.
Не е ли много, така да се каже "паянтово", да се държът само на страничните профили :?
Притесненията ми идват при едно евентуално миене, би се получила много кофти ситуация :roll:
И захващането за междинната опора не ми стана ясно :?
Снадката на тези панели каква е ?
Ако е от тези които влизат една в друга нестава ли проблем като заковем едната част от снадката :?
tyrnokop - специалист
Не е ли много, така да се каже "паянтово", да се държът само на страничните профили
Моята баня е 260 х 160. Редил съм панелите по направлението 160.
Частта, където е нишата все едно разделяме тези 160 на 2 т.е. пада се по 80 см дължина на панел. В този участък изобщо не съм слагал междинна упора . Панелите се крепят САМО на двата завършващи профила. И изобщо не е "паянтово"
Притесненията ми идват при едно евентуално миене, би се получила много кофти ситуация
Относно миенето така и не съм се замислял. Ако се натиска силно със стирка или нещо подобно естествено е панелите да се повдигат нагоре, но ако леко се забърсват няма никакъв проблем.

И захващането за междинната опора не ми стана ясно.
Снадката на тези панели каква е ?
Междинната опора е П профил за гипс картон, който съм захванал за тавана с крепеж, показан на третата картинка. Снадката между панелите е досущ както при масивния паркет. В едното трупче има улей, а съседното издатък. Издатъкът влиза в улея при натиск и това е цялата философия. Няма отделна снадка между панелите.
Ако е от тези които влизат една в друга нестава ли проблем като заковем едната част от снадката
Няма никакъв проблем. Винтчетата ги натягаш здраво към гипскартонения профил и те по никакъв начин не пречат на следващия панел.
ivanovrg - специалист
за стена няма ли да е по практично да се наредят ЦД профилите хоризонтално,а ПВЦ ламперията да е вертикално
така фугите (колкото и да са малки) ще са вертикални и ще се изхвърля по малко матерял

П.П.
тези съвети като майстор ли ги даваш или си го правил в къщи за себе си
sasooooooooo - "специалист"
Браво за темичката, много е полезна.
Обаче, ако някой иска да си вгражда лунички, трябва да се остави разстояние до тавана 12-15см.
tyrnokop - специалист
ivanovrg, здрасти.
за стена няма ли да е по практично да се наредят ЦД профилите хоризонтално,а ПВЦ ламперията да е вертикално
...

Извинявам се ако съм подвел някой с предния си пост. Естествено, че профилите трябва да се наредят хоризонтално. Иначе какво ще се получи: за всеки панел - ЦД профил. Увлякъл съм се. ivanovrg, напълно прав си.
тези съвети като майстор ли ги даваш или си го правил в къщи за себе си
Никога не съм го правил. Ако ми се наложи бих го направил така. Естествено с поправката на колегата ivanovrg.

Тема "Изграждане на таван с PVC панели в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: