Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dalgia - специалист
zilton написа:
Същата тема е отворил Дългият , и е напреднал донякъде .
Що не се изместиш там
Прочетох и нея, но той прави нещо по-различно и не исках да му цапам темата. А и ме интересува повече принципно, кой подход какви предимства има, вместо това как точно се изпълнява.
Мацай , мацай нали за това е "направа на динамо".За да ти паднат оборотите ти трябва по голям диаметър на статора за да вдигнеш периферната скорост.Ако правиш турбина прави VAWT тя не се влияе от турболенцията на вятъра а и скороста на оцеляване е доста по висока от тази на хоризонтално аксиалната.
zilton - помощник
:-D благодаря ти. смятам, че ще се включа когато имам какво конкретно да кажа там - все още нищо практическо не мога да споделя. Засега се опиттвам да си избистря нещата теоретично, защото нямам много възможности за експериментиране и искам да намаля пробите (грешките) до минимум :) .
А напоследък май ми се изясни защо генераторите се правят като два вложени цилиндъра, а не като два успоредни диска, както го замислям аз. Когато са два цилиндъра е по-лесно да се затвори пътя на магнитните потоци и това дава повече индукция в намотките. На мен обаче ми е по-лесно да излея два (или три) диска и засега ме тегли в тая посока.

А относно типа на турбината - и аз я мисля да е вертикална, поради точно същите две причини :-D . И нямам точно идея как ще стане, ама много ми харесва как стои една от тези http://www.tangarie.com/products/gale_w ... zation.php (особено варианта в синьо).
stivemaster - майстор
Здравейте и от мен,няма да е лошо да обясня неща които не знаете и не се интересувате очевидно.Говорите си на тема и с термини които не разбирате.Първо за да разсъждаваш правилно ти е нужна информация а вие не четете за да я имате.Как се индуцира напрежение според вас и като споменава един колега по нагоре постоянни магнити проверете какви аджеба са тези магнити.Какво представляват неодимовите магнити и защо професионалистите се тръшкат за такива и защо всеки китаец вече произвежда такива.Някой от отговорите ще променят дискусията като например неодимовия магнит има многократно по голямо магнитно поле от електро магнит с неговия размер пък и необходимо ли е да го захранваме постоянно.Наред със всичко досега е нужно да произвежда "ток" и при много ниски обороти което не оставя алтернатива.
Относно глупостите със електромагнитна или каквато и да е спирачка само да отбележа че ограничаването на оборотите става с отклоняване на генератора от посоката на вятъра което се постига по много начини конструктивно.
А иначе при съвестно отношение към темата и споделянето само на знания и търсене на информация мога да съм доста по добронамерен.
lz1wvm - специалист
Относно глупостите със електромагнитна или каквато и да е спирачка само да отбележа че ограничаването на оборотите става с отклоняване на генератора от посоката на вятъра което се постига по много начини конструктивно.
В темата не се търси ограничаване на оборотите,а постигане на номинална мощност при минимални обороти.За целта са необходими повече полюси на ротора и статора.Виж и тази тема.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19725

Тема "Проектиране на ел. генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: