Напишете въпрос свързан със санирането.
future - специалист
Който се объркал, си се е объркал.А иначе ми дадохте отговор като нищо конкретно не отговорихте.Нямаше нужда от линка за търсачката на форума.Използвам друга търсачка.Склонен съм да вярвам на производителя а не на някой му казал , той на друг и тн. И като коментирате нещо , от вашия опит ли говорите.Без да ми отговаряте,аз съм наясно.Щото аз като пиша нещо то е нещо което съм оставил зад гърба си.Тука с този XPS или EPS вече трета година се въртите в един омагъосън кръг.Сега пък и с тази пароизолация.А парите отвътре къде ще отидат , естественно пак по слабите места.Перфектна изолация не съществува , няма еднаква температура на стените.Колкото повече се опаковате толкова повече влага и мухал.Винаги ще има слаби места.Дали ще е вътрешна или външна, дали ще е с XPS, EPS или материал от МАРС. Положението е едно и също , при положение че има прекалено много влага в помещението.Иначе използвате сложни физични закони , а простите къде ги забравяте.Някой задавал ли си е въпроса защо най-често се появява мухал в банята,кухнята,спалнята и почти нигога в хола или трапезария.За първите две няма да обяснявам,мисля че е ясно.Човек изразходва около 750 милилитри вода на денонощие чрез дишане,кожата и потене.Всеки може да смята по колко часа и тн.Не ли по-добре да изкараме парите навън отколкото да ги спираме отвън.Всяко нещо създадено на този свят иска да диша.Аз също и съм с две ръце за дишащи материали.Това е от мен , нямам повече време за губене.За мен темата е приключила.
Тани - модератор
future написа:
Който се объркал, си се е объркал.А иначе ми дадохте отговор като нищо конкретно не отговорихте.Нямаше нужда от линка за търсачката на форума.Използвам друга търсачка.Склонен съм да вярвам на производителя а не на някой му казал , той на друг и тн. И като коментирате нещо , от вашия опит ли говорите.Без да ми отговаряте,аз съм наясно.Щото аз като пиша нещо то е нещо което съм оставил зад гърба си.Тука с този XPS или EPS вече трета година се въртите в един омагъосън кръг.Сега пък и с тази пароизолация.А парите отвътре къде ще отидат , естественно пак по слабите места.Перфектна изолация не съществува , няма еднаква температура на стените.Колкото повече се опаковате толкова повече влага и мухал.Винаги ще има слаби места.Дали ще е вътрешна или външна, дали ще е с XPS, EPS или материал от МАРС. Положението е едно и също , при положение че има прекалено много влага в помещението.Иначе използвате сложни физични закони , а простите къде ги забравяте.Някой задавал ли си е въпроса защо най-често се появява мухал в банята,кухнята,спалнята и почти нигога в хола или трапезария.За първите две няма да обяснявам,мисля че е ясно.Човек изразходва около 750 милилитри вода на денонощие чрез дишане,кожата и потене.Всеки може да смята по колко часа и тн.Не ли по-добре да изкараме парите навън отколкото да ги спираме отвън.Всяко нещо създадено на този свят иска да диша.Аз също и съм с две ръце за дишащи материали.Това е от мен , нямам повече време за губене.За мен темата е приключила.
future , безплатен обяд няма!Мисля че говорим за две различни неща! Който иска да се преизолира , трябва да помисли и за вентилация! Мисля , че проблем с влагата обаче не идва от топлоизолацията , а от много добрата дограма. Така се нарушава естествената вентилация, каквато имаше при старите дограми. Не мислиш ли? Нека спора да е конструктивен! Може пък да ни насочиш към друга гледна точка. В началото , ако си чел темите знаеш че и аз мислех като тебе , но след неуспоримите доказателства на 8180 си промених мнението!

А ето и евентуално решение и на този проблем!

http://pasivni.kashti.com/page_3.htm
torbalan - Дървен философ
това с дишащия материал са легендарни глупости...

трябва да има вентилация, за да намалее или изчезне мухъла...

изолацията - ако е вътре разлика дали ще е с EPS или XPS няма никаква...
като цяло фибрана (ЕПС) е по-издръжлив... но ако е вътре, това май не е кой знае какво предимство...

лично аз бих предпочел изолация от вън с EPS (фибран, както е популярно) ;)

edit:

ако изолацията ще е вътре и ще се слага гипсокартон... май най-добре вата...
за дебелината - 5 см. е разумен компромис, ако няма да правиш изчисления...
Последна промяна от torbalan на ср дек 09, 2009 1:09 am, променено общо 2 пъти.
8180 - майстор
future написа:
Склонен съм да вярвам на производителя а не на някой му казал , той на друг и тн.
Според мен там ти е грешката - целта на производителят е да ти ПРОДАДЕ СВОЯ ПРОДУКТ. За целта е склонен да ти напълни главата с хиляди "секретни", "военни" "космически" глупости и явно успява - все още доста хора избягват да четат.

По мои сведения литрите на човек*ден достигат 2-3л. Като добавиш, бебета, сушене, цветя, дом. любимци, саморазмразяваши се хладилници и пр., брой ги 3-4 литра/човек*ден.
Твое право си е да ги стопанисваш както си искаш, включително да ги "набуташ" в стената/изолацията.
Самата тя - външна, гол бетон без мазилки, шапакловки и др. може да "издиша":
~0,04g/(m2*h)
или:
~10g за денонощие, през 10м2 стена (панел без прозорци).
Останалото - или го мислиш предварително или след наблюдението върху ефекта.
За мен отговорът е ясен - практически нищо от необходимото не може да се "издиша" през бетона, каквито и "космически" материали да положим върху него. Въпросът е дали и къде ще кондензира, ама е дълго за обяснения ПАК.
Може и да греша.
Успех!

П.П. Ей, Торбалане,
Не ни излагай, моля с тези ЕПС/ХПС, респективно стиропор/Фибран по народному. Бъркаш ги нещо.
абе то има един лаф, че ако една лъжа се повтори хиляда пъти - ставала истина...

май така се получава със свойствата на материалите...

търговците хиляда пъти повтарят нещо измислено, после всички се кланят на тоз велик материал....
Тани - модератор
torbalan написа:
това с дишащия материал са легендарни глупости...

трябва да има вентилация, за да намалее или изчезне мухъла...

изолацията - ако е вътре разлика дали ще е с EPS или XPS няма никаква...
като цяло фибрана (ЕПС) е по-издръжлив... но ако е вътре, това май не е кой знае какво предимство...

лично аз бих предпочел изолация от вън с EPS (фибран, както е популярно) ;)
Като даваш компетентни мнения след някого , от етична гледна точка е редно да си запознат с мнението му , преди да го отречеш и да се аргументираш с факти! Иначе мнението ти си остава мнение! Аз не съм съгласен с тебе и за друго . За да дадеш компетентно мнение относно материалите , трябва да научиш за характеристиките им , да ги сравниш и на базата на това сравнение да изкажеш мнение . Малко ми е трудно да повярвам , че си го направил , като в един пост два пъти бъркаш наименованието на материалите , та не разбрах за Фибран ли говориш или за Стиропор (XPS или EPS)
XPS и EPS ги бъркам, това е факт (имената им)...

разликата между двете е, че едното (стиропора) е хигроскопично... и когато се ползва за външна изолация през зимата, когато температурите паднат под нулата, водата, която е погълната от материала замръзва и го разрушава...

другото (фибраноподобните) не страда от този проблем...

ако ще слагаме изолацията вътре - шанса да замръзне влага в изолацията е никаъв, така че дали ще е стиропор или фибран - няма никакво значение...
там (при изолация поставена от вътре) проблемите са други...

от гледна точка на топлоизолация - разлика в свойства им няма...

това с дишането са отколешни глупости, които циркулират в рекламите и и интернет...
Тани - модератор
torbalan написа:
XPS и EPS ги бъркам, това е факт (имената им)...

разликата между двете е, че едното (стиропора) е хигроскопично... и когато се ползва за външна изолация през зимата, когато температурите паднат под нулата, водата, която е погълната от материала замръзва и го разрушава...

другото (фибраноподобните) не страда от този проблем...

ако ще слагаме изолацията вътре - шанса да замръзне влага в изолацията е никаъв, така че дали ще е стиропор или фибран - няма никакво значение...
там (при изолация поставена от вътре) проблемите са други...

от гледна точка на топлоизолация - разлика в свойства им няма...

това с дишането са отколешни глупости, които циркулират в рекламите и и интернет...
Това за хигроскопичното и чак пък за разрушаване направо ме разсмя! През ЕПС( стиропор) преминават пари, но не и вода - има разлика. За разрушаване и дума не може да става. Ти лично да си видял или поне чул за такъв случай? Аз дори и във фолклора на майсторите не съм чувал! Стиропора за отвън си е идеалния материал , при "дишащи" основи (тухлен зид да речем) дори оставя стената (дишаща ) и през нея спокойно минават доста голямо количество водни пари! Ако отвън имаме значителна топлоизолация с ЕПС и значително по-малка топлоизолация с вата от вътре , то тогава няма как парите да кондензират в стената и се осъществява така бленуваната дишаща фасада , която позволява бързо стопляне на помещенията, акумулиращ ефект на стените и защитена фасада. В същото време парите почти безпрепятствено преминават навън. Ако съм объркал нещо нека колегата 8180 ме поправи защото скоро с него не сме спорили на тази тема , а не съм споделял тази и идея с него?
олемале...
ама си толкоз зле, че дори се чуда дали да ти отговарям...

толкоз глупости на куп дори най-способните ми колеги не са успявали да напишат...

интересно ми е какъв опит имаш и какво образование?

защото аз, като пиша, го пиша от позицията на инженер завършил енергетика с 15 години стаж в тази област...

а за фолклора на майсторите пет пари не давам...

не знам дали си чувал, но стиропора го "запечатват" с мазилката, че да не поема влага... за да не се разрушава през зимата, когато влагата дето е поел замръзва...
а за дишането - намери приятел конструктор да те светне, че жилищата се проектират с ВЕНТИЛАЦИЯ...

а ако си голям мераклия - заповядай в Козлодуй, ще те заведа да видиш стари (три до пет годишни) изолации от стиропор, дето са разрушени от влагата, студа и вятъра...
този процес тук (в Козлодуй) се случва доста по-бързо, защото и влага има в изобилие и студ се намира...
Тани - модератор
torbalan написа:
олемале...
ама си толкоз зле, че дори се чуда дали да ти отговарям...

толкоз глупости на куп дори най-способните ми колеги не са успявали да напишат...

интересно ми е какъв опит имаш и какво образование?

защото аз, като пиша, го пиша от позицията на инженер завършил енергетика с 15 години стаж в тази област...

а за фолклора на майсторите пет пари не давам...

не знам дали си чувал, но стиропора го "запечатват" с мазилката, че да не поема влага... за да не се разрушава през зимата, когато влагата дето е поел замръзва...
а за дишането - намери приятел конструктор да те светне, че жилищата се проектират с ВЕНТИЛАЦИЯ...

а ако си голям мераклия - заповядай в Козлодуй, ще те заведа да видиш стари (три до пет годишни) изолации от стиропор, дето са разрушени от влагата, студа и вятъра...
този процес тук (в Козлодуй) се случва доста по-бързо, защото и влага има в изобилие и студ се намира...
Разрушена е мазилката или стиропора? Дай да се разберем! Има разлика! Не говоря за стиропор шпаклован с лепило и боядисан! Но дори в този случай би се разрушила само шпакловката! Ще те помоля и да си спестиш определенията към потребителите , а да се ограничиш до аргументирането!

Нека започнем с това какво не си съгласен и защо!

ПП и стиропора се запечатва да се пази от UV лъчите , които наистина вече го разрушават!
Последна промяна от Тани на ср дек 09, 2009 1:15 am, променено общо 1 път.

Тема "Вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: