• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
GEORGI5959 - специалист
Някой знае ли какво е покритието на машинките за кайма? Имам стара такава, на която е износено заводското покритие. Направих консултация със "специалисти" но никой не можа да ми даде еднозначен отговор. Покалаяване, кадмиране, горещо поцинковане или нещо друго? Машината ми е производство на ДП "Стомана" - Габрово, предполагам вече бивше. Ако някой знае точния отговор нека ми отговори. Благодаря!
velsi - Почетен майстор
Според мене е емайл. Същия като на старите готварски печки.
GEORGI5959 - специалист
GEORGI5959 написа:
Някой знае ли какво е покритието на машинките за кайма? Имам стара такава, на която е износено заводското покритие. Направих консултация със "специалисти" но никой не можа да ми даде еднозначен отговор. Покалаяване, кадмиране, горещо поцинковане или нещо друго? Машината ми е производство на ДП "Стомана" - Габрово, предполагам вече бивше. Ако някой знае точния отговор нека ми отговори. Благодаря!
Благодаря на velsi за отговора. Знам, че има с емайлирано покритие, но моята е от тези със сребрист цвят. В момента пазара е залят с такива, китайско производство.
Spokoiniq - майстор
Груб хром е покритието, като на старите гаечни ключове бг производство, имам такава.Ако е паднал хрома лошо, щото прехромиране галванично не става-ще налепиш по резбата отпред и после не знам , стругар ще помага
apis1964 - специалист
До колкото съм запознат въпросните месомелачки са ги потапяли в разтопен чист калай,баща ми е работил там,но пак ще го попитам,
предприятието отдавна е приватизирано и разсипано.
GEORGI5959 - специалист
Apis1964, попитай баща си, нека почерпим информация от извора, ще ти бъда благодарен.
Милен - майстор
На времето покритията на метали. които са имали досег с хранителни продукти са били калаени.
Със сигурност можеш да изключиш кадмиево покритие, кадмия е силно токсичен http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D0%B9
GEORGI5959 - специалист
Милен написа:
На времето покритията на метали. които са имали досег с хранителни продукти са били калаени.
Със сигурност можеш да изключиш кадмиево покритие, кадмия е силно токсичен http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B8%D0%B9
Ок, "Милене", кадмият е токсичен, цинка е токсичен, но чугуна, от които е излята месомелачката, не хваща калай, от какво тогава е покритието? Защо центрофугата ми за мед е от поцинкована ламарина? Или краткото преминаване на хранителен продукт не е опасно за здравето?
zdux - специалист
а в месомелачката данеби хранителния продукт да се задържа дълго?
Милен - майстор
GEORGI5959 написа:
Ок, "Милене", кадмият е токсичен, цинка е токсичен, но чугуна, от които е излята месомелачката, не хваща калай, от какво тогава е покритието? Защо центрофугата ми за мед е от поцинкована ламарина? Или краткото преминаване на хранителен продукт не е опасно за здравето?

Цинка не съм казал че е токсичен провери сам тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%BD%D0%BA но не виждам как ще поцинковаш в домашни условия. А калайдисването си е цяла наука :lol: не случайно едни мургави майстори ги наричат калайджии :lol: Ти как обработи повърноста преди да направиш опит за калайдисване и с какъв калай, щото има едни пръчки които са калаено-оловна сплав. А олово в храната не е за предпочитане http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 0%B2%D0%BE
а в месомелачката данеби хранителния продукт да се задържа дълго?


не се задържа ама като има съмнение аз не бих рискувал да се тровя.
  • 1
  • 2

Тема "Какво е покритието на месомелачките?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: