• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Кой е казал че като спре котела след 80 гр спира и помпата на секундата - то ако е така прилича на детска играчка цък-пък. Седя и го мисля как точно би се поддържала температурата в стаите и би се променял дебита ако една по една затварят термоглавите .Няма как с термоглава нагласена в спалня на 18 гр да я контролираш със седмичен програматор и да и мениш температурата с механичната глава с електронни дистанционни става .Ако сложиш централен седмичен програматор със сензор в хола и регулираш температурата на въздуха в помещението със температурата на водата в котела пак няма да постигнеш еднакви или точни желани резултати.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де - мир! Никой котел няма 2 датчика, а само един - за температурата на водата. За стайната се слага стаен термостат, но в такъв случай термостатът за водата се дава на Макс, иначе си пречат, и управлението става само по стайната температура. А пък иначе за големината си е голям - каква е логиката да се прескача 24кВт котел и да се отива на 28кВт, като инсталацията е 10кВт?
filmatoplo написа:
Седя и го мисля как точно би се поддържала температурата в стаите и би се променял дебита ако една по една затварят термоглавите .Няма как с термоглава нагласена в спалня на 18 гр да я контролираш със седмичен програматор и да и мениш температурата с механичната глава с електронни дистанционни става .Ако сложиш централен седмичен програматор със сензор в хола и регулираш температурата на въздуха в помещението със температурата на водата в котела пак няма да постигнеш еднакви или точни желани резултати.
Аз също колко съм го мислил и съм на мнение, че термоглавите са излишни при наличие на стаен термостат, но повечето клиенти държат на тех и не ми се спори и им слагам, но в помещението с котела - в никакъв случай. Ако са повече термоглавите - да речем над 10 съм съгласен, ама в апартамент с три радиатора като изключи едната, котелът прегрява и изключва, след малко пак включи, но тогава изключва другата глава, и котелът пка прегрява и изключва и така в омагьосан кръг
zhivko83 - специалист
Здравейте колеги и мерси за отделеното време . Искам да уточня , че разстоянието от котела до колектора е 0,5 - 1 м , като на тази линия има филтър и две кранчета . Общо глидерите за къщата от 110 кв м са 115 Н 500 , но ползваме половината - към 65 , заради големия разход . За сега ( снощи кам - 8 - 9 градуса ) котела нямаше никакъв проблем да вдигне температурата в стаите до 20 градуса , като неминуемо си качи разхода и продължи да работи в познатия режим ОН / ОФФ - 5 минути работа и 3 почивка . Програматора амико го видях току що в интернет и пише , че може да модулира мощността , но не зная , дали няма да работи отново он / офф , както и котела . Изолацията е 4см фибран отвън.
filmatoplo - майстор
Каво би станало ако към котела се свърже буфер - така котела ще се грижи да топли водата в буфера примерно 80 гр без да мисли за стаите , а отделно помпа със смесителен вентил контролиран от контролер по вътрешна и външна температура се занимава с температурата в стаите .А ко се добавят и зонални електронни термоглави ансамбала ще бъде пълен .Като имаме впредвид че топлозагубите също са решени някък. А .... :?
drm - специалист
LazarGanev написа:
Добре де - мир! Никой котел няма 2 датчика, а само един - за температурата на водата. За стайната се слага стаен термостат, но в такъв случай термостатът за водата се дава на Макс, иначе си пречат, и управлението става само по стайната температура. А пък иначе за големината си е голям - каква е логиката да се прескача 24кВт котел и да се отива на 28кВт, като инсталацията е 10кВт?
filmatoplo написа:
Седя и го мисля как точно би се поддържала температурата в стаите и би се променял дебита ако една по една затварят термоглавите .Няма как с термоглава нагласена в спалня на 18 гр да я контролираш със седмичен програматор и да и мениш температурата с механичната глава с електронни дистанционни става .Ако сложиш централен седмичен програматор със сензор в хола и регулираш температурата на въздуха в помещението със температурата на водата в котела пак няма да постигнеш еднакви или точни желани резултати.
Аз също колко съм го мислил и съм на мнение, че термоглавите са излишни при наличие на стаен термостат, но повечето клиенти държат на тех и не ми се спори и им слагам, но в помещението с котела - в никакъв случай. Ако са повече термоглавите - да речем над 10 съм съгласен, ама в апартамент с три радиатора като изключи едната, котелът прегрява и изключва, след малко пак включи, но тогава изключва другата глава, и котелът пка прегрява и изключва и така в омагьосан кръг
Точно това имах в предвид одеве,а що се отнася до термоглавите и аз съм на същото мнение,защото понякога помагат за едно и пречат за друго.
zhivko83 - специалист
Глидерите са 115 , бях забравил 5 в банята . Ако ввички термо глави са отворени значително по - бавно се стопля във всяка стая , а за разхода не ми се мисли ...
LazarGanev - "Велик майстор"
zhivko83 написа:
Здравейте колеги и мерси за отделеното време . Искам да уточня , че разстоянието от котела до колектора е 0,5 - 1 м , като на тази линия има филтър и две кранчета . Общо глидерите за къщата от 110 кв м са 115 Н 500 , но ползваме половината - към 65 , заради големия разход . За сега ( снощи кам - 8 - 9 градуса ) котела нямаше никакъв проблем да вдигне температурата в стаите до 20 градуса , като неминуемо си качи разхода и продължи да работи в познатия режим ОН / ОФФ - 5 минути работа и 3 почивка . Програматора амико го видях току що в интернет и пише , че може да модулира мощността , но не зная , дали няма да работи отново он / офф , както и котела . Изолацията е 4см фибран отвън.
Добре, всичко ще си кажеш :-D ! Слушай сега, а пък ако искаш - недей да ми вярваш. Ако включиш и останалите радиатори котелът ше работи по-икономично! Вероятно няма да искаш да ме разбереш, но е така. Само че задължително трябва да смениш тръбите до колекторите поне с ф25, а по-добре с ф32ППР или ф28 мед. Това ф20 е недомислица и котелът пак ще прегрява
Последна промяна от LazarGanev на съб дек 19, 2009 9:47 pm, променено общо 1 път.
zhivko83 - специалист
Помпата върви постоянно , докато не спра котела ръчно . А какво ще кажете да увеличим глидерите в целия апартамент от 115 на колкото кажете и да стане по - нискотемпературно парното или няколко конвектора макар , че са доста пари както филматопло вече отбеляза ?
zhivko83 - специалист
Колега Лазар пробвах го това да пусна всички радиатори и стана както писах по - горе , може би не са достатъчни като брои глидери . Ти имаш много опит и не мога да не вярвам , но за сега от опита е това че се вдига разхода , а температурата доста по - бавно . :?
naskov - майстор
При тази изолация глидерите са достатъчни за споменатата квадратура. Предполагам, че и дограмата е добра. Проблема трябва да се търси на друго място
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: